10th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

10th October 2021 Current Affairs Quiz

10th October 2021 Current Affairs Quiz: From this article, candidates can gather the 10th October 2021 Current Affairs Quiz. Candidates can get the Latest 10th October 2021 Current Affairs Quiz. Here we had given the Daily Current Affairs Quiz with Answers along with Explanations. Candidates can make a plan for the State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams by checking the Current Affairs Quiz. Check this article to know more details about the 10th October 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

10th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Which organization has launched FinTech Hackathon, ‘I-Sprint’21?

a) HDFC
b) IFSCA
c) SLAH
d) RBI

Answer: B

Explanation: International Financial Services Centres Authority (IFSCA) and GIFT City launched I-Sprint’21, the global FinTech Hackathon Series of IFSCA. This hackathon is first under the I-Sprint series focussing on the Banking Sector and is one of its kind being backed by a Regulator

2) Which country is the first of the BRICS bloc of major emerging economies to join the HAC?

a) India
b) China
c) Brazil
d) Russia

Answer: A

Explanation: India is the first of the BRICS bloc of major emerging economies (Brazil, Russia, India, China and South Africa) to join the HAC. Welcoming India’s decision to join the High Ambition Coalition for Nature and People, which was initiated at the “One Planet Summit”. The virtual meeting to take place October 11-15 will tackle key aspects of the biodiversity treaty to be finalized in 2022.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Which Malayalam writer has been selected for the ‘vayalar ramavarma’ award?

a) Anand
b) PK. Balakrishnan
c) Lalithambika
d) Benyamin

Answer: D

Explanation: Manthalirile 20 Communist Varshangal,’ a novel by Benyamin, has won the 45th Vayalar Ramavarma Memorial Literary Award. Instituted by the Vayalar Ramavarma Memorial Trust, the award commemorates the celebrated poet and lyricist.

4) World Mental Health Day was observed on which day?

a) Second Sunday of October
b) 9th October
c) 10th October
d) 11th October

Answer: C

Explanation: World Mental Health Day is observed on 10th October every year to raise awareness about the scale of suicide around the world and the role that each of us can play to help in preventing it. This day is organised by the World Federation for Mental Health. It is also supported by WHO, the International Association for Suicide Prevention, and the United for Global Mental Health.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

5) India and Croatia collaborate for academic research in ____ systems.

a) Siddha
b) Acupuncture
c) Modern Medicine
d) Traditional Medicine

Answer: D

Explanation: India, Croatia collaborate for academic research in traditional medicine systems. Paving the way for academic collaboration in India’s traditional medicine systems, especially in the field of Ayurveda, between the two countries, the Ministry of Ayush has entered into an agreement with Croatia.

6) Who launched Heli-borne survey technology for groundwater management?

a) Jitendra Singh
b) Amit Shah
c) T. Harish Rao
d) Etela Rajender

Answer: A

Explanation: Union minister of state Jitendra Singh launched Heli-borne survey technology for groundwater management, developed by the Centre for Scientific and Industrial Research (CSIR) and the National Geophysical Research Institute (NGRI) Hyderabad, in Jodhpur.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) IN FAC – T80 was decommissioned by the Indian Navy at the Naval Dockyard in which city?

a) Nashik
b) Mumbai
c) Pune
d) Nagpur

Answer: B

Explanation: The Indian Naval Fast Attack Craft (IN FAC) T80 was decommissioned by the Indian Navy at the Naval Dockyard in Mumbai after 23 years of its service. The patrol boat was the first of the Super Dvora Mk II class which was specially designed for shallow water operations and had its active participation in various coastal security operations.

8) The combined areas of the Guru Ghasidas National Park and Tamor Pingla Wildlife Sanctuary have been declared as a _____.

a) Satpura Reserve
b) Forest Reserve
c) Tiger Reserve
d) Biosphere Reserve

Answer: C

Explanation: The National Tiger Conservation Authority (NTCA), approved the Chhattisgarh Government’s proposal of declaring the combined areas of the Guru Ghasidas National Park and Tamor Pingla Wildlife Sanctuary as a Tiger Reserve. The new Tiger Reserve in Chhattisgarh is located in the Northern Part of the state, bordering Jharkhand and Madhya Pradesh. This will also be the 4th Tiger Reserve in Chhattisgarh.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) Which country Prime Minister has visited India recently?

a) Sweden
b) Norway
c) Germany
d) Denmark

Answer: D

Explanation: PM Modi received Mette Frederiksen at the Rashtrapati Bhavan in Delhi, where she was accorded a ceremonial welcome. She also paid tributes to Mahatma Gandhi at Rajghat. Speaking after the ceremonial welcome at Rashtrapati Bhavan, Frederiksen added that she sees an ambitious Indian government taking responsibility for the issue of green transition in India and the rest of the world.

10) Indian Navy will participate in Exercise Malabar Phase-II to be held in _____.

a) Chennai
b) Bay of Bengal
c) Tamil Nadu
d) Vizag

Answer: B

Explanation: The Indian Navy will participate in the second phase of the Malabar exercise along with the Japan Maritime Self Defence Force (JMSDF), the Royal Australian Navy (RAN) and the United States Navy (USN). The multilateral maritime exercise will take place in the Bay of Bengal from 12th to 15th October 2021.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

Stay in touch with us at Freshers Now to get all the latest news and notifications about Current Affairs.