14th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

14th October 2021 Current Affairs Quiz

14th October 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates can gather the 14th October 2021 Current Affairs Quiz from this article on daily basis. Besides, the Current Affairs Quiz helps the candidates to score more marks in the Various State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams. Also, candidates are advised to stay in touch with us to get all the Latest Current Affairs Quiz from our site. Moreover, we had given this article with the 14th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

14th October 2021 Current Affairs Quiz

1) G20 Extraordinary Summit 2021 held for which country?

a) China
b) Afghanistan
c) Pakistan
d) Brazil

Answer: B

Explanation: Under Italy’s Presidency of the G20 and at the initiative of President of the Council of Ministers Mario Draghi, an extraordinary meeting of G20 leaders on Afghanistan was held. Since the Taliban took over Afghanistan on Aug. 15, the country – already struggling with drought and severe poverty following decades of war – has seen its economy all but collapse, raising the spectre of an exodus of refugees.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Nagaland’s first and India’s 61st Software Technology Park of India (STPI) centre was inaugurated at ____.

a) Dimapur
b) Wokha
c) Kohima
d) Tuensang

Answer: C

Explanation: Nagaland’s first and India’s 61st Software Technology Park of India (STPI) centre was inaugurated at Kohima. The inauguration of the STPI centre in Kohima is a fulfilment of Prime Minister Narendra Modi’s vision of creating a technology ecosystem in the northeast to create opportunities for future generations in the region.

3) Who won the 2021 Nobel Prize in Chemistry?

a) Syukuro Manabe and Klaus Hasselmann
b) Benjamin List & David MacMillan
c) Abdulrazak Gurnah
d) Klaus Hasselmann

Answer: B

Explanation: German Benjamin List and Scottish-born David MacMillan won the 2021 Nobel Prize in Chemistry for their development of asymmetric organocatalysis, a “new and ingenious tool for molecule building”.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Who has been awarded 22nd Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in 2021?

a) Dr E. Sreedharan
b) S. Nariman
c) Manju Sharma
d) Dr Randeep Guleria

Answer: D

Explanation: AIIMS Delhi Director Dr Randeep Guleria was honoured with the 22nd Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence for his pioneer and sustained contribution in the field of medicine and pandemic awareness.

5) Which country will be building a 20kg lunar rover for NASA?

a) Australia
b) America
c) India
d) France

Answer: A

Explanation: Australia to build 20kg rover to head to the moon in a joint mission with Nasa. Australia has signed a deal with Nasa to send an Australian-built rover to the moon, supporting a mission to collect lunar soil and examine how its oxygen could support human life in space.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) When was World Standards Day celebrated internationally every year?

a) 13th October
b) 16th October
c) 14th October
d) 12th October

Answer: C

Explanation: World Standards Day is an international day celebrated internationally each year on 14 October. The day honours the efforts of the thousands of experts who develop voluntary standards within standards.

7) PM Modi unveils Rs. ____ lakh crore on Gati Shakti plan.

a) 100
b) 150
c)  170
d) 75

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the ambitious Rs. 100 lakh crore on Gati Shakti Master Plan to provide multi-modal connectivity to more than 1,200 industrial clusters, including two defence corridors across the country. This national master plan will give ‘gatishakti’ to development plans of the 21st century and will help in the timely completion of the plans.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) How many medals did Indian won in the Shooting team at the 2021 ISSF Junior World Championship?

a) 77
b) 37
c) 43
d) 23

Answer: C

Explanation: India won a whopping 43-medals, including all 12 available on October 9, the 11th and final day of competitions, as the International Shooting Sport Federation (ISSF) Junior World Championship Rifle/ Pistol/ Shotgun concluded at the Las Palmas Shooting range in the Peruvian capital of Lima.

9) India agreed to provide a USD 200 million Line of Credit support for development projects to which country?

a) Kyrgyzstan
b) Pakistan
c)  Afghanistan
d) Brazil

Answer: A

Explanation: India agreed to provide a USD 200 million Line of Credit support for development projects in Kyrgyzstan, as External Affairs Minister S Jaishankar held “constructive” talks with the top Kyrgyz leadership to boost bilateral ties, including defence cooperation.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Who has been appointed as chairman of BharatPe?

a) Partha Pratim Sengupta
b) Rajnish Kumar
c) Rajkiran Rai G
d) Atul Kumar Goel

Answer: B

Explanation: Rajnish Kumar, former chief of State Bank of India, has joined the Board of BharatPe, a fintech firm, as chairman. He will be involved in defining the company’s short-term and long-term strategies, and will so work closely with the other Board Members and CXOs on key business and regulatory initiatives, BharatPe.

Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest news and notifications about Current Affairs.