11th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

11th January 2022 Current Affairs Quiz

11th January 2022 Current Affairs Quiz: Here we have come before you to let you know about the Latest Current Affairs Quiz of 11th January 2022. For the sake of candidates, we have provided the 11th Jan 2022 Current Affairs Quiz in the below sections. Aspirants, who are preparing for the state/ central government exams like IBPS, RRB, SSC or any other competitive exams, grab this chance to gain more marks in the section of Current Affairs. For more details like Daily Current Affairs, Static GK or Current Events of January, keep on visiting this page more often.

★★ Current Affairs Quiz ★★

11th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which bank Sets up Separate Department for Fintech?

a) SBI
b) ADB Bank
c) PNB Bank
d) RBI

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India sets up a separate internal department for fintech (Financial technology) by subsuming the fintech division of DPSS (department of payment and settlement systems), Central Office. to facilitate innovation, and help identify, address challenges and opportunities in the fintech sector.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

2) ____ and Indian Bank Signs Co-lending Agreement to Priority Sectors.

a) India Infoline
b) Edelweiss group
c) Spark Capital
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Edelweiss Financial Services and ECL Finance signed a co-lending agreement with Indian Bank to expand services under priority sector lending (PSL). The co-lending agreement will help in expanding the portfolio of lending products and will ultimately increase credit access.

Static Points:
Indian Bank CEO – Shanti Lal Jain
Headquarters – Chennai, Tamil Nadu
Tagline – ‘’Your Own Bank’’

Edelweiss Financial Services Chairman – Rashesh Shah
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

3) NHM launches project ‘Niramay’ in which state?

a) Bihar
b) Odisha
c) Assam
d) Gujarat

Answer: C

Explanation: National Health Mission (NHM), Assam in collaboration with Piramal Swasthya, a non-profit organisation, and Cisco launched pilot project ‘Niramay’ to digitise the public healthcare delivery in Assam.

Static Points:
Assam CM – Himanta Biswa Sarma
Assam Capital – Dispur
Assam Governor – Jagdish Mukhi

★★ Free Mock Tests ★★

4) On which day National Human Trafficking Awareness Day is observed?

a) 10th January
b) 11th January
c) 12th January
d) 9th January

Answer: B

Explanation: The National Human Trafficking Awareness Day is observed on January 11, 2022, which is on Tuesday. The day aims at raising awareness of the plight of human trafficking victims, and promoting and protecting their rights. Though the entire month of January has already been recognized as National Slavery and Human Trafficking Prevention Month, this day is specifically dedicated to awareness and prevention of illegal practice.

5) Which city becomes India’s First City with Water Metro Project?

a) Vishakapatnam
b) Kochi
c) Patna
d) Jaipur

Answer: B

Explanation: Kochi from Kerala has become India’s first city to have a Water Metro Project after the launch of its first boat in December 2021, namely ‘Muziris,’ among the 23 battery-powered electric boats being manufactured by Cochin Shipyard Limited. This launch is a part of an Rs.747-crore project which is operated by Kochi Water Metro Ltd (KWML).

Static Points:
Kerala CM – Pinarayi Vijayan
Kerala Capital – Thiruvananthapuram
Kerala Governor – Arif Mohammad Khan

6) Which bank joins hands with Mecwin Tech to finance Solar Pump-Sets for Farmers

a) KVG Bank
b) Kerala Gramin Bank
c) Canara Bank
d) Bank of Baroda

Answer: A

Explanation: A Regional Rural Bank, Karnataka Vikas Grameena (KVG) Bank (KVGB), has signed a Memorandum of Understanding with Bengaluru-based Mecwin Technologies(Tech) Ltd to introduce farmer-friendly solar-powered pump-sets using bank finance. Solar-powered pump-sets will replace diesel pump-sets resulting in reduced carbon emissions.

Static Points:
KVG Bank Chairman – P Gopi Krishna
Headquarter – Dharwad, Karnataka

★★ English Questions & Answers ★★

7) Govt of J&K signs MoU with Century Financial to receive USD ____ million Investment.

a) 125
b) 75
c) 150
d) 100

Answer: D

Explanation: The Jammu and Kashmir (J&K) government signed a Memorandum of Understanding with Dubai based Century Financial, which will invest USD 100 million in J&K. The event was presided over by the Lieutenant Governor (LG) of J&K – Manoj Sinha.

Static Points:
Jammu & Kashmir Capital – Srinagar (May-October), ‎Jammu (Nov-April)
Lakes – Dal lake, Wular Lake, Nigeen Lake

Century Financial Chairman & CEO – Bal Krishen
Headquarter – Dubai, UAE

8) Who wins Melbourne Summer Set 1 trophy 2022?

a) Serena Williams
b) Roger Federer
c) Novak Djokovic
d) Rafael Nadal

Answer: D

Explanation: Rafael Nadal, World No.6 & the 20-time Grand Slam champion from Spain defeats American Maxime Cressy, (7-6), (6-3) in the Men’s Singles final of the Melbourne Summer Set 2022 Set 1, ATP 250 in “Hard-Court” at Rod Laver Arena, Melbourne.

Static Points:
Tennis Australia CEO – Craig Tiley
Chairman – Jayne Hrdlicka
Headquarters – Melbourne, Australia

9) 9th Edition of North East Festival held in which state?

a) Assam
b) Kerala
c) Bihar
d) Punjab

Answer: A

Explanation: The 9th edition of the North East Festival was held in Guwahati, Assam from 7th to 9th January 2022. The 9th edition of the North East Festival was inaugurated by Jagdish Mukhi, Governor of Assam on 7th January 2022. The festival aimed to promote and highlight the commercial and tourism potential of the North East Region.

Static Points:
Assam Forests and Wildlife Sanctuaries – Kaziranga NP, Manas NP, Orang Sanctuary, and Others
Rivers – Brahmaputra, Manas, Subansiri, Sonai, etc,.
Neighbouring states – Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Meghalaya, Tripura, and West Bengal.

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Former RBI Governor Urjit Patel appointed as Vice President of ____ Bank for 3-Year Term.

a) IndusInd Bank
b) ADB Bank
c) AII Bank
d) Both b & c

Answer: C

Explanation: Former Governor of the Reserve Bank of India, Urjit Patel is appointed as a Vice President of the Asian Infrastructure Investment Bank (AII Bank) for a three-year tenure (2022-2025) starting from 1st February. Currently, DJ Pandian oversees all sovereign and non-sovereign lending in South Asia, the Pacific Islands and South-East Asia.

Static Points:
AII Bank Motive – Financing the Infrastructure for Tomorrow
Formation – 16th January 2016
Headquarters – Beijing, China

11) Bharath Subramaniyam becomes India’s 73rd chess GM during Vergani Cup Open 2022 in ____.

a) Spain
b) Germany
c) Canada
d) Italy

Answer: D

Explanation: Teenager Bharath Subramaniyam Becomes India’s 73rd Chess Grandmaster. Bharath Subramaniyam completed his third and final GM norm in Italy. Fourteen-year-old Bharath Subramaniyam became India’s 73rd Chess Grandmaster, after completing his third and final GM norm at Vergani Cup Open in Italy.

Static Points:
Italy Capital – Rome
President – Sergio Mattarella
Currency – Euro

12) Which Bank Collaborates with Google for Improving Customer Experience?

a) Axis Bank
b) IndusInd Bank
c) RBL Bank
d) Federal Bank

Answer: C

Explanation: RBL Bank and Google announced a strategic collaboration to improve the bank’s customer experience strategy through the digital platform, Abacus 2.0. This collaboration will enable better customer data management and analytics. It aims to provide a one-stop solution to its existing and new customers, to effortlessly deliver different product offerings.

Static Points:
RBL Bank CEO & MD – Rajeev Ahuja (Interim)
Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Tagline – Apno Ka Bank

Google CEO – Sundar Pichai
Headquarters – California, US

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) OPEC appointed ____ as its New Secretary-General.

a) Haitham Al Ghais
b) Sabah Al-Khalid
c) Sheikh Nawaf
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) appointed Kuwait’s oil executive Haitham Al Ghais as the new Secretary-General. He will succeed in Nigeria’s Mohammad Barkindo. He is appointed for a three-year tenure (2022-2025) and will take the charge as the SG from 1st August 2022.

Static Points:
OPEC Headquarters – Vienna, Austria
Founded – September 1960
Member Countries – 15 (Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, and Others)

14) Sova Capital Collaborates with India INX for Accessing ____ market.

a) Italy
b) France
c) Russia
d) China

Answer: C

Explanation: India International Exchange (IFSC) Limited (India INX) signed an agreement with Sova Capital, an International Clearing Member of Moscow Exchange (MOEX), through its wholly-owned subsidiary India INX Global Access IFSC, to allow Indian clients to access the Russian market.

Static Points:
Sova Capital CEO – Sergey Sukhanov
Headquarters – London, UK

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) STPINEXT Signs MoUs with which Bank and Excelpoint Systems to Strengthen Tech Startup Ecosystem in India?

a) Canara Bank
b) Yes Bank
c) ICICI Bank
d) HDFC Bank

Answer: D

Explanation: AIC STPINEXT Initiatives (STPINEXT), a special purpose vehicle of Software Technology Parks of India (STPI), under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), has signed two Memorandums of Understanding (MoUs), one with HDFC Bank and the other with Excelpoint Systems India Pvt. Ltd. to enhance the tech startup ecosystem in India.

Static Points:
STPI Director-General – Arvind Kumar
MD& CEO (STPINEXT) – Subodh Sachan
Headquarters – New Delhi

HDFC Bank CEO – Sashidhar Jagdishan
Headquarters – Mumbai
Tagline – We Understand Your World

We have provided the Latest Current Affairs of 11th January 2022 in the above sections. For Daily Current Affairs, keep visiting this site @ frehsrednow.com regularly.