14th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

14th December 2021 Current Affairs Quiz

14th December 2021 Current Affairs Quiz: Hey Guys! Are you looking for the 14th December 2021 Current Affairs Quiz? if so, check this article. From this article, all the candidates can get the 14th Dec 2021 Current Affairs. To gain more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other competitive Exams, candidates need to grab this chance. To save the time of the candidates, we had given the Latest 14th December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Candidates are advised to check the below sections to know more details about the Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

14th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who addressed depositors in a Bank Deposit Insurance Programme?

a) Narendra Modi
b) Nirmala Sitharaman
c) Aravind Kejriwal
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi chaired the bank deposit insurance programme titled ‘Depositors First: Guaranteed Time-bound Deposit Insurance Payment up to Rs 5 Lakh’ in Delhi and addressed depositors. Deposit insurance covers all deposits such as savings, fixed, current, recurring deposits, etc. in all commercial banks, functioning in India. Deposits in State, Central and Primary cooperative banks, functioning in States/Union Territories are also covered.

Static Points:
Shri Narendra Modi, Prime Minister and also in charge of – Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, Uttar Pradesh

2) Which country becomes the World’s 1st 100% Paperless Government?

a) Dubai
b) Iran
c) Russia
d) France

Answer: A

Explanation: Dubai became the world’s first government to turn 100 per cent paperless, the announcement was made by the United Arab Emirate (UAE) Crown Prince, Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum. It will save around 3 billion Dirham (USD 350 million) and 14-million-man hours. All internal, external transactions and procedures in the Government of Dubai are now 100 per cent digital and managed from a comprehensive digital government services platform.

Static Points:
Dubai (Emirate) – City in the United Arab Emirates
7 Emirates of the UAE – Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Quwain, Fujairah, and Ras Al Khaimah
UAE Capital – Abu Dhabi
President – Khalifa bin Zayed Al Nahyan

3) Which bank mandated the 20-digit LEI for Cross-Border Transactions above Rs. 50 crore?

a) HDFC Bank
b) RBI
c) SBI
d) ICICI Bank

Answer: B

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) made Legal Entity Identifier (LEI) mandatory for cross-border transactions for capital or current account transactions of Rs. 50 crore and above, from 1st October 2022. RBI has introduced the LEI in a phased manner for over the counter (OTC) derivative, non-derivative markets, large corporate borrowers and large value transactions in centralised payment systems.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) ____ bank won two awards at ET BFSI excellence awards 2021.

a) OCBC Bank
b) DBS Bank
c) United Overseas Bank
d) POSB Bank

Answer: B

Explanation: DBS Bank India was awarded the ET BFSI Excellence Awards 2021. The bank has won two awards – for the ‘DBS Rapid (Real-time API)’ solution in the ‘Innovative API/Open Banking model‘ category and for ‘Intelligent Banking’ in the ‘Best Digital Customer Experience initiative’ category. The bank has designed a real-time, digital payments solution for Transport Corporation of India Limited (TCI). DBS is the first bank to offer paperless onboarding for mutual fund investments from multiple fund houses.

Static Points:
DBS Bank-India MD & CEO – Surojit Shome
Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Tagline – Live More, Bank Less

5) Uttar Pradesh’s Haiderpur Wetland Recognized as ____ Ramsar Site in India.

a) 48th
b) 12th
c) 37th
d) 47th

Answer: D

Explanation: Uttar Pradesh’s Haiderpur Wetland Recognized as 47th Ramsar Site in India. Haiderpur Wetland, the human-made wetland of around 6908 hectares in Bijnor, Uttar Pradesh (UP) has been recognised as the 47th Ramsar Site of India and 2,463rd site internationally.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel

6) Which insurance company launched the #Care4Hockey’ Campaign; Rani Rampal Face of the Campaign?

a) Bajaj Allianz General Insurance
b) Tata AIG General Insurance
c) IFFCO Tokio General Insurance
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Bajaj Allianz General Insurance, one of the leading private general insurers in India has announced the launch of its ‘#Care4Hockey’ campaign. The Company has associated with Rani Rampal, Indian Women’s Hockey Team Captain who is the face of this campaign. ‘#Care4Hockey’ is a one of its kind campaign from the Company with a goal to support the development of Hockey in India from the grass-root level.

Static Points:
Bajaj Allianz General Insurance CEO – Tapan Singhel
Headquarters – Pune, Maharashtra

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) NABARD Projects 12% increase in Assam’s Credit Potential to INR ____ Cr for FY23.

a) Rs.46,112
b) Rs.36,292
c) Rs.17,342
d) Rs.24,123

Answer: B

Explanation: National Bank for Agriculture and Rural Development has projected a 12 per cent increase in Assam’s credit potential to Rs.36,292 crore for the 2022-23 fiscal year. The amount will be used as a base for the preparation of the annual credit plan for priority sector lending (PSL) for FY23.

Static Points:
NABARD Chairman – G.R Chintala
Headquarters – Mumbai

8) Who has been crowned Miss Universe 2021 at the 70th Edition of the Miss Universe Competition?

a) Sushmita Sen
b) Harnaaz Sandhu
c) Lara Dutta
d) None of the above

Answer: B

Explanation: 21 years old Indian Actor and Model, Harnaaz Sandhu from Chandigarh, Punjab, has been crowned Miss Universe 2021 at the 70th Edition of the Miss Universe Competition held in Eilat, Israel. Harnaaz Sandhu became the 3rd Indian to be crowned Miss Universe after Sushmita Sen, the 1st Indian to win Miss Universe (1994) and Lara Dutta (Miss Universe 2000). The 70th Miss Universe “Harnaaz Sandhu” was crowned at the end of the event by “Alma Andrea Meza Carmona” who is the 69th Miss Universe.

Static Points:
Miss Universe Competition – is an annual international beauty pageant
Organization – United States-based Miss Universe Organization
Headquarters – New York

9) Current Generation Students could lose ____ per cent of Global GDP due to COVID-19 induced School Closures.

a) 13%
b) 7%
c) 12%
d) 14%

Answer: D

Explanation: As per the report of the World Bank (WB), titled, ‘The State of the Global Education Crisis: A Path to Recovery’, the present generation of students risks losing USD 17 trillion (higher than the 2020 estimation of USD 10 trillion) in lifetime earnings in present value, or about 14 per cent of global GDP (Gross Domestic Product) due to COVID-19-related school closures.

Static Points:
World Bank President – David Malpass
Headquarters – Washington DC, US

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which country launches satellites for Space Exploration – Shijian-6 05?

a) China
b) South Korea
c) JApan
d) Thailand

Answer: A

Explanation: China successfully launched a new group of satellites Shijian-6 05 into space from the Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China for space exploration and new technology tests. The satellites were launched by a Long March-4B Rocket which marked the 400th mission of Long March series carrier rockets.

Static Points:
China Capital – Beijing
China President – Xi Jinping
China Currency – Renminbi

11) IAF-DRDO flight-tested Helicopter-launched Stand-off Anti-Tank Missile from which state?

a) Rajasthan
b) Odisha
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra

Answer: A

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Indian Air Force (IAF) successfully flight-tested the indigenously designed and developed Helicopter launched (air-launched) Stand-off Anti-tank (SANT) Missile from the Pokhran range in Rajasthan. It should be noted that it is for the first time that this was launched from a Russian origin Mi-35 helicopter gunship.

Static Points:
DRDO work’s under the Ministry of Defence of the Government of India (Rajnath Singh)
Chairman – Dr G. Satheesh Reddy
Headquarter – New Delhi

12) When was National Energy Conservation Day is Observed?

a) 12th December
b) 10th December
c) 14th December
d) 13th December

Answer: C

Explanation: National Energy Conservation Day is observed on 14th December, every year. The day focuses on making people aware of global warming and climate change and promotes efforts towards saving energy resources. The agenda of celebrating national energy conservation Day is to raise awareness regarding the importance of energy and resources conservation. Conserving energy means wisely using energy rather than indiscriminately misusing it.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Who inaugurated the Saryu Nahar National Project in Balrampur, Uttar Pradesh?

a) Ram Nath Kovind
b) Narendra Modi
c) Yogi Adityanath
d) Anandiben Patel

Answer: B

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Saryu Nahar National Project in Balrampur, Uttar Pradesh. The outlay of the project is over Rs 9,800 crore, out of which more than Rs 4,600 crore was provisioned in the last four years. Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath, Union Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat were among those present on the occasion.

Static Points:
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
International Airport in UP – Kushinagar, Chaudhary Charan Singh, and Lal Bahadur Shastri International Airport

14) What is the rank of India on the IMD 2021 World Talent Ranking?

a) 50th
b) 47th
c) 72nd
d) 56th

Answer: D

Explanation: India has ranked 56th on the International Institute for Management Development (IMD) 2021 World Talent Ranking, which evaluates the ability of the economies in developing, attracting and retaining talent. The IMD World Talent Ranking 2021 shows the overall ranking for 64 economies. In the Peer Group Ranking – Asia – Pacific, India have ranked 12th. Switzerland tops the ranking followed by Sweden in 2nd and Luxembourg in 3rd.

Static Points:
IMD Headquarters – Switzerland
President – Jean-Francois Manzoni

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) WHO report on 3 Diseases as State of Inequalities – HIV, TB and ____.

a) Dengue
b) Corona
c) Malaria
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The World Health Organization (WHO) and the Global Fund released titled ‘State of Inequalities – HIV, Tuberculosis and Malaria’, stating that the poorest, least-educated and rural subgroups remain vulnerable to Human Immunodeficiency Virus (HIV), Tuberculosis (TB) and malaria. This report is the first systematic global analysis of the state of inequality in HIV, TB and malaria. Drawing from two decades of global data about a range of disease indicators and multiple dimensions of inequality, it aims to facilitate a broad understanding of inequalities in HIV, TB and malaria.

Static Points:
World Health Organisation Director-general – Tedros Adhanom
Headquarters – Geneva, Switzerland

For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs Quiz of 14th December 2021. Keep on visiting this site @ Freshersnow.Com on a regular basis to get Daily Current Affairs.