12th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

12th November 2021 Current Affairs Quiz

12th November 2021 Current Affairs Quiz: Hello guys! Are you looking for 12th November 2021 Current Affairs? if yes, check this article. In the below sections, we have provided Latest Current Affairs along with the explanation and static points. Candidates who are preparing for the Banking exams and any other competitive exams, need to check this article. By referring to the below-given Current Affairs Bits, aspirants can easily gain more marks in the exams.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

12th November 2021 Current Affairs Quiz

1) Which state assembly to host the 82nd Presiding Officers Conference?

a) Madhya Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Andhra Pradesh

Answer: C

Explanation: The Himachal Pradesh assembly will host the 82nd Presiding Officers Conference from 16 to 19 November in Shimla. The Vidhan Sabha premises had the honour of hosting the first Conference of Presiding Officers from 14 to 16 September in 1921 and now, the conference is being held at the place on Centenary year.

Static Points:
Himachal Pradesh CM – Jai Ram Thakur
Himachal Pradesh Capital – Shimla (Summer), Dharamshala (Winter)
Area Rank – 17th

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) What is the rank of India in the Global Drug Policy Index?

a) 17
b) 27
c) 30
d) 18

Answer: D

Explanation: India’s rank is 18 out of 30 countries. The inaugural Global Drug Policy Index, released by the Harm Reduction Consortium, ranks Norway, New Zealand, Portugal, the UK and Australia as the five leading countries on humane and health-driven drug policies.

Static Points:
Norway ranks 1st in GDP Index 2021
Brazil ranks last in GDP Index 2021

3) Which corporation has started the Dekho Apna Desh Special Train to promote religious tourism of the Central Government?

a) Indian Air Services
b) IRCTC
c) Indian Bus Services
d) None of the above

Answer: B

Explanation: This train was launched in order to promote religious tourism and the ‘Dekho Apna Desh’ initiative of the central government. IRCTC commenced the first 17-day tour from Safdarjung Railway Station in New Delhi, with full occupancy.

Static Points:
IRCTC Founded – 27th Sep 1999
IRCTC Headquarters – New Delhi
IRCTC Full-Form – Indian Railway Catering and Tourism Corporation

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Which state to launch the Anti-Open Burning Campaign?

a) Delhi
b) Gujarat
c) Kerala
d) Assam

Answer: A

Explanation: After Completing the First Phase of Anti-Dust Pollution, Delhi Announces the Anti-Open Burning Campaign. To curb air pollution emitting from open fires in the national capital, Delhi Environment Minister Gopal Rai announced an anti-open burning campaign under which 550 teams from various departments will be deployed in the city to keep a check on burning in open spaces.

Static Points:
Who starts the campaign – Gopal Rai

5) when was World Usability Day observed?

a) Second Saturday in November
b) Second Thursday in November
c) Second Tuesday in November
d) Second Friday in November

Answer: B

Explanation: Every year, the second Thursday of November is internationally observed as World Usability Day. The day is also listed in the United Nations calendar. The aim behind this day is to bring a variety of communities together which can work in making this world an easier place to live. This year, World usability Day is being celebrated today, 11 November.

Static Points:
Also Called – Make Things Easier Day
First started in – 2005

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Which country has joined the International Solar Alliance led by India?

a) US
b) Russia
c) France
d) Italy

Answer: A

Explanation: The US joined the International Solar Alliance (ISA), becoming the 101st country to join the sunshine club. ISA is now officially an inter-governmental treaty-based international organisation. Headquartered in New Delhi, it seeks to accelerate the adoption of solar energy by making it accessible and affordable.

Static Points:
ISA Headquarters – Gurugram, Haryana
Founded – 30th Nov 2015
Director General – Ajay Mathur

7) Who has been appointed as the next Chief of the Naval Staff?

a) Karambir Singh
b) Sunil Lanba
c) R Hari Kumar
d) John Talbot

Answer: C

Explanation: Vice Admiral R Hari Kumar will take charge as the next Chief of the Indian Navy after the incumbent, Admiral Karambir Singh, retires on November 30, the Defence Ministry announced. Vice Admiral Kumar is presently serving as the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Western Naval Command.

Static Points:
Former Chief of the Naval Staff – Karambir Singh
Karambir Singh retires on – November 30
Joined on – 31st May 2019

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Dwayne Bravo has announced his retirement from which sport?

a) Abdul Shakoor
b) Joe Root
c) Ben Stokes
d) Dwayne Bravo

Answer: D

Explanation: Dwayne Bravo has announced his retirement from international cricket. Two top Windies cricketers Chris Gayle and Dwayne Bravo played their last game together as West Indies took on Australia in their last game at the ICC T20 World Cup.

Static Points:
Dwayne Bravo – Trinidadian Cricketer
He played for – West Indies Cricket Team

9) When is World Pneumonia Day marked every year?

a) 11th November
b) 13th November
c) 12th November
d) 10th November

Answer: C

Explanation: It’s marked every year on 12 November to raise awareness about pneumonia. It is dedicated to spreading awareness among people to understand the need to stand together and demand action in the fight against this disease. Pneumonia is the world’s biggest infectious killer of children and adults.

Static Points:
Theme – Fighting against the disease and reducing the burden of disease.
National Bird Day is also observed on 12th November

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which Indian player has bagged two gold medals in ISSF President’s Cup?

a) Rahi
b) Manu Bhaker
c) Sharath Kamal
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Manu Bhaker won a second gold medal at the International Shooting Sport Federation (ISSF) President’s Cup after Rahi Sarnobat bagged a silver medal in the women’s 25m pistol final. Manu had earlier partnered Iran’s Javad Foroughi to clinch the 10m Air Pistol Mixed Team title, on day two of the competition.

Static Points:
Manu Bhaker Coach – Rounak Pandit
Manu Bhaker Hometown – Haryana
ISSF – International Shooting Sport Federation
Headquarters – Munich, Germany
Founded – 1907
President – Vladimir Lisin

For the sake of candidates, we have provided 12th November 2021 Current Affairs in the above sections. For Daily Current Affairs Quiz, keep visiting this site @ Freshersnow.com on a regular basis.