17th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

17th September 2021 Current Affairs Quiz

17th September 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates who are in search of the 17th September 2021 Current Affairs Quiz can get it from this article. And the Current Affairs Questions will be covered from various topics on both concepts and facts. Latest Current Affairs helps the candidates to score more marks in the Banking, SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO, and all the state government exams. Applicants can have a chance to score more marks in the exam by solving the Latest Current Affairs Quiz. Check the below section for the 17th September 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

17th September 2021 Current Affairs Quiz

1) PM Narendra Modi to attend first in-person Quad Summit at White House on _____.

a) 20th September 2021
b) 24th September 2021
c)14th September 2021
d)16th September 2021

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi is set to attend the first-ever in-person QUAD ( Quadrilateral Security Dialogue) Leaders’ Summit at the White House, in Washington D.C. on September 24, 2021. The quad nation comprises India, Japan, the US, and Australia. PM Modi will also address the United Nations General Assembly (UNGA) in New York on September 25, 2021.

2) India and ____ Defence Dialogue to be held biennially at every DefExpo.

a) Australia
b) china
c) Indonesia
d)Africa

Answer: D

Explanation: The Government of India has proposed to institutionalize the India-Africa Defence Dialogue, as a regular event, to be held on the sidelines of the biennial DefExpo military exhibition. India – Africa Defence Dialogue will be held on the sidelines of the DefExpo, scheduled to be held at Gandhinagar, Gujarat in March 2022.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

3) UNESCO Literacy Prize awarded for Innovation in Education to which institute?

a)NIOS
b)IISc
c)IITK
d)BHU

Answer: A

Explanation: National Institute of Open Schooling (NIOS), run by the education ministry, has bagged global recognition from UNESCO for its innovative approach towards education. The recognition is for educating differently-abled people through the technology-enabled inclusive learning material. The NIOS move has a specific focus on Indian sign language-based content.

4) Bhanumati Gheewala to get National Florence Nightingale Award 2021, the award is for which occupation?

a) Teachers
b)Doctors
c)Nurse
d)Lawyers

Answer: C

Explanation: The Florence Nightingale Award is given by the Indian Nursing Council. This is a statutory agency under the Ministry of Health and Family Welfare, to recognize the contributions of healthcare workers.

5) Which state has banned the storage, sale, and bursting of all kinds of firecrackers?

a) Assam
b) Delhi
c) Gujarat
d) Kerala

Answer: B

Explanation: Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has announced a complete ban on the storage, sale, and use of all types of firecrackers during Diwali. Keeping in view the dangerous condition of Delhi’s air pollution during Diwali for the last three years.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Union Cabinet has approved PLI Scheme worth Rs 26,058 crores for which sector?

a) Auto Sector and Drone Industry
b) Food Processing Sector
c) Manufacturing Sector
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Auto sector and drone industry – The Union Cabinet also announced a Rs 26,058-crore PLI scheme for automobile, auto component, and drone manufacturers. The scheme is expected to attract an additional investment of Rs 42,500 crore to the automobile sector and generate 7.6 lakh jobs, according to the government.

7) International Day for the Preservation of the Ozone Layer is being recognized on which day?

a) 14th September
b) 15th September
c) 16th September
d) 17th September

Answer: C

Explanation: September 16 was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer. This designation had been made on December 19, 2000, in commemoration of the date, in 1987, on which nations signed the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer.

8) The US, UK, and Australia announce a new defense pact with the name of ___.

a) USUKA
b) AUSUK
c) UKUSA
d) USAUK

Answer: B

Explanation: AUKUS is a new enhanced security partnership between three major economies- Australia, UK, and US. Under the pact, Australia will build a nuclear-powered fleet of submarines with the support of US and UK.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) Which country has tested the indigenously developed submarine-launched ballistic missile (SLBM)?

a) South Korea
b) North Korea
c) China
d) Japan

Answer: A

Explanation: South Korea has completed an underwater test-launch of an indigenous submarine-launched ballistic missile (SLBM). South Korea is the first country without nuclear weapons to develop such a missile system.

10) The ‘Project Udaan’ has been launched by which Indian institute?

a) IIT Bangalore
b) IIT Delhi
c) IIT Bombay
d) IIT Kanpur

Answer: C

Explanation: Project Udaan,’ a donation-based project, is an end-to-end ecosystem, which translates scientific and technical content from English to Hindi and all other Indian languages. The AI-based translation software ecosystem can translate engineering textbooks, learning materials in one-sixth of the time taken by a team of domain and linguistic experts working manually on it.

11) What is the mascot of the Tokyo Summer Paralympics 2021 games?

a) Bandabi
b) Someity
c) Shuey Rhon Rhon
d) Tom

Answer: B

Explanation: The name SOMEITY comes from “Someiyoshino” — a popular type of cherry blossom — and the phrase “so mighty”. SOMEITY can show enormous mental and physical strength, representing Paralympic athletes who overcome obstacles and redefine the boundaries of possibility.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

12) How many sports are to be played in Tokyo Paralympics Games?

a)22
b)20
c)32
d)27

Answer: A

Explanation:22 sports and 539 events will be featured in the 2021 Tokyo Paralympics. The Games will be held at 21 different events throughout Japan. Tokyo 2020 will now take place in 2021. The 16th Summer Paralympics will be the second time the Games have been hosted by the Japanese capital – 1964 the other occasion.

13) In how many sports did Indian Athletes have participated in the Tokyo Paralympics 2021 Games?

a) 14
b) 5
c) 7
d) 9

Answer: D

Explanation: India will be sending its largest-ever contingent to the Tokyo 2021 Paralympic Games, with 54 athletes (40 men, 14 women) across 9 para-sports. The 2021 Paralympics is scheduled to take place from 24th August to 5th September 2021.

14) How many medals did India win in the Tokyo Summer Paralympics 2021 Games?

a) 19
b) 29
c) 17
d) 12

Answer: A

Explanation: Tokyo Paralympics 2021, India finish with 19 medals. India’s previous best tally at one edition of the Paralympic Games was four (2016 as well as 1984 but more gold medals in Rio). They won nearly five times as many in Tokyo.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

15) What is the Naval exercise that held between India and Australia?

a) INDAUS
b) INDAUS- X
c) AUSINDEXF
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The 4th edition of AUSINDEX, a bilateral navy exercise between the Indian Navy and the Royal Australian Navy has begun from 6th September 2021 and will continue up to 10th September 2021. The AUSINDEX includes complex surface, sub-surface, and air operations between ships, submarines, helicopters, and Long Range Maritime Patrol Aircraft of the participating Navies.

And Finally, keep following our site @ Freshers Now to get all the latest news and notifications about Current Affairs.