10th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

10th January 2022 Current Affairs Quiz

10th January 2022 Current Affairs Quiz: Greeting to the candidates! If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 10th January 2022, then take a glance at this article. In the below sections, we have provided the Current Affairs of 10th January 2022. Grab this chance to score more marks in the section of Current Affairs in Banking, SSC, Railways, UPSC Exams or any other competitive Exams. Candidates can get the 10th Jan 2022 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. Bookmark this page to visit more often to get the Daily Current Affairs Bits of January.

★★ Current Affairs Quiz ★★

10th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which state government has launched “Student Startup and Innovation Policy (SSIP) 2.0”?

a) Bihar
b) Punjab
c) Gujarat
d) Odisha

Answer: C

Explanation: Gujarat state government has launched “Student Startup and Innovation Policy (SSIP) 2.0”. It is being launched with a vision of sustainable development and inclusive growth towards the realisation of Aatmanirbhar Gujarat. With the aim of “catching them young”, the rules laid down under SSIP 2.0 state that the support system at the school level will be provided as a maximum of Rs 20,000 per proof of concept.

Static Points:
Gujarat CM – Bhupendrabhai Patel
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat

2) Jitendra Singh inaugurated India’s first unique ‘Rock’ museum in which city?

a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Pune
d) Lucknow

Answer: B

Explanation: On the first day of his two-day visit, Union Minister of State, Dr Jitendra Singh inaugurated India’s first unique “Rock” Museum and later addressed the Hyderabad scientists at the CSIR-National Geophysical Research Institute (NGRI). The Open Rock Museum in Hyderabad has been set up with an aim to educate and enlighten the masses.

Static Points:
Jitendra Singh – Ministry of Science & Technology, Earth Sciences, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy, Space, and Minister of State in the Prime Minister’s Office

3) The Union Cabinet gave its approval to the Green Energy Corridor phase-2 with an outlay of ____ crores.

a) Rs.12,000
b) Rs.21,000
c) Rs.10,000
d) Rs.14,000

Answer: A

Explanation: The Union Cabinet gave its nod to investing approx Rs.12,000 crore for laying transmission lines to evacuate electricity generated from renewable power projects in seven states. The project, called Green Energy Corridor Phase-II, would involve laying 10,750 circuit kilometres of transmission lines by 2026, Union minister Anurag Thakur told reporters.

★★ Free Mock Tests ★★

4) 14-year-old Bharath Subramaniyam becomes India’s ____ Grandmaster.

a) 74th
b) 71st
c) 72nd
d) 73rd

Answer: D

Explanation: Fourteen-year-old Bharath Subramaniyam has become the 73rd Grandmaster of India, the All India Chess Federation confirmed. The Chennai-based teenager completed his final Grandmaster Norm and crossed the requisite 2500 rating at Vergani Cup Open in Italy.

Static Points:
Chess Federation President – Arkady Dvorkovich
Headquarters – Lausanne, Switzerland

5) Who has recently announced the 3rd National Water Award for the year 2020?

a) Raj Kumar Singh
b) Ashwini Vaishnaw
c) Gajendra Singh Shekhawat
d) Pralhad Joshi

Answer: C

Explanation: Union Minister of Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat has declared the winners of the third National Water Awards for the year 2020. Uttar Pradesh has been adjudged as the Best State in water conservation efforts in the National Water Awards 2020. It is followed by Rajasthan and Tamil Nadu respectively.

Static Points:
Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat Constituency – Jodhpur, Rajasthan

★★ English Questions & Answers ★★

6) Which bank has recently appointed cricketer Shafali Verma as its brand endorser?

a) Reserve Bank of India
b) Bank of Baroda
c) State Bank of India
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Bank of Baroda announced, signing of Indian Cricketer Shafali Verma as its brand endorser. As a welcome result of her consistently outstanding performance in Women’s cricket for India, the Bank has signed a contract with the ace Cricketer.

Static Points:
Bank of Baroda CEO – Sanjiv Chadha
Headquarters – Vadodara, Gujarat
Tagline – India’s International Bank

7) When was World Hindi Day is observed?

a) 8th January
b) 10th January
c) 9th January
d) 11th January

Answer: B

Explanation: World Hindi Day is celebrated on January 10 every year to promote the language across the world. Hindi also happens to be one of the most spoken languages. The first World Hindi Day conference was organised on January 10, 1975, in Nagpur, Maharashtra. The event registered the participation of 122 representatives from 30 countries. The day has been observed in India since 2003.

8) Which insurance company has launched the awareness campaign #BahaneChhodoTaxBachao?

a) SBI General Insurance
b) HDFC ERGO
c) ICICI Lombard
d) None of the above

Answer: A

Explanation: State Bank of India General Insurance Company Ltd has launched a campaign titled ‘#BahaneChhodoTaxBachao’ to increase awareness around the need to buy health insurance to save tax. It is a priority rather than a choice of option since it not just prevents a medical emergency from turning into a financial crisis but also comes with the double benefit of saving tax under section 80D,” according to a press release.

Static Points:
SBI General Insurance MD & CEO – Prakash Chandra Kandpal
Headquarters – Mumbai
Tagline – Suraksha Aur Bharosa Dono

★★ GK Questions & Answers ★★

9) Government has re-appointed Vijay Paul Sharma as the chairman of which commission?

a) CVC
b) NHRC
c) CCI
d) CACP

Answer: D

Explanation: The Centre has re-appointed Vijay Paul Sharma as the chairman of the Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP) after he relinquished the post in May last year following completion of the five-year tenure. The role of the CACP chairman will be crucial in the proposed committee on the minimum support price (MSP) and other reforms.

Static Points:
CACP Chairperson – Naveen Prakash Singh
Headquarters – New Delhi

10) Caribbean nation Antigua and Barbuda has joined as ____ member of International Solar Alliance.

a) 100
b) 104
c) 103
d) 102

Answer: D

Explanation: The Caribbean nation of Antigua and Barbuda joined the International Solar Alliance (ISA) as the 102nd member by signing the International Solar Alliance Framework Agreement, the India-led global green energy initiative. The Prime Minister of Antigua and Barbuda, Gaston Browne signed the framework agreement in the presence of Indian High Commissioner Dr K. J. Srinivasa to catalyze global energy transition through a solar-led approach.

Static Points:
Antigua and Barbuda Capital – Saint John’s
Currency – East Caribbean Dollar
PM – Gaston Browne

11) On which day did the Gangasagar Mela start in the which occurs at West Bengal’s Gangasagar Island.?

a) 11th January
b) 9th January
c) 10th January
d) 8th January

Answer: C

Explanation: The Gangasagar Mela started on 10th January 2022 the which occurs at West Bengal’s Gangasagar Island. It will continue till January 16, 2022. Key Facts The Gangasagar Mela is organised during Makar Sankranti every year. The mela is being organised after Calcutta, and the high court gave a go-ahead to the government to conduct the event.

Static Points:
West Bengal Capital – Kolkata
West Bengal CM – Mamata Banerjee
West Bengal Governor – Jagdeep Dhankhar

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) Who was appointed as a new Secretary-General of SCO?

a) Zhang Ming
b) Zhang Yiming
c) Lei Jun
d) Paul Fang

Answer: A

Explanation: The senior Chinese diplomat, Zhang Ming was appointed as the new secretary-general of the Shanghai Cooperation Organization (SCO). Zhang Ming succeeded the former diplomat from Uzbekistan, Vladimir Norov, who completed his term on 31st December 2021. Zhang Ming will hold the post of SG of the SCO for a term of 3 years.

Static Points:
Shanghai Cooperation Organization Founded – 15th June 2001
Member Countries – Kazakhstan, China, Kyrgyzstan, Pakistan, Russia, Tajikistan, Uzbekistan, India

13) ‘Mamata Beyond 2021’ book has been authored by?

a) Jayanta Ghosal
b) Rajni Bakshi
c) Abhijit Banerjee
d) None of the above

Answer: A

Explanation: HarperCollins Publishers India is set to publish a new book titled “Mamata: Beyond 2021”, authored by political journalist Jayanta Ghosal and translated by Arunava Sinha. The author, Jayanta Ghosal, travelled to all the districts of West Bengal and unearthed certain key factors that helped the Trinamool win the state.

14) Who launched the Automatic Generation Control?

a) Raj Kumar Singh
b) Giriraj Singh
c) Anurag Thakur
d) Rajnath Singh

Answer: A

Explanation: Ministry of Power and new & renewable energy, Raj Kumar Singh has dedicated Automatic Generation Control (AGC) to the nation. The AGC sends signals to power plants every four seconds to maintain the frequency and thereby reliability of India’s power system. It will help in achieving the government’s target of 500 GW non-fossil fuel-based generation capacity by 2030.

Static Points:
Raj Kumar Singh Constituency – Arrah, Bihar (Lok Sabha)

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Which bank has recently won the UiPath Automation Excellence Awards 2021 for Best Automation under “Crisis for Business Continuity”?

a) Canara Bank
b) South Indian Bank
c) Bank of Baroda
d) Federal Bank

Answer: B

Explanation: South Indian Bank won the UiPath Automation Excellence Awards 2021 for Best Automation under ‘Crisis for Business Continuity’. The 2021 edition of the award recognises the contribution of the individuals and organizations across India and South Asia (Sri Lanka, Bangladesh and Nepal) for bringing change through transformative automation projects.

Static Points:
South Indian Bank CEO – Murali Ramakrishnan
Headquarters -Thrissur, Kerala
Tagline – Experience Next Generation Banking

In the above sections, we have provided the Latest Current Affairs of 10th January 2022. For Daily Current Affairs, keep visiting this site @ frehsrednow.com regularly.