16th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

16th September 2021 Current Affairs Quiz

16th September 2021 Current Affairs Quiz: If you are one of the students who are in search of a 16th September 2021 Current Affairs Quiz then you are on the right platform. Mainly, Current Affairs Quiz will be asked in the Banking, SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO, and all the state government exams. However, we had given the Latest 16th September 2021 Current Affairs Quiz here with Answers along with the Explanation. Go through the below section to know the 16th September 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

16th September 2021 Current Affairs Quiz

1) Who is going to be a mentor of the Indian team for the T20 World Cup?
a) Virat Kohli
b) MS Dhoni
c) Sourav Ganguly
d) Dravid Gavaskar

Answer: B

Explanation: BCCI announced that the former India captain MS Dhoni will mentor the team for the tournament, which will be played in UAE and Oman in October and November. He announced his retirement from international limited-overs cricket on August 15, 2020. Dhoni had last played for India in the 2019 ICC World Cup semi-final against New Zealand.

2) Which state government has announced the launch of ‘Millet Mission’?

a) Assam
b) Chattisgarh
c) Delhi
d) Rajasthan

Answer: B

Explanation: Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel has announced the launch of ‘Millet Mission’, which aims to provide proper price rates to farmers for minor cereal crops. The initiative is also a step towards the Chief Minister’s vision for the state to become India’s millet hub.

3) Which state has topped in the installation of solar pumps under the PM-KUSUM scheme?

a) Haryana
b) Gujarat
c) Kerala
d) Karnataka

Answer: A

Explanation: Haryana has topped among all other states of the country in terms of installation of off-grid solar pumps under Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha Evam Utthan Mahaabhiyaan (PM-KUSUM), as per the data by the Union Ministry of New and Renewable Energy. Haryana has installed 14,418 pumps against 15,000 sanctioned pumps for the year 2020-21.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Which Aerospace becomes the first Spacetech startup company to formally tie-up with ISRO?

a) Dhruva Space
b) Agnikul
c) Kawa Space
d) Skyroot

Answer: D

Explanation: A Hyderabad-based Space technology startup, Skyroot Aerospace has become the first private company to formally agree with the Indian Space Research Organisation (ISRO). The Framework MoU will allow the company to undertake multiple tests and access facilities at various ISRO centers and avail the technical expertise of ISRO for testing and qualifying their space launch vehicle systems and subsystems.

5) IOC Suspends which country from the winter Olympics?

a) Japan
b) China
c) North Korea
d) South Korea

Answer: C

Explanation: North Korea was formally suspended from the 2022 Beijing Winter Olympics by the International Olympic Committee (IOC) on 10th Sept as punishment for refusing to send a team to the Tokyo Games citing the COVID-19 pandemic. IOC president Thomas Bach said the North Korean national Olympic body will also now forfeit money it was due from the previous Olympics.

6) Which State is Installing the Solar Pumps under PM KUSUM Scheme?

a) Haryana
b) Uttar Pradesh
c) Maharashtra
d) Kerala

Answer: A

Explanation: Haryana has become the first state in the country to install off-grid solar pumps under the PM KUSUM Scheme. So far, Haryana has installed 14,418 pumps against the sanctioned 15,000 pumps for the year 2020-21. It was announced in the concluding session of the nationwide ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ organized by the Union Ministry of New and Renewable Energy( MNRE).

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) Which Union minister has launched the ‘iRASTE’ Road Safety Project to Reduce Road Accidents?

a) Nirmala Sitharaman
b) Jitendra Singh
c) Harsh Vardhan
d) Nitin Gadkari

Answer: D

Explanation: Union minister Nitin Gadkari has launched the ‘iRASTE’, an Artificial Intelligence-powered project, on a pilot basis in Nagpur in Maharashtra intending to reduce accidents by 50 percent in Vidarbha’s biggest city. It focuses on three important areas- vehicle safety, mobility analysis, and road safety Infrastructure.

8) Which country has started the world’s biggest trial of a blood test?

a) Russia
b) United Kingdom
c) Europe
d) Australia

Answer: B

Explanation: The United Kingdom’s state-run National Health Service (NHS) has commenced the world’s biggest trial of a blood test where they will detect more than 50 types of cancer. The Galleri test looks at the DNA in a patient’s blood to determine if any come from cancer cells. Earlier diagnosis of cancers leads to dramatically increased survival rates.

9) On which day the International Day of Democracy is said to be known?

a) 16th September
b) 15th September
c) 14th September
d) 13th September

Answer: B

Explanation: On 15th September, the importance of the participation of all members for the proper functioning of a democracy. According to the United Nations (UN), the International Day of Democracy provides an opportunity to review the state of democracy in the world.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

10) Who has been awarded the Africa Food Prize 2021?

a) JBS
b) Nestle
c) ICRISAT
d) Cargill

Answer: C

Explanation: ICRISAT has been awarded the Africa Food Prize for 2021 for improving food security in sub-Saharan Africa. The Tropical Legumes Project developed 266 varieties of improved legumes and half a million tons of seeds for a range of legume crops, including cowpeas, pigeon peas, chickpea, common bean, groundnut, and soybean.

11) Who became the new CMD of National Fertilizers Ltd company?

a) Rajnath Singh
b) Nirlep Singh Rai
c) V. Vaidyanathan
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Nirlep Singh Rai new CMD of National Fertilizers Ltd company. State-owned fertilizer firm National Fertilizers Ltd (NFL) has Nirlep Singh Rai has been appointed as Chairman and Managing Director of the company. In a regulatory filing, NFL informed that Nirlep Singh Rai, Director (Technical), has been appointed as Chairman & Managing Director, on the Board of the company with effect from the date of his assumption of charge.

12) Bank of Baroda’s launches digital platform which is called ____.

a) bob World
b) Baroda 21
c) Digibob
d)None of the above

Answer: A

Explanation: Bank of Baroda has announced the launch of its digital banking platform named ‘bob World’. The aim of the platform is to provide all banking services under one roof. Over 220 services will be converted into one single app, covering nearly 95 percent of all retail banking services, which can be accessed by customers domestically and globally. The ‘bob World’ will offer a wide gamut of banking products and services, to be rolled out in phases, under four key pillars — Save, Invest, Borrow and Shop

★★ Practice English Questions & Answers ★★

13) Which IIT has Retains Top Spot in Overall Category of NIRF India Ranking 2021

a) IIT Kanpur
b) IIT Bangalore
c) IIT Mumbai
d) IIT Madras

Answer: D

Explanation: The Indian Institute of Technology (IIT) Madras has retained the top spot in the overall category. The NIRF India Rankings 2021 is the sixth edition of the annual list which ranks higher educational institutions in the country based on objective criteria to promote competitive excellence.

14) ADB approves _____ loan to expand rural connectivity in Maharashtra

a) $150 million
b) $300 million
c) $400 million
d) $470 million

Answer: B

Explanation: The government of India and the Asian Development Bank (ADB) have signed a USD 300 million loan as additional financing to scale up the improvement of rural connectivity to help boost the rural economy in the state of Maharashtra.

15) India’s first high ash coal gasification-based methanol production plant inaugurated in which corporation?

a) NCL
b) ONGC
c) BHEL
d) None of the above

Answer: C

Explanation: India’s first indigenously Designed High Ash Coal Gasification Based Methanol Production Plant at Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) Research and Development Centre, Hyderabad was inaugurated. The project was funded by the Department of Science and Technology, which provided a Rs 10 crore grant, at the initiative of NITI Aayog, PMO-India, and the Ministry of Coal.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

Finally, all the candidates can get all the latest news and notifications about the Current Affairs Quiz from our site @ Freshers Now.