15th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

15th December 2021 Current Affairs Quiz

15th December 2021 Current Affairs Quiz: Are you searching for the 15th December 2021 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. In the below sections, candidates can get the 15th Dec 2021 Current Affairs. To gain more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other competitive Exams, candidates need to grab this chance. To save the time of the candidates, we had given the Latest 15th December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Candidates are advised to check the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

15th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who laid the foundation stone for Maa Umiya Dham Development Project?

a) Ram Nath Kovind
b) Amit Shah
c) Rajnath Singh
d) Narendra Modi

Answer: B

Explanation: Union Home Minister Amit Shah laid the foundation stone of Umiya Mata Temple as well as its premises at Umiya Campus in Sola in Ahmedabad. He also inaugurated several developmental projects including a railway bridge. Umiya Mata Temple is dedicated to Maa Umiya, who is the reigning deity of Kadva Patidar sect. The temple and other buildings will be developed at a cost of Rs 1,500 crore on 74,000 square yards of land. An Umiya Mata temple was also commissioned by the Kadva Patidar Samaj in Macon, Georgia, in 2013.

Static Points:
Umiya Mata Temple is located in – Mehsana district, Gujarat

Shri Amit Shah (Union Home Minister) Constituency – Gandhinagar, Gujarat (Lok Sabha)

2) ____ signs MoU with IAF to improve indigenisation efforts in various weapon systems.

a) IIT Kanpur
b) IIT Delhi
c) IIT Bombay
d) IIT Hyderabad

Answer: B

Explanation: IIT-Delhi signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Indian Air Force (IAF) to support requirements towards indigenous solutions in various weapon systems. The MoU was signed by Air Vice-Marshal Samir V Borade, Deputy Senior Maintenance Staff Officer, Headquarters Maintenance Command, IAF, and M R Ravi, Head of Department for Mechanical Engineering at IIT-Delhi. Under the MoU, The IAF has identified key focus areas involving the development of technology and finding indigenous solutions towards the sustenance of various weapon systems.

Static Points:
Indian Air Force Headquarters – New Delhi
Chief of the Air Staff – Vivek Ram Chaudhari
Motto – Touch the Sky with Glory

3) Which bank launches wearable payment solutions in partnership with NPCI?

a) Bank of Baroda
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) Union Bank of India

Answer: A

Explanation: Bank of Baroda (BOB) in partnership with National Payments Corporations of India (NPCI) launched bob World Wave, a wearable line of products for payments, integrated with a complete health ecosystem. A bob World Wave wearable device will allow customers to monitor their Saturation of Peripheral Oxygen (SpO2), body temperature, heart rate and blood pressure. The device will provide contactless payments of up to Rs. 5,000 in all Near-Field Communication (NFC) enabled Point of Sale (PoS) devices and also enable payments above Rs 5000 using the PIN.

Static Points:
Bank of Baroda CEO – Sanjiv Chadha
Headquarters – Vadodara, Gujarat
Tagline – India’s International Bank

NPCI CEO & Managing Director (MD) – Dilip Asbe
Headquarters – Mumbai

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which wildlife sanctuary is declared as Eco-Sensitive Zone from Uttarakhand?

a) Askot Wildlife Sanctuary
b) Binsar Wildlife Sanctuary
c) Rajaji Wildlife Sanctuary
d) Kedarnath Wildlife Sanctuary

Answer: A

Explanation: The picturesque Askot Wildlife Sanctuary in Uttarakhand’s Pithoragarh has been finally declared as an Eco-Sensitive Zone (ESZ). However, as per the gazette notification issued by the Union Environment Ministry, the Sanctuary area has been reduced to a stretch of 146 square kilometres along which over 111 villages are located has been kept out of the ESZ ambit with an aim to make the flagship species habitat safe from human interferences. The Askot Wildlife Sanctuary was established to protect the endangered flagship species Musk Deer and its habitat.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand CM – Pushkar Singh Dhami
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh

5) Who launched the 2nd edition of Animal Husbandry Startup Grand Challenge?

a) Piyush Goyal
b) Hardeep Puri
c) Sanjeev Kumar Balyan
d) Parshottam Rupala

Answer: D

Explanation: The Department of Animal Husbandry and Dairying, Parshottam Rupala, in partnership with Startup India, launched the second edition of ‘Animal Husbandry Startup Grand Challenge’ at an event celebrating ‘National Milk Day’ in Anand, Gujarat to commemorate the birth centenary of Dr Varghese Kurien. This challenge will explore innovative and commercially viable solutions to address six problems faced by the animal husbandry and dairy sector.

Static Points:
Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying – Parshottam Rupala
Constituency – Gujarat (Rajya Sabha)
National Milk Day – 26th November

6) Which company has signed an agreement with SECI to supply 4667 MW of green power?

a) JSW Energy
b) Adani Group
c) Tata Power
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Adani Green Energy Ltd (AGEL), the renewable energy arm of diversified Adani Group, has signed an agreement with the Solar Energy Corporation of India (SECI) to supply 4,667 MW of green power. This is the world’s largest evergreen power purchase agreement. This agreement is in line with India’s objective to accelerate India’s renewable energy footprint as well as to promote domestic manufacturing under the Atma Nirbhar Bharat programme.

Static Points:
Adani Green Energy Ltd. MD & CEO – Vneet S. Jaain
Headquarters – Ahmedabad, Gujarat

SECI – is under the Ministry of New & Renewable Energy
Ministry of New & Renewable Energy – Indu Shekhar Chaturvedi

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) LIC introduced an individual savings life insurance plan named ____.

a) Life-Line
b) LIC Dhan
c) Dhan Rekha
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Life Insurance Corporation of India (LIC) has launched a new savings insurance policy called Dhan Rekha with effect from December 13, 2021. The Dhan Rekha plan pays a percentage of the basic sum assured as a survival benefit at regular intervals of the premium-paying term. The minimum sum assured under this plan is Rs 2 lakh and there is no limit for the maximum sum assured.

Static Points:
LIC Chairperson – M R Kumar
Headquarters – Mumbai

8) Who is the Person of the Year 2021, by Time magazine?

a) Jeff Bezos
b) Elon Musk
c) MacKenzie Scott
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Chief Executive Officer (CEO) of Tesla & SpaceX, Elon Musk named ‘Person of the Year 2021’ by Time magazine. He took over the title from US president Joe Biden & Vice President Kamala Harris, who received the title in 2020. In April 2021, NASA granted Elon Musk’s rocket company SpaceX an exclusive contract to put United States (US) astronauts on the moon for the first time since 1972.

9) AIM NITI Aayog & Embassy of ____ Launched AIM-ICDK Water Innovation Challenge 2.0 to Address Global Water Distress

a) Sweden
b) Denmark
c) Germany
d) Netherland

Answer: B

Explanation: AIM NITI Aayog, & Embassy of Denmark launches 2nd edition of water innovation challenges to address global water woes. This is a part of the Indo-Danish Bilateral Green Strategic partnership. The 2nd edition of the water challenge (2022 AIM-ICDK Water Challenge) was launched under the partnership of AIM, NITI Aayog and Innovation Center Denmark (ICDK) under the aegis of the Denmark Embassy in India, and the Denmark Technical University (DTU).

Static Points:
NITI Aayog Chairperson – Shri Narendra Modi

Denmark – Country in Europe
Denmark Capital – Copenhagen
Denmark Currency – Danish krone

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which bank ties up with Swift to provide a digital banking solution?

a) Yes Bank
b) Punjab National Bank
c) Axis Bank
d) Federal Bank

Answer: C

Explanation: Axis Bank is working with new digital services from provider Swift to provide a comprehensive digital solution to clients. The bank is integrating with different digitisation initiatives by government bodies and service providers to extend an end-to-end service to business clients.

Static Points:
Axis Bank MD & CEO – Amitabh Chaudhry
Axis Bank Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Axis Bank Tagline – Badhti Ka Naam Zindagi

11) ____ collaborates with BARC to boost green hydrogen production?

a) NTPC
b) GAIL
c) ONGC
d) BPCL

Answer: D

Explanation: Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) collaborated with Bhabha Atomic Research Centre (BARC) to boost Alkaline Electrolyser technology for Green Hydrogen production. This is a first of its kind initiative to support India’s commitment to achieve renewable energy targets and reduce greenhouse gas (GHG) emissions.

Static Points:
BPCL Chairman & MD – Arun Kumar Singh
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

BARC Director – Ajit Kumar Mohanty
Headquarters – ‎Mumbai, Maharashtra

12) When was National Energy Conservation Day is observed?

a) 14th December
b) 13th December
c) 15th December
d) 16th December

Answer: A

Explanation: National Energy Conservation Day is annually observed across India on 14th December to create awareness about the importance of energy conservation and the benefits of replacing non-renewable resources with renewable energy. The day is annually organised by the Ministry of Power. The first-ever National Energy Conservation Day was celebrated on 14th December 1991.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Which bank launched the first-of-its-kind fitness & wellness-focused credit card?

a) Canara Bank
b) RBI
c) HDFC Bank
d) SBI

Answer: D

Explanation: SBI Card, India’s largest pure-play credit card issuer, launched the first-of-its-kind fitness & wellness-focused credit card – ‘SBI Card PULSE’. The Card is designed with unique features and benefits to complement cardholders with benefits towards health and wellness. SBI Card PULSE credit card provides Noise ColorFit Pulse Smartwatch worth Rs.4,999 as a welcome gift on payment of the joining fee.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

14) Which state government approves Atmanirbhar Krishak Development Scheme to boost Agri Sector?

a) Tamil Nadu
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Assam

Answer: B

Explanation: The Uttar Pradesh (UP) Cabinet has approved the implementation of the Atmanirbhar Krishak Integrated Development Scheme in the state from 2021-22 to 2031-32 to boost agriculture sector. The expected outlay for its implementation is Rs 1,220.92 crore for a period of 10 years.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) ____ partnered with Cholamandalam MS General Insurance to launch Chola Sarva Shakti.

a) Equitas SFB
b) South Indian Bank
c) City Union Bank
d) Axis Bank

Answer: A

Explanation: Equitas Small Finance Bank (SFB) partnered with Cholamandalam MS General Insurance to launch Chola Sarva Shakti, a women-centric health insurance policy to secure women against health conditions. It aims to empower Indian women with good health and finances. The policy includes insurance for personal accidents or any health crisis, health indemnity and maternity cover, support for a child’s education.

Static Points:
Equitas SFB CEO & Managing Director – Vasudevan Pathangi Narasimhan
Headquarters – Chennai, Tamil Nadu
Tagline – It’s Fun Banking

For the sake of candidates, we have provided the 15th December 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.Com on a regular basis to get Daily Current Affairs.