13th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

13th November 2021 Current Affairs Quiz

November 2021 Current Affairs Quiz: In the below sections, we have provided the 13th November 2021 Current Affairs Quiz. We have provided the Latest Current Affairs along with the Explanation and Static Points. Candidates who are preparing for the SSC, IDBI, RRB, IBPS, SBI, and any other competitive exams need to check this article regularly. To get Daily Current Affairs, bookmark (CTRL+D) this page to visit frequently.

★★ Current Affairs Quiz ★★

13th November 2021 Current Affairs Quiz

1) Whose birth anniversary is celebrated as Janjatiya Gaurav Divas?

a) Mangal Pandey
b) Nana Sahib
c) Birsa Munda
d) Kunwar Singh

Answer: C

Explanation: The government is all set to mark the birth anniversary of iconic tribal leader Birsa Munda, who led a rebellion against the British, as ” Janjatiya Gaurav Divas” with Prime Minister Narendra Modi leading the celebrations. The PM will take part in a major program at Bhopal to mark the occasion, where more than two lakh tribals are expected to join. He will also virtually launch the Birsa Munda Freedom Fighter Museum in Ranchi.

Static Points:
Birsa Munda Born – 15th Nov 1875 in Bengal
Birsa Munda Died – 9th June 1900

2) Where was Regional Security Dialogue on Afghanistan held?

a) Punjab
b) Delhi
c) Assam
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: The Delhi Regional Security Dialogue on Afghanistan, hosted by India’s National Security Adviser Ajit Doval, brought together security czars of Russia, Iran, and the five Central Asian nations to brainstorm on the serious situation since the Taliban’s takeover and find ways to stem instability.

Static Points:
Afghanistan Capital – Kabul
Afghanistan PM – Hasan Akhund
Afghanistan Currency – Afghan Afghani (AFN)

3) India and US hold _____ Defence Technology and Trade Initiative group meetings.

a) 11th
b) 10th
c) 14th
d) 7th

Answer: A

Explanation: With an aim for co-production and co-development of defence equipment under the Defence Technology and Trade Initiative (DTTI), India and the US agreed on a revised Statement of Intent (SOI) to strengthen dialogue on defence technology cooperation by “pursuing detailed planning and making measurable progress” on several specific 11th DTTI projects.

Static Points:
America Capital – Washington DC
Largest City – New York
Currency – US Dollar

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) India in the top 10 of Climate Change Performance Index (CCPI) released by which corporation?

a) Germanwatch
b) Global Weather
c) AccuWeather
d) None of the Above

Answer: A

Explanation: India has retained its top 10 spots in the best-performing countries for the third year in a row in the global Climate Change Performance Index (CCPI) released by Germanwatch on the side-lines of the COP26.

Static Points:
Germanwatch Founded – 1991
Headquarters – Bonn & Berlin, Germany

5) India’s _____ & K.C. Ganapathy won the gold medal in the Asian 49er sailing championships in Oman.

a) Nethra Kumanan
b) Vishnu Saravanan
c) Varun Thakkar
d) Cyrus Cama

Answer: C

Explanation: The Indian pair of Varun Thakkar and K.C. Ganapathy clinched the Asian 49er sailing championships title at Al Mussanah Sports City in Oman. Although the Indian duo finished 10th overall, it was the first time an Asian pair found themselves in the top 10.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) How often does the National Achievement Survey (NAS) take place?

a) 2years
b) 3 years
c) 5 years
d) 4 years

Answer: B

Explanation: The survey, which assesses the competencies developed by the students at the grade levels of third, fifth, and eighth, is conducted every three years. The survey was last conducted in 2017 and was scheduled to take place in 2020. However, due to the COVID-19 situation, it was postponed until this year.

Static Points:
Who conducts NAS – National Steering Committee

7) 2nd National Tribal Dance Festival was observed in which state?

a) Tamil Nadu
b) Assam
c) Chhattisgarh
d) Kerala

Answer: C

Explanation: Chhattisgarh has observed the annual 2nd National Tribal Dance Festival 2021 at Raipur’s Science College ground as a part of the tourism development plan of the state. The festival will host artists belonging to diverse tribal communities from countries including Uzbekistan, Nigeria, Sri Lanka, Uganda, Syria, Mali, Palestine, and the Kingdom of Eswatini.

Static Points:
Inaugurated by – Jharkhand CM
Chhattisgarh CM – Bhupesh Baghel

8) Wangala the festival of 100 Drums celebrated in which state?

a) Meghalaya
b) Uttar Pradesh
c) Maharashtra
d) Punjab

Answer: A

Explanation: The Wangala Festival, also known as the 100 drum festival is celebrated with much zeal and enthusiasm in India’s north-eastern state of Meghalaya. Celebrated since 1976, it’s the most important festival of the Garo tribe and attracts a lot of tourists.

Static Points:
Meghalaya Capital – Shilong
Meghalaya CM – Conrad K. Sangma

9) When was the International World Kindness Day observed?

a) 12th November
b) 13th November
c) 18th November
d) 14th November

Answer: B

Explanation: World Kindness Day is an international observance on 13 November. As outlined in the World Kindness Movement’s description of the day, the purpose of World Kindness Day is “to highlight good deeds in the community focusing on the positive power and the common thread of kindness.

Static Points:
First World Kindness Day – 13th November 1998

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Where was India’s first Physical National Yogasana Championships has been organised?

a) Kerala
b) Assam
c) Odisha
d) Gujarat

Answer: C

Explanation: Odisha is hosting the first-ever Physical National Yogasana Sports Championships in Bhubaneswar which got underway with a vibrant opening ceremony in presence of 560 young athletes from 30 states aiming high for 50 medals in a uniquely designed competition.

Static Points:
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha Governor – Ganeshi Lal

11) Who is India’s richest self-made woman?

a) Savitri Jindal
b) Falguni Nayar
c) Adwaita
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Nykaa promoter and chief executive officer (CEO) Falguni Nayar is India’s richest self-made woman promoter with a net worth of nearly Rs 56,600 crore or $7.7 billion. This also makes Nayar the second wealthiest woman promoter in the country behind Savitri Jindal, chairman emeritus of O P Jindal group companies.

Static Points:
Falguni Nayar Occupation – Founder & CEO of Nykaa
Falguni Nayar Homtown – Bombay

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) Who led the SpaceX launches Indian-origin astronaut

a) Raja Chari
b) Kayla Barron
c) Matthias Maurer
d) Tom Marshburn

Answer: A

Explanation: Indian-origin astronaut Raja Chari-led Space X mission lifts off for space station. The Space X “Crew 3” mission consists of Indian-origin NASA astronaut Raja Chari as its mission commander and three other astronauts.

Static Points:
Raja Chari was Born in the year – 1977
Space Missions – SpaceX Crew-3
Occupation – Fighter Pilot

13) Who addressed the 51st Conference of Governors and Lieutenant Governor?

a) Aravind Kejriwal
b) Narendra Modi
c) Ram Nath Kovind
d) None of the above

Answer: C

Explanation: President Ram Nath Kovind and Prime Minister Narendra Modi attended the Conference of Governors and Lieutenant Governors at Rashtrapati Bhawan in Delhi. The conference was also attended by Vice President M Venkaiah Naidu and Union Home Minister Amit Shah.

Static Points:
Ram Nath Kovind – 14th President of India
Political Party – Bharatiya Janata Party
Residence – Rashtrapati Bhawan, New Delhi

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Who has been re-elected as Japan’s Prime Minister?

a) Fumio Kishida
b) Bahadur Deuba
c) Yuriko Koike
d) Shinji Hirai

Answer: A

Explanation: Fumio Kishida was re-elected as Japan’s prime minister Wednesday after his governing party scored a major victory in key parliamentary elections. The more powerful of Japan’s two-chamber legislature was enough to maintain a free hand in pushing legislation through parliament.

Static Points:
Fumio Kishida Nationality – Japan
Party – Liberal Democratic Party
Japan Capital – Tokyo
Japan Currency – Japanese yen

15) Who has been appointed as Brand Ambassador of My11Circle?

a) Anthony
b) Mohammed Siraj
c) Pete Weber
d) Williams

Answer: B

Explanation: Games24x7’s fantasy cricket platform ‘My11Circle’ has appointed Mohammed Siraj as its new brand ambassador. With Siraj on board, My11Circle now has five celebrities as the platform’s brand ambassadors including Saurav Ganguly, Ajinkya Rahane, VVS Laxman, and Ranveer Singh.

Static Points:
Mohammed Siraj (Sport) – Bowling (Right-Arm)
Test Debut – 26th Dec 2020

For the sake of candidates, we had given the 13th November 2021 Current Affairs Quiz in the above section. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs.