16th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

16th January 2022 Current Affairs Quiz

16th January 2022 Current Affairs Quiz: Are you looking for the Latest Current Affairs Quiz? if so, check this article. We have provided the current affairs of January 16, 2022, in the below sections. To gain more marks in the state/ central government exams, bank exams or any other competitive exams, candidates need to grab this chance. To save the time of the aspirants, we had given the Latest Current Affairs Quiz of 16th January 2022 along with an explanation and static points. Candidates are advised to check the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

16th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) WEF Released ____ Edition of Global Risks Report 2022.

a) 12th
b) 14th
c) 17th
d) 18th

Answer: C

Explanation: World Economic Forum (WEF) released the report titled “The Global Risks Report 2022, 17th Edition” prepared in partnership with Marsh McLennan, SK Group and Zurich Insurance Group. The 2022 report draws on the views of the 12,000 country-level leaders who identified critical short-term risks to their 124 countries gathered by the WEF’s Executive Opinion Survey(EOS), conducted between May and September 2021.

Static Points:
World Economic Forum Founder and Executive Chairman – Klaus Schwab
Headquarters – Geneva, Switzerland

2) Who Appointed Chef de Mission for CWG & Bhupender Singh Bajwa for Asian Games 2022?

a) Rakesh Anand
b) Rajeev Mehta
c) Gopichand
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Indian Olympic Association (IOA) announced the appointment of Rakesh Anand as India’s Chef de Mission for Commonwealth Games 2022 (CWG 2022) and Bhupender Singh Bajwa was appointed as India’s Chef de Mission for Asian Games 2022.

Static Points:
Indian Olympic Association President – Narinder Batra
Secretary-General – Rajeev Mehta
Headquarters – New Delhi

★★ Free Mock Tests ★★

3) RIL signs MoU with which state for investing Rs 5.95 lakh crore in Green Projects?

a) Gujarat
b) Assam
c) Odisha
d) Telangana

Answer: A

Explanation: The Reliance Industries Limited (RIL) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Government of Gujarat of investment Rs 5.955 lakh crore in various projects as part of the Investment Promotion Activity (IPA) for Vibrant Gujarat Summit 2022.

Static Points:
RIL CEO – Mukesh Ambani
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

Gujarat CM – Bhupendrabhai Patel
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat

4) Who Receives 12th Bharat Ratna Dr Ambedkar Award 2022?

a) Moinuddin Bin
b) Harshaali Malhotra
c) Vijay Kedia
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Hindi actress Harshaali Malhotra has been honoured with the 12th Bharat Ratna Dr Ambedkar Award 2022 for her performance as Munni, a mute girl from Pakistan, in 2015 film Bajrangi Bhaijaan starring Salman Khan.

5) Who Releases India State of Forest Report 2021 Prepared by FSI?

a) Piyush Goyal
b) Virendra Kumar
c) Bhupender Yadav
d) Amit Shah

Answer: C

Explanation: Union Environment Minister Bhupender Yadav released the India State of Forest Report (ISFR) 2021, the biennial report of the Forest Survey of India (FSI) which showed that the forest and tree cover in India has risen by 2,261 square Kilometers (sq km) in 2 years (compared to 2019).

Static Points:
Bhupender Yadav – Minister of Environment, Forest & Climate Change, Ministry of Labour and Employment
Constituency – Rajasthan, Rajya Sabha

★★ English Questions & Answers ★★

6) Marwadi Financial Services partnered with ____ Payments Bank to offer a 3-in-1 Savings Account to Customers.

a) CAMS
b) EPFO
c) CDSL
d) NSDL

Answer: D

Explanation: Marwadi Financial Services has joined hands with NSDL Payments Bank to offer 3-in-1 savings bank account with features of savings, Demat (Dematerialised Account) and trading accounts to boost its customer experience. This partnership will also allow NSDL Payments Bank to access Marwadi’s clients and expand its customer base.

Static Points:
NSDL MD & CEO – Padmaja Chunduru
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

7) ____ Startups announced winners of the National Startup Awards 2021 along with 1 incubator and 1 accelerator

a) 30
b) 45
c) 50
d) 46

Answer: D

Explanation: During the ceremony, the Results of the National Startup Awards (NSA) 2021 were declared. A total of 46 Startups have been recognized as winners of the National Startup Awards 2021 along with 1 incubator and 1 accelerator. The 2021 edition of the awards also recognized exceptional Startups innovating solutions to promote Indic languages and to complement national efforts to combat the COVID-19 pandemic.

8) Which country Launched 1st Indigenously developed Satellite Constellation-MDASat?

a) China
b) South Korea
c) Germany
d) South Africa

Answer: D

Explanation: South Africa launched its first indigenously developed constellation of satellites called Maritime Domain Awareness Satellite (MDASat) constellation from Cape Canaveral in the United States (US) as part of SpaceX’s Transporter-3 mission.

Static Points:
President – Cyril Ramaphosa
Capitals – Cape Town, Pretoria, Bloemfontein
Currency – South African Rand

★★ GK Questions & Answers ★★

9) The UK launches Free Trade Agreement negotiations with which country?

a) Russia
b) India
c) China
d) France

Answer: B

Explanation: The government of the United Kingdom launched free trade agreement (FTA) negotiations with India. This negotiation was described as a “golden opportunity” to put British businesses at the “front of the queue” of the Indian economy. Under the negotiations, the UK wants an agreement to remove barriers and to cut tariffs on exports of British-made cars and Scotch whisky. The first round of negotiations was agreed to begin on 17 January 2022.

Static Points:
UK Prime minister – Boris Johnson
Capital – London
Currency – Pound Sterling

10) On which day National Start-up Day is being observed?

a) 17th January
b) 15th January
c) 16th January
d) 12th January

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced that January 16 would now be celebrated as National Start-Up Day in order to spread the culture of start-ups in every corner of the country. While in the pre-2014 era, only big businesses in the metros were prospering, there is at least one start-up in 625 districts of the country.

11) Former Japanese PM Toshiki Kaifu passed away at the age of ____.

a) 81
b) 61
c) 91
d) 71

Answer: D

Explanation: The former Prime Minister of Japan, Toshiki Kaifu passed away at the age of 91 years in Japan. He served as the PM from 1989 to 1991. Toshiki Kaifu was a politician, born on 2 January 1931 in Nagoya, Aichi, Japan. He is known for sending the Maritime Self-Defense Force to the Persian Gulf in 1991

Static Points:
Japan PM – Fumio Kishida
Capital – Tokyo
Currency – Japanese Yen

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) 6th Armed Forces Veterans Day observed on which day?

a) 12th January
b) 14th January
c) 13th January
d) 15th January

Answer: B

Explanation: The 6th Armed Forces Veterans Day was observed to recognize the sacrifice of our veterans in serving the nation. It was called Armistice Day when initiated in 2017. The day honours the services rendered by Field Marshal Kodandera Madappa Cariappa OBE, the first Indian Commander-in-Chief (C-in-C) of the Indian Armed Forces.

13) UN-DESA Report lowered Global Economic Growth at ____ for 2022.

a) 7%
b) 12%
c) 8%
d) 4%

Answer: D

Explanation: The United Nations Department of Economic and Social Affairs (UN DESA) released the World Economic Situation and Prospects (WESP) 2022 report was released which has lowered the global economic growth projections to 4% in 2022 and 3.5% in 2023 due to new waves of coronavirus infections, persistent labour market challenges, lingering supply chain issues, and rising inflationary pressures.

Static Points:
United Nations Secretary-General – Antonio Guterres
Headquarters – New York, USA

14) Which country withdraw from Asian Under-22 Boxing Championship Amid Pandemic Threat?

a) Indonesia
b) Japan
c) China
d) India

Answer: D

Explanation: The Boxing Federation of India (BFI) pulled out of the Asian Under-22 Championships for men and women that is scheduled to be held in Tashkent, Uzbekistan, citing the COVID-19 pandemic. The championship will be held from January 20 to 30, 2022 in Tashkent, Uzbekistan organised by Asian Boxing Confederation (ASBC).

Static Points:
Boxing Federation of India President – Ajay Singh
Headquarters – Gurgaon, Haryana

Asian Boxing Confederation President – Anas Alotaiba

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Which country railways launched ‘Operation Mission Amanat’ for Passengers to track & Get Back Lost Luggage?

a) India
b) China
c) Israel
d) South Korea

Answer: A

Explanation: The Indian Railways launched a new ‘Operation Mission Amanat’ initiative to track the lost luggage of the passengers. The Railway Protection Force (RPF) of Western Railway will help in getting back the lost luggage. It will ensure more safety and security of luggage and belongings of the passengers.

Static Points:
Indian Railways Headquarters – New Delhi
Administered – Under Ministry of Railways
Western Railway Headquarters – Mumbai, Maharashtra

For the sake of candidates, we have gathered all the specifications regarding the 16th January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs.