11th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

11th November 2021 Current Affairs Quiz

11th November 2021 Current Affairs Quiz: In the below sections, we have provided the 11th November 2021 Current Affairs Quiz along with the Answers, and Explanations. Candidates who are preparing for the banking exams and any other competitive exams need to check this article regularly. For the sake of candidates, we had given the Latest Current Affairs in the below section. To get to know Daily Current Affairs, bookmark this page to visit frequently.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

11th November 2021 Current Affairs Quiz

1) Which country to co-lead the Integrated Biorefineries Mission aimed at replacing fossil fuels of COP26?

a) India
b) UK
c) US
d) China

Answer: A

Explanation: This Mission will seek to investigate technologies suitable for replacing fossil fuel-based fuels, chemicals and materials with bio-based alternatives, potentially contributing to lowering global emission by around one third led by India.

Static Points:
COP26: 26th United Nations Climate Change Conference of Parties (COP26)
COP26 Conference is held at – Glasgow, Scotland, UK
COP26 Conference is held between 31 October and 12 November 2021
COP Established in – 1995

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which bank to hold its first-ever hackathon, HARBINGER 2021, on the payments system?

a) SBI
b) RBI
c) ICICI
d) HDFC

Answer: B

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) will be organising its first global hackathon on the theme of digital payments. “HARBINGER 2021–Innovation for Transformation” with the theme ‘Smarter Digital Payments’ will see participants identify and develop solutions “that have the potential to make digital payments.

Static Points:
RBI CEO – Mr Shyam Srinivasan
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Establishment – 1st April 1935, Kolkata

3) India’s T. Reeth Rishya and ________ win singles title ITTF Ecuador International Open table tennis tournament?

a) Soumyajit Ghosh
b) Ankita Das
c) Neha Aggarwal
d) Manush Shah

Answer: D

Explanation: India’s Manush Shah and T. Reeth Rishya bagged the men’s and women’s singles titles in the ITTF Ecuador International Open table tennis tournament held in Cuenca. Manush beat Juan Jesus Gomez of Mexico in the men’s final. Reeth seeded fourth, became the first Indian woman to win a singles crown on the pro-tour when she beat compatriot Ankita Das in the women’s final.

Static Points:
ITTF Headquarters – Lausanne, Switzerland
ITTF CEO – Steve Dainton
ITTF Establishment – 1926

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) China has demanded 8 million dollars from which country after the country rejects the Chinese Fertilizer?

a) Japan
b) India
c) Sri Lanka
d) Thailand

Answer: C

Explanation: Qingdao Seawin Biotech Group Co Ltd, the Chinese company involved in a controversy with Sri Lanka over imported fertilizer, has demanded USD 8 million from the Additional Director of the National Plant Quarantine Service (NPQS) of Sri Lanka for the loss and damage caused.

Static Points:
US President – Joe Biden
Capital – Washington, D.C.
Currency – Dollar

5) Which state launches the Kisan Credit Limit Scheme 2021?

a) Punjab
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Kerala

Answer: A

Explanation: Punjab government has launched Kisan Credit Limit Scheme 2021 for animal breeders (Pashu Palak). In this scheme, pashupalaks like cattle bearers can make their Kisan Credit Limits just like agricultural farmers.

Static Points:
Kisan Credit Card (KCC) Limit – Rs.3.00 lacs
KCC Interest Rate – 2% per annum
Validity Period of KCC – 5 Years

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who lays the foundation stone of India’s first instructional gaushala?

a) Kishan Reddy
b) Bharat Bhushan Ashu
c) Anurag Thakur
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Punjab Food, Civil Supplies and Consumer Affairs Minister Bharat Bhushan Ashu laid the foundation stone of India’s First Instructional Gaushala in precincts of Guru Angad Dev Veterinary and Animal Science University (GADVASU). The cost-effective Gaushala would come up at the cost of Rs 1.07 crore within eight months.

Static Points:
Bharat Bhushan Ashu – Indian National Congress politician from Punjab
Punjab CM – S. Charanjit Singh Channi
Punjab Capital – Chandigarh

7) When was Remembrance Day is observed globally?

a) 10th November
b) 9th November
c) 11th November
d) 13th November

Answer: C

Explanation: Remembrance Day is commemorated on November 11th each year and marks the end of World War I in 1918. The intention of the day is to remember the fallen on both sides in the Great War.

Static Points:
Remembrance Day was first observed in – 1919
Significance: Commemorates Commonwealth war dead
Observances: Parades, silences
World War-I Start and End – 28th July 1914 to 11th November 1918

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) What is the edition of Goa Maritime Conclave 2021 is being hosted by the Indian Navy?

a) 3rd
b) 4th
c) 2nd
d) 5th

Answer: A

Explanation: The third edition of Goa Maritime Conclave (GMC) – 2021 is being hosted by the Indian Navy under the aegis of Naval War College, Goa. The theme for GMC-21 is “Maritime Security and Emerging Non-Traditional Threats: A Case for Proactive Role for IOR Navies”, which was derived keeping in mind the necessity of ‘winning everyday peace’ in the maritime domain.

Static Points:
Premier Training Institution of the Indian Navy is located in – Goa
Naval War College Former Name – College of Naval Welfare
Naval War College Established in – 1988
Naval War College Commandant – Rear Admiral S Venkat Raman

9) Along with India which country conducts the 11th Defence Technology & Trade initiative group meeting?

a) France
b) Russia
c) China
d) US

Answer: D

Explanation: As part of efforts for co-production and co-development of defence equipment under the Defence Technology and Trade Initiative (DTTI), India and the US agreed on a revised Statement of Intent (SOI) to strengthen dialogue on defence technology cooperation by “pursuing detailed planning and making measurable progress” on several specific DTTI projects.

Static Points:
DTTI meeting first held in – 2012

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) 1st Centre for Research on Drone Technology Launched in which Indian Institution?

a) IIT Bombay
b) IIT Kanpur
c) IIT Guwahati
d) IIT Madras

Answer: C

Explanation: The country’s first centre for excellence in research on Drone Technology and Artificial Intelligence was on Tuesday inaugurated by Union minister V K Singh at the Indian Institute of Technology, Guwahati.

Static Points:
IIT Guwahati Established on 1994
Director & Chairman – T.G. Sitharam
Location – Assam

Keep on visiting this site @ Freshersnow.com for Daily Current Affairs. Candidates can bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest news.