16th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

16th November 2021 Current Affairs Quiz

16th November 2021 Current Affairs Quiz: Hey guys! Are you searching for the 16th November 2021 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. From this article, candidates can get the Latest Current Affairs Quiz of 16th November 2021. Moreover, the Daily Current Affairs Quiz will be asked in the State government exams, banking exams and any other competitive exams. Applicants can also get the Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and static points from the below sections.

★★ Current Affairs Quiz ★★

16th November 2021 Current Affairs Quiz

1) PM transfers the first instalment of PMAY-G (Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin) to more than _______ lakh beneficiaries of Tripura.

a) 1.77
b) 1.47
c) 1.88
d) 2.47

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi transferred the first instalment of Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) to more than 1.47 lakh beneficiaries of Tripura via video conferencing. Tripura and the entire northeast are becoming witnesses to change. The first instalment of Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) given today, has given new morale to the dreams of Tripura according to PM Modi.

Static Points:
Tripura CM – Biplab Kumar Deb
Tripura Capital – Agartala
Tripura Governor – Satyadev Narayan Arya

2) Who was appointed as the brand ambassador of Amway India?

a) Amitabh Bachan
b) Deepika Padukone
c) Shahrukh Khan
d) Salman Khan

Answer: A

Explanation: Amway India, a Direct Selling FMCG company announced the appointment of Bollywood megastar Amitabh Bachchan as its brand ambassador. As a part of this momentous association, the veteran actor will endorse the brand Amway and the Nutrilite range of products across all platforms, encouraging women and youth empowerment through guided entrepreneurship thereby reinforcing Amway’s vision of helping people live healthier and better lives.

Static Points:
Amway founders – Richard M. DeVos and Jay Van Andel

3) Indian Army Chief General _____ on his first 5-day visit to Israel.

a) Prabhu Ram Sharma
b) Prasad Mohanty
c) MM Naravane
d) Karambir Singh

Answer: C

Explanation: Army Chief General MM Naravane left for Israel on a five-day visit to further strengthen India’s defence and security cooperation with the Jewish state. This is his first visit to Israel from November 15 to November 19. During the visit, he will be meeting the country’s senior military and civilian leadership where he will discuss avenues for further enhancing Indo-Israel defence relations.

Static Points:
Israel PM – Naftali Bennett
Israel Capital – Jerusalem
Israel Currency – Israeli Shekel

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which country will host Air Show, that the Indian Air Force’s (IAF) participating in?

a) Qatar
b) Iran
c) Iraq
d) Dubai

Answer: D

Explanation: An aircraft contingent of the Indian Air Force (IAF), including its Sarang and Suryakiran aerobatics team, will participate in the Dubai Air Show that will be held from 14th to 18th November. The IAF has been invited by the UAE government to perform along with some of the best aerobatics and display teams in the world, including the Saudi Hawks, Russian Knights, and the UAE’s Al Fursan.

Static Points:
Dubai – Popular city in the United Arab Emirates (UAE)
UAE Vice President and PM – Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum
UAE Capital – Abu Dhabi
Currency – Dirham

5) Which country won ICC Men’s T20 World Cup 2021 finals by beating New Zealand?

a) Australia
b) Pakistan
c) England
d) South Africa

Answer: A

Explanation: Australia defeated New Zealand by 8 wickets in the final in Dubai to lift their maiden T20 WC title. David Warner (53), Mitchell Marsh (77*) take the side to the win. Australia claimed their sixth Men’s World Cup across the two formats, the most by any team, after their win against New Zealand. The tournament began on 17th October 2021 and the final tournament was held on 14th November 2021.

Static Points:
2021 ICC Men’s T20 Host Country – Oman, UAE
Player of the Series – David Warner

6) Govt brings the Ordinance to extend the term of ED & CBI Directors by up to how many years?

a) 7
b) 3
c) 5
d) 4

Answer: C

Explanation: The Centre has brought an ordinance to extend the tenure of Enforcement Directorate (ED) and Central Bureau of Investigation (CBI) directors up to 5 years. President Ram Nath Kovind has given his assent to the ordinance and the central government is expected to table a law in Parliament to replace the same.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Who inaugurated the first state-of-the-art digital x-ray facility at Niramaya Health Centre?

a) Mamata Banerjee
b) Biplab Kumar Deb
c) Ashok Gehlot
d) Naveen Patnaik

Answer: B

Explanation: Biplab Kumar Deb, Tripura Chief Minister, inaugurated the first state-of-the-art digital x-ray facility at Niramay Health Centre, Ramkrishna Mission, Amtali recently. This facility will offer unique service to local citizens and is the first of its kind technology in Agartala.

Static Points:
National Parks in Tripura- Bison ( Rajbari ) and Clouded Leopard
Wild Life Sanctuaries in Tripura – Gumti, Rowa, Sepahijala, and Trishna
Longest River in Tripura – Manu River (167 km)
Tripura Neighbouring States – Bangladesh, Mizoram and Assam

8) Who is going to be appointed as a member of the International Law Commission (ILC) from India starting from January 2023?

a) Bimal Patel
b) Emmanuel
c) AK Goel
d) Anurag

Answer: A

Explanation: Professor Bimal Patel of India is elected to the ILC for a 5 years term. ILC will reflect the commitment to upholding the rules-based international order, underpinned by ‘Rule Of Law’,” India’s Permanent Mission to the UN tweeted immediately after the election results were announced starting from January 2023.

Static Points:
Current Member of ILC – Aniruddha Rajput
Chairperson of ILC – Justice B. S. Chauhan

9) When was International Day for Tolerance is observed?

a) 14th November
b) 15th November
c) 17th November
d) 16th November

Answer: D

Explanation: International Day for Tolerance is marked on November 16. The main aim behind starting this day was to make educational institutions and people at large believe that tolerance is an integral part of society. The day is being celebrated ever since the United Nations marked the year of Tolerance in 1995.

Theme: Tolerance is respect, acceptance, and appreciation of the rich diversity of our world’s cultures.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Who releases the book titled ‘FORCE IN STATECRAFT’?

a) Ajay Kumar
b) Sanjay Mitra
c) Ben Wallace
d) Vikram Batra

Answer: A

Explanation: Defence Secretary Dr Ajay Kumar released a book titled ‘FORCE IN STATECRAFT’, an edited volume by Commandant of National Defence College (NDC) Air Marshal Diptendu Choudhury and President’s Chair of Excellence at NDC Air Vice Marshal (Dr) Arjun Subramaniam (Retd) in New Delhi.

11) Which state government has signed an MoU with United States-based Non-Profit Organisation, Rocky Mountain Institute (RMI)?

a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Punjab

Answer: B

Explanation: In a crucial move to implement the state’s recently launched electric vehicle (EV) policy, the Maharashtra state government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the United States-based non-profit organization Rocky Mountain Institute (RMI) which will provide technical support to the state.

Static Points:

US President – Joe Biden
Capital – Washington DC
Currency – US Dollar

Maharashtra CM – Uddhav Thackeray
Capital – Mumbai and Nagpur
Governor – Bhagat Singh Koshyari

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) Which company has become the 1st Indian two-wheeler and three-wheeler manufacturer to join the UNGC?

a) TVS Motor Company
b) Bajaj Auto
c) Mahindra & Mahindra
d) Maruti Suzuki India Ltd.

Answer: A

Explanation: TVS Motor Company has become the 1st Indian two-wheeler and three-wheeler manufacturer to join the United Nations Global Compact (UNGC). With this integral step, TVS Motor Company will now support the Ten Principles of the United Nations Global Compact on human rights, labour, environment, and anti-corruption.

Static Points:
TVS Motor Company Headquarters – Chennai

13) Which company has launched World’s 1st Merchant Shareholding Program (MSP) for its merchant partners?

a) Phonepe
b) Paytm
c) Bharatpe
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Bharatpe company has launched the World’s 1st Merchant Shareholding Program (MSP) for its merchant partners. The company will be rolling out this program to its 7.5 million+ existing merchant partners and extending this to new merchants.

Static Points:
BharatPe Co-Founder and CEO – Ashneer Grover

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Which Union Ministry is set to launch the “Nutrition Smart Village” initiative?

a) Ministry of Social Justice and Empowerment
b) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
c) Ministry of Child and Women Development
d) Ministry of Food Processing

Answer: B

Explanation: Ministry of Agriculture and Farmers Welfare is set to launch a programme on “Nutrition Smart Village” to strengthen the Poshan Abhiyan. This scheme is a part of Azadi Ka Amrit Mahotsav. This initiative aims to reach out to 75 villages across India through the network of All India Coordinated Research Project on Women in Agriculture (AICRP-WIA).

Static Points:
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare – Narendra Singh Tomar
Constituency – Gwalior

15) Which country formed a Parliamentary Friendship Association with India?

a) Sri Lanka
b) Afghanistan
c) Bangladesh
d) China

Answer: A

Explanation: India and Sri Lanka have set up Parliamentary Friendship Association, with Minister Chamal Rajapaksa, the eldest brother in Sri Lanka’s ruling clan, as its president. The association existed in the past and is being revived for the current Parliament.

Static Points:
Sri Lanka Capital – Sri Jayawardenepura Kotte
Sri Lanka PM – Mahinda Rajapaksa

Hope that the above-given Latest Current Affairs are helpful to the candidates. For Daily Current Affairs Quiz, keep on visiting this site @ Freshersnow.com regularly.