13th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

13th December 2021 Current Affairs Quiz

13th December 2021 Current Affairs Quiz: From this article, all the candidates can get the 13th December 2021 Current Affairs Quiz. To save the time of the candidates, we had given the Latest 13th December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. By practising the Current Affairs Quiz, candidates can have a chance to score more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other competitive Exams. Candidates are advised to check the below sections to know more details about the Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

13th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) ____ & UNDP Signed Lou as a Part of ‘Code-Unnati’ to Improve Entrepreneurship & Youth Employment.

a) Karnataka
b) Kerala
c) Odisha
d) Assam

Answer: A

Explanation: Department of Youth Empowerment & Sports, Government of Karnataka has signed a Letter of Understanding (Lou) with the United Nations Development Programme (UNDP) as a part of the State-level initiative ‘Code-Unnati’ to improve the access to entrepreneurship and employment opportunities among the youths, including women. The Lou was signed in the presence of CN Ashwath Narayan, Minister of Higher Education and Skill Development, Government of Karnataka.

Static Points:
Karnataka Capital – Bengaluru
Karnataka CM – Basavaraj Bommai
Karnataka Governor – Thawar Chand Gehlot

UNDP Headquarters – New York, US
UNDP head (Administrator) – Achim Steiner

2) India sends humanitarian assistance to which country, consisting of medical supplies?

a) Afghanistan
b) Japan
c) Italy
d) Sri Lanka

Answer: A

Explanation: In view of the challenging humanitarian situation in Afghanistan, the Government of India has dispatched humanitarian assistance consisting of medical supplies on the return flight. These medicines will be handed over to the representatives of the World Health Organisation (WHO) in Kabul and will be administered at the Indira Gandhi Children Hospital, Kabul,”. The boxes carrying the items were marked with stickers bearing the words – Gift from the People of India to the People of Afghanistan.

Static Points:
Afghanistan Capital – Kabul
Afghanistan Currency – Afghan Afghani
Afghanistan PM – Hasan Akhund

3) When was the International Universal Health Coverage Day is observed?

a) 11th December
b) 13th December
c) 10th December
d) 12th December

Answer: D

Explanation: Every year Universal Health Coverage is observed on 12th December to raise awareness about having strong and resilient world-class health systems across the globe with multi-stakeholder partners. The reason behind the day is to have access to quality, affordable health care for international development.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) What is the edition of the India International Science festival being held in Panaji, Goa?

a) 4th
b) 6th
c) 9th
d) 7th

Answer: D

Explanation: Former Minister of Science and Technology of India Jitendra Singh inaugurates 7th edition of IISF at Panaji, Government News, ET Government. The advances in science and technology will propel India as a frontline country in the years. The theme of the 4-day IISF 2021 is ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ – “Celebrating Creativity, Science, Technology and Innovation for a prosperous India.

Static Points:
Goa Capital – Panaji
Goa CM – Pramod Sawant
Goa Governor – P.S. Sreedharan Pillai

5) Which bank has entered into a Bancassurance partnership with Star Health and Allied Insurance Co Ltd?

a) Federal Bank
b) Bank of Baroda
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank

Answer: A

Explanation: Federal Bank has entered into a Bancassurance partnership with Star Health and Allied Insurance Co Ltd as a corporate agent to provide health insurance products for the Bank’s 8.90 million customers across India. The Bank’s customers can avail benefits of Star Health’s retail products and group affinity products through the bank’s various distribution channels thus helping customers address their complete financial needs under one roof.

Static Points:
Federal Bank CEO – Shyam Srinivasan
Headquarters – Aluva, Kerala
Tagline – Your Perfect Banking Partner

6) ___ and IAF test Helicopter launched Stand-off Anti-tank (SANT) Missile from Pokhran ranges.

a) ISRO
b) DRDO
c) NASA
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) and the Indian Air Force (IAF) successfully flight-tested the indigenously designed and developed helicopter launched Stand-off Anti-Tank (SANT) missile from Pokhran range. The missile is equipped with a state-of-the-art millimetre wave (MMW) seeker which provides high precision strike capability from a safe distance. The weapon can neutralise targets at a range of up to 10 kilometres.

Static Points:
DRDO Headquarters – DRDO Bhavan, New Delhi
DRDO Chairman – Dr G Satheesh Reddy
Established – 1958

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) As per the Global pension report, India is ranked at which spot among 43 countries?

a) 40
b) 39
c) 42
d) 37

Answer: A

Explanation: The Global Pension Index Report was published in 2021 and has ranked India at 40th place, out of 43 countries for its pension system. The report was published by Mercer, a management consulting firm. The Index is prepared on the basis of certain criteria of sustainability, adequacy, and integrity.

8) ____ granted Observer Status to the International Solar Alliance?

a) UNICEF
b) UNGA
c) UNE
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The UN General Assembly has conferred Observer Status to the International Solar Alliance (ISA), a historic decision which India would help provide for well-defined cooperation between the Alliance and the United Nations that would benefit global energy growth and development. The ISA was conceived as a joint effort by India and France to mobilise efforts against climate change through the deployment of solar energy solutions.

Static Points:
UNGA President – Abdulla Shahid
Headquarters – New York, US

9) India has won 41 medals at the 4th Asian Youth Para Games 2021, which is held at ____.

a) Tokyo, Japan
b) Riffa, Bahrain
c) Beijing, China
d) None of the above

Answer: B

Explanation: India claimed 41 medals (12 Gold, 15 Silver, 14 Bronze) at the 4th Asian Youth Para Games (AYPG), Asia’s biggest event held at Riffa city, Bahrain. The event is organized by the National Paralympic Committee (NPC) of Bahrain with the support of the local government.

Static Points:
Bahrain – Country in the Middle East
Capital – Manama
Currency – Bahrain Dinar
Riffa is the second-largest city in Bahrain

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which bank signs MoU with Centrum Housing Finance for Housing Loans?

a) Asian Development Bank
b) Bank of Baroda
c) World Bank
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Bank of Baroda signs MoU with Centrum Housing Finance Limited (CHFL) for sourcing and financing Housing loans under the Co-lending Mechanism. The Bank will penetrate deep into the markets of tier 2 & tier 3 cities at very competitive interest rates. Bank extends up to Rs.1000 crore as Housing finance in one financial year. CHFL is one of the leading housing finance companies that provide long-term housing finance.

Static Points:
Bank of Baroda CEO – Sanjiv Chadha
Headquarters – Vadodara, Gujarat
Tagline – India’s International Bank

11) Federal Bank entered into Bancassurance Partnership with which insurance company?

a) HDFC ERGO General Insurance Company
b) Star Health and Allied Insurance
c) Life Insurance Corporation
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Federal Bank and Star Health Insurance tie-up for bancassurance. Federal Bank has joined hands with Star Health and Allied Insurance Co Ltd as a corporate agent to provide a wide range of innovative health insurance products for the Bank’s 8.90 million customers spread over 1,291 banking outlets across the country. It is a partnership between a bank and an insurance company that would enable them to offer insurance products to the bank’s customers.

Static Points:
Star Health and Allied Insurance CEO – V Jagannathan
Headquarters – India

12) NITI Aayog announced that it is set to establish will be establishing 1,000 Atal Tinkering Laboratories in which state/ UT?

a) Jammu and Kashmir
b) Puducherry
c) Chandigarh
d) Ladakh

Answer: A

Explanation: NITI Aayog to set up 1,000 Atal Tinkering Labs in Jammu and Kashmir. The chief secretary also asked the School Education Department to promote scientific temper among the students in areas such as machine learning and artificial intelligence by proactively engaging them in various experiments and scientific activities.

Static Points:
NITI Aayog Chairperson – Narendra Modi
NITI Aayog CEO – Amitabh Kant
Headquarters – New Delhi

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Which state has topped the 9th edition of India Skills Report (ISR) 2022?

a) Kerala
b) Maharashtra
c) Assam
d) West Bengal

Answer: B

Explanation: The 9th edition of India Skills Report (ISR) 2022, released by Wheebox, Maharashtra has retained the top position in the list of states with the highest poll of employable talent followed by Uttar Pradesh, Kerala, and West Bengal. The theme of ISR 2022 – ‘Rebuilding and Reengineering the Future of Work’.

Static Points:
Maharashtra Capital – Mumbai
Maharashtra CM – Uddhav Thackeray
Maharashtra Governor – Bhagat Singh Koshyari

14) Which state government has announced to implement Commissionerate System?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Odisha

Answer: A

Explanation: Madhya Pradesh Government implements the Police Commissionerate system in Bhopal and Indore. Madhya Pradesh government implemented a Police Commissionerate system in Bhopal and Indore. The Police Commissioner system covers the boundaries of 36 police stations in Indore and 38 police stations in Bhopal. Inspector-General of Police level officer will be the Commissioner of Police in both the cities. The Commissioner of Police will have the powers of the Executive Magistrate.

Static Points:
Madhya Pradesh Capital – Bhopal
Madhya Pradesh CM – Shivraj Singh Chouhan
Madhya Pradesh Governor – Mangubhai Chhaganbhai Patel

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which state’s Chief Minister has launched the ‘Milk Price Incentive Scheme‘?

a) Nagaland
b) Uttar Pradesh
c) West Bengal
d) Uttarakhand

Answer: D

Explanation: Chief Minister of Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami has launched the ‘Milk Price Incentive Scheme’ in Dehradun. The scheme is aimed to provide incentives benefiting around 53,000 people of Uttarakhand. The state government is targeting to spend INR 444.62 crore to open 500 milk sales centres in Uttarakhand. It is a Direct Bank Transfer (DBT) scheme, the amount under the scheme would go directly into the accounts of the beneficiaries through their linked bank accounts.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand CM – Pushkar Singh Dhami
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh

In the below sections, we have provided the Latest Current Affairs of 13th December 2021. Follow this site @ Freshersnow.Com for Daily Current Affairs.