13th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

13th January 2022 Current Affairs Quiz

13th January 2022 Current Affairs Quiz: If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 13th January 2022, then, check this article. In the below sections, we have provided the 13th Jan 2022 Current Affairs Quiz. Candidates, who are preparing for the state/ central government exams or any other competitive exams, grab this chance to gain more marks in the section of Current Affairs. For the sake of candidates, we had given Jan 13th Current Affairs Bits along with the explanation and static points. For more details like Daily Current Affairs, Static GK or Current Events of January, keep visiting this page more often.

★★ Current Affairs Quiz ★★

13th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Indian Passport Ranked ____ on Henley Passport Index Q1-2022.

a) 74th
b) 27th
c) 83rd
d) 38th

Answer: C

Explanation: According to Henley Passport Index Q1 2022 Global Ranking’, released by Henley & Partners, India has been ranked as 83rd Most Powerful Passport (with the visa-free score – 60). India’s ranking has improved by 7 places from 90th in Q4 2021. The index has been topped by Japan and Singapore as they allow visa-free travel to 192 countries to their passport holders. Notably, this is the 4th consecutive year that Japan has been in the top spot.

Static Points:
Henley & Partners CEO – Juerg Steffen
Headquarters – London, UK

2) NBFC Shrinithi Capital Raises ____ Crores Co-Lending Facility.

a) Rs.150
b) Rs.400
c) Rs.450
d) Rs.300

Answer: D

Explanation: Shrinithi Capital Private (Pvt) Limited (Ltd), a Non-Banking Financial Company (NBFC) which primarily focuses on commercial vehicle & two-wheeler loans, tied-up with IndoStar Capital Finance Ltd to focus on co-lending facilities. Shrinithi Capital Pvt Ltd has raised Rs. 300 crore as a co-lending facility from IndoStar Capital Finance Ltd.

Static Points:
Shrinithi Capital Pvt Ltd CEO & MD – S. Sellamani
Headquarters – Chennai, Tamil Nadu

IndoStar Capital Finance Ltd CEO – Deep Jaggi
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

3) Which Bank Adjudged Best Private Bank in India at the Global Private Banking Awards 2021?

a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Answer: A

Explanation: The HDFC Bank was named as the ‘Best Private Bank’ in India at the ‘Global Private Banking Awards 2021’ which was organised by Professional Wealth Management (PWM) in a virtual ceremony. PWM is a wealth management Magazine, published by the Financial Times Group.

Static Points:
HDFC Bank CEO – Sashidhar Jagdishan
Headquarters – Mumbai
Tagline – We Understand Your World

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which State International Airport Ranks 8th in Global List for ‘On-Time Performance’?

a) Chennai
b) Uttar Pradesh
c) Delhi
d) Kolkata

Answer: A

Explanation: As per the report released by Cirium titled ‘the On-Time Performance Review 2021 Airlines and Airports’, the Chennai International Airport has ranked globally 8th under the large airport’s category and is the only Indian Airport to enter the top 10 positions of the list.

Static Points:
Cirium CEO – Jeremy Bowen
Headquarters – London, UK

5) Who Inaugurated MSME Technology Centre & Perunthalaivar Kamarajar Manimandapam in Puducherry?

a) Rajnath Singh
b) Ram Nath Kovind
c) Narendra Modi
d) Arvind Kejriwal

Answer: C

Explanation: On the occasion of the National Youth Day 2022, the birth anniversary of Swami Vivekananda, Prime Minister Narendra Modi virtually inaugurated an ‘MSME Technology Centre’, which will function under the Union Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME), in Puducherry.

Static Points:
Shri Narendra Modi, Prime Minister and also in charge of – Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, Uttar Pradesh
National Youth Day – 12th January

6) Which bank Launched RuPay Select Contactless Debit Card in partnership with NPCI?

a) RBL Bank
b) SBM Bank
c) UCO Bank
d) DBS Bank

Answer: C

Explanation: UCO Bank announced that it has launched the UCO Bank RuPay Select Contactless Debit Card for its premium customer segment in association with the National Payments Corporation of India (NPCI), on the occasion of the 79th Inauguration Day of the bank.

Static Points:
UCO Bank MD & CEO – Soma Sankara Prasad
Headquarters – Kolkata, West Bengal
Tagline – Honours your Trust

★★ English Questions & Answers ★★

7) ___ Received SEBI’s nod to Launch Derivatives on Nifty Midcap Select Index.

a) TSX
b) BSE
c) NSE
d) TYO

Answer: C

Explanation: National Stock Exchange (NSE) has received approval from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to launch derivatives on the Nifty Midcap Select Index. The index will be available for trading from 24th January 2022. Nifty Midcap Select Index intends to track the performance of a focused portfolio of 25 stocks within the Nifty Midcap 150 index.

Static Points:
NSE Chairperson – Girish Chandra Chaturvedi
MD & CEO – Vikram Limaye
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

8) ____ Flight Tests Final Deliverable Configuration of MPATGM.

a) ISRO
b) DRDO
c) NASA
d) None

Answer: B

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully flight tested the final deliverable configuration of the Man-Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM) at a range in Southern India. It is an indigenously developed anti-tank missile low weight (15kg), fire and forget missile and is launched from a man-portable launcher, integrated with thermal sight.

Static Points:
DRDO Chairperson – Dr G. Satheesh Reddy
Headquarters – DRDO Bhavan, New Delhi

9) Who Launches AI-Driven Startup by IIT Alumni for Water Purification?

a) Jitendra Singh
b) Kiren Rijiju
c) Nitin Gadkari
d) Piyush Goyal

Answer: A

Explanation: Dr Jitendra Singh launched Artificial Intelligence (AI) driven Start-Up by Indian Institute Technology (IIT) alumni for water purification through innovative technology with financial support from Technology Development Board (TDB). A Memorandum of Understanding (MoU) was also signed between TDB, a statutory body of the Department of S&T and Swajal Water Private Limited.

Static Points:
Swajal Water Private Limited CEO and Co-founder – Vibha Tripathi
Headquarters – Gurugram, Haryana

Jitendra Singh – Ministry of Science & Technology, Earth Sciences, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy, Space, and Minister of State in the Prime Minister’s Office

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Olympic medal-winning Athlete Deon Lendore passes away at the age of ____.

a) 44
b) 52
c) 29
d) 37

Answer: C

Explanation: Olympic athlete Deon Lendore, who participated in the 400 meters race at the 2020 Olympics, passed away at the age of 29 years due to a fatal car accident in Texas, United States. Deon Lendore was born on 28 October 1992 in Trinidad and Tobago (the Caribbean Islands, South America), was an expert in 400 meters championships.

11) Global Economic Growth to slow through 2023, India to grow at ____ in 2021.

a) 8.7%
b) 9.1%
c) 7.2%
d) 8.3%

Answer: D

Explanation: The World Bank’s Global Economic Prospects Report was released stating a sharp decline in global growth from 5.5% in 2021 to 4.1% in 2022 and 3.2% in 2023. On the Indian front, its annual growth is projected at 8.3% in 2021, 8.7% in 2022, and 6.8% in 2023. India’s growth contracted 7.3% (-7.3%) in 2020.

Static Points:
World Bank President – David Malpass
Headquarters – Washington DC, US

12) ____ signs pact with Arthimpact Digital Loans to Support SHGs.

a) NABARD
b) SIDBI
c) NABCONS
d) PRDA

Answer: A

Explanation: The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) signed a partnership agreement with Arthimpact Digital Loans (ARTH) to provide end-to-end fintech (financial technology) solutions to support self-help groups (SHGs). ARTH will provide credit, payments and insurance solutions support to micro-MSME enterprises.

Static Points:
NABARD Chairperson – Harsh Kumar Bhanwala
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Indian Railways renames ‘Kevadiya Station’ as _____.

a) Vadnagar railway station
b) Ekta Nagar railway station
c) Howrah railway station
d) Vadodara Junction railway station

Answer: B

Explanation: The Ministry of Railways approved the renaming of the Kevadiya railway station under the Vadodara division of Narmada district (Gujarat) as the Ekta Nagar railway station. The railway station is the key to reaching the World’s tallest ‘Statue of Unity’ (height 182 m) that is located in Kevadiya, Gujarat.

Static Points:
Ministry of Railways – Ashwini Vaishnaw
Constituency – Odisha, Rajya Sabha

14) When was National Youth Day is observed?

a) 14th January
b) 13th January
c) 11th January
d) 12th January

Answer: D

Explanation: National Youth Day, also known as Rashtriya Yuva Diwas, is annually celebrated across India on 12th January to commemorate the birth anniversary of the social reformer, great thinker and philosopher, Swami Vivekananda. The day aims to highlight the teachings and philosophy of Swami Vivekananda.

Theme – It’s all in the mind

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Which Bank Launches Instant Loan Approval Portal for MSMEs?

a) IDFC FIRST Bank
b) Bank of Baroda
c) IndusInd Bank
d) Federal Bank

Answer: D

Explanation: A private sector lender, Federal Bank launched an online lending platform federalinstaloans, to ease credit approvals of up to Rs 50 lakh for Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs) across India. The platform enables borrowers to avail loans in less than 30 minutes digitally by simply uploading their income tax (I-T) returns, bank account statements and online verification of GST details.

Static Points:
Federal Bank CEO – Shyam Srinivasan
Headquarters – Aluva, Kerala
Tagline – Your Perfect Banking Partner

For the sake of candidates, we have provided the 13th January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections. For Daily Current Affairs, check this site @ freshersnow.com regularly.