14th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

14th September 2021 Current Affairs Quiz

14th September 2021 Current Affairs Quiz: Are you one of the candidates who is looking for the 14th September 2021 Current Affairs Quiz? then check this article. Candidates can know Latest Current Affairs from this page with Question And Answers with Explanations. Current Affairs Questions will be asked in the Banking, SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO, and all the state government exams. From the below, you can get the Top Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

14th September 2021 Current Affairs Quiz

1) What is the mascot of the Tokyo Summer Paralympics 2021 games?

a) Bandabi
b) Someity
c) Shuey Rhon Rhon
d) Tom

Answer: B

Explanation: The name SOMEITY comes from “Someiyoshino” — a popular type of cherry blossom — and the phrase “so mighty”. SOMEITY can show enormous mental and physical strength, representing Paralympic athletes who overcome obstacles and redefine the boundaries of possibility.

2) How many sports are to be played in Tokyo Paralympics Games?

a)22
b)20
c)32
d)27

Answer: A

Explanation: 22 sports and 539 events will be featured in the 2021 Tokyo Paralympics. The Games will be held at 21 different events throughout Japan. Tokyo 2020 will now take place in 2021. The 16th Summer Paralympics will be the second time the Games have been hosted by the Japanese capital – 1964 the other occasion.

3) In how many sports did Indian Athletes have participated in the Tokyo Paralympics 2021 Games?

a) 14
b) 5
c) 7
d) 9

Answer: D

Explanation: India will be sending its largest-ever contingent to the Tokyo 2021 Paralympic Games, with 54 athletes (40 men, 14 women) across 9 para-sports. The 2021 Paralympics is scheduled to take place from 24th August to 5th September 2021.

4) How many medals did India win in the Tokyo Summer Paralympics 2021 Games?

a) 19
b) 29
c) 17
d) 12

Answer: A

Explanation: Tokyo Paralympics 2021, India finish with 19 medals. India’s previous best tally at one edition of the Paralympic Games was four (2016 as well as 1984 but more gold medals in Rio). They won nearly five times as many in Tokyo.

5) Who becomes the first woman excavation engineer to work in an open cast mine at Coal India Ltd arm CCL?

a) Amrit Kaur
b) Gita Gopinath
c) Shivani Meena
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Shivani Meena, an IIT Jodhpur alumna, has become the first woman excavation engineer to work in an open cast mine at Coal India arm CCL. She will be posted at CCL’s Rajrappa project, one of the important enterprises of the coal mining behemoth.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) Who announces the establishment of the ‘Subramanya Bharati Chair’ on Tamil Studies named after Tamil poet Subramanya Bharti in Banaras Hindu University?

a) Ram Nath Kovind
b) Narendra Modi
c) K. Staline
d) Nirmala Sitharaman

Answer: B

Explanation: PM Modi made the announcement on the 100th death anniversary of Subramania Bharati while inaugurating Ahmedabad-based Sardardham Bhavan via video conferencing. He also extended Ganesh Chaturthi greetings to the people.

7) _____ host’s the first-ever 2+2 Ministerial Dialogue with Australia.

a) India
b) US
c) Australia
d) UAE

Answer: A

Explanation: India hosts the first-ever 2+2 Ministerial Dialogue with Australia in New Delhi. Minister Peter Dutton from the Australian side will meet with External Affairs Minister (EAM) S Jaishankar and Defence Minister Rajnath Singh.

8) Which country India has held a Maritime Affairs Dialogue?

a) Iran
b) Japan
c) China
d) Nepal

Answer: B

Explanation: India and Japan held a bilateral Maritime Exercise called JIMEX, which stands for Japan-India Maritime Exercise. It is held annually. India and Japan held their sixth Maritime Affairs Dialogue in a virtual format.

9) In which city, a Digital Population Clock has been inaugurated?

a) Delhi
b) Srinagar
c) Karnataka
d) Kerala

Answer: A

Explanation: Dr. Bharati Pravin Pawar inaugurates the digital population clock at Institute for Economic Growth. Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar inaugurated and presided over the seminar on Population, Human Capital and Sustainable Development (healthy people – healthy future), in Delhi.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Who has been appointed as the governor of Punjab?

a) Jagadish Mukhi
b) Arif Mohammad Khan
c) Ganeshi Lal
d) Banwarilal Purohit

Answer: D

Explanation: Shri Banwarilal Purohit, Hon’ble Governor of Tamil Nadu Shri Banwarilal Purohit is a senior political personality having shaped public affairs in a big way for the last four decades.

11) Who has become the second batsman after Kapil Dev (30 balls) to score a 31-ball fifty in a Test match for India?

a) Rahul Dravid
b) Virat Kohli
c) Sourav Ganguly
d) Sunil Gavaskar

Answer: B

Explanation: The latest triumph saw Kohli become only the second India captain after Kapil Dev to register two Test wins in a series in England. Kapil Dev’s Indian team had achieved the feat during their 2-0 series triumph in England in 1986.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) Who won the Silver medal in women’s singles table tennis Class 4 category

a) Bhavina Patel
b) Suhas Yathiraj
c) Nishad Kumar
d) Krishna Nagar

Answer: A

Explanation:  Bhavina Patel becoming the first Indian table tennis player to win a Paralympic medal and Harvinder Singh mirroring the feat in archery. Shooter Avani Lekhara, however, was the standout name as she became the first Indian woman to win a Paralympic gold medal.

13) Neo Collections is a DIY Digital Repayment platform for missed loan repayments, launched by which bank?

a) ICICI Bank
b) Federal Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) Axis Bank

Answer: C

Explanation: Kotak Mahindra Bank has launched a platform named ‘Neo Collections’, which is a Do It Yourself Digital Repayment Platform for missed loan repayments. Kotak Mahindra Bank has launched the Neo Collections platform in tie-up with Creditas Solutions.

14) Which of these Companies in collaboration with Indifi to offer loans to the ‘Small Business Loans Initiative’?

a) Google
b) Facebook
c) Microsoft
d) Amazon

Answer: B

Explanation: Facebook India on Friday announced a new program called the “Small Business Loans Initiative”, in partnership with online lending platform Indifi, to help small and medium businesses (SMBs) that advertise on Facebook to get quick access to credit through independent lending partners.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which Company tops Hurun Global 500 Most Valuable Companies list 2021?

a) Apple
b) Flipkart
c) Tencent
d) Amazon

Answer: A

Explanation: Wipro, Asian Paints, HCL in Hurun Global 500 list. Reliance Industries Ltd topped the list of Indian companies with a market capitalization of $188 billion. Tata Consultancy Services Ltd with $164 billion in market value and HDFC Bank Ltd with $113 billion followed.

We hope all the candidates have satisfied with the given details about the 17th September 2021 Current Affairs Quiz. And to candidates can know all the latest Current Affairs Quiz by following our site Freshers Now.