17th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

17th December 2021 Current Affairs Quiz

17th December 2021 Current Affairs Quiz: If you are searching for the 17th December 2021 Current Affairs Quiz, then, check this article. Grab this chance to gain more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other competitive Exams. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 17th Dec 2021 in the below sections. To save the time of the candidates, we had given the Latest 17th December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

17th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who signs a pact with the DRDO arm to develop combat vehicle engines?

a) Ashok Leyland Ltd.
b) Bajaj Auto Ltd.
c) Maruti Suzuki India Ltd.
d) Tata Motors Ltd.

Answer: A

Explanation: Ashok Leyland in pact with DRDO arm to develop combat vehicle engines. He has partnered with Combat Vehicles Research and Development Establishment (CVRDE), a premier lab of Defence Research and Development Organisation (DRDO), to develop and manufacture 600-HP indigenous engines to power futuristic combat vehicles under the Atmanirbhar Bharat mission.

Static Points:
Ashok Leyland – is an Indian multinational automotive manufacturer
CEO – Vipin Sondhi
Headquarters – Chennai

2) Which country hosts the 8th Indian Ocean Dialogue?

a) Russia
b) China
c) India
d) Japan

Answer: C

Explanation: India hosts the 8th Indian Ocean Dialogue on 15th December. The dialogue was jointly hosted by the External Affairs Ministry and the Indian Council of World Affairs. The dialogue was hosted under the theme- “Leveraging Digital Technologies for Health, Education, Development, and Trade in Indian Ocean Rim Association (IORA) Member States”. The Dialogue comprises 4 Sessions that focus on the Health, Education, Development and Trade sectors that ensure digital inclusion and bridging the digital device.

Static Points:
External Affairs Ministry – Subrahmanyam Jaishankar
Constituency – Gujarat (Rajya Sabha)

3) ____ launched FinTech hackathon ‘Sprint04: Market-Tech’ under I-Sprint’21.

a) IFSCA
b) BIFC
c) KBFC
d) IIBFC

Answer: A

Explanation: To encourage the promotion of financial technologies (‘FinTech’) initiatives in financial products and financial services across the spectrum of banking, insurance, securities, and fund management in IFSCs, IFSCA has launched a series of Hackathons, cutting across these sectors under the banner of I-Sprint’21. Sprint04: Market-Tech hosted by IFSCA and GIFT city in collaboration with NSE.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) India and which country Signed LoI to Establish a Partnership in Digital Media?

a) Indonesia
b) China
c) South Korea
d) Vietnam

Answer: D

Explanation: Anurag Thakur, Union Minister of Information & Broadcasting, Government of India signed a Letter of Intent (LoI) with Nguyen Manh Hung, Minister of Information and Communication, Government of Vietnam, to enable collaboration in the field of digital media and strengthen the partnership between India and Vietnam. The year 2021 marks the completion of 5 years of Comprehensive Strategic Partnership between India and Vietnam and 2022 is set to mark the 50 years of diplomatic relations between India and Vietnam.

Static Points:
Vietnam Prime Minister – Pham Minh Chinh
President – Nguyen Xuan Phuc
Capital – Hanoi
Currency – Vietnamese dong

5) Ministry of ____ and Financial Intelligence Unit-India signs MoU for Data Exchange.

a) Ministry of Housing and Urban Affairs
b) Ministry of Social Justice and Empowerment
c) Ministry of External Affairs
d) Ministry of Corporate Affairs

Answer: D

Explanation: Ministry of Corporate Affairs and Financial Intelligence Unit-India sign Memorandum of Understanding (MoU) for data exchange on an automatic and regular basis. It is on the line with the vision of MCA and FIU-INDIA to harness data capabilities to ensure effective enforcement. This MoU will also fulfil the Government’s vision of minimum government, maximum governance.

Static Points:
The current Minister of State for Corporate Affairs is – Nirmala Sitaraman

Financial Intelligence Unit – India Agency executive – Pankaj Kumar Mishra
Headquarter – New Delhi

The current Minister of State for Corporate Affairs is – Rao Inderjit Singh

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) Power Finance Corporation will Finance 350 Electric Buses in which state?

a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: Power Finance Corporation (PFC), a Maharatna company signed an agreement with GreenCell Mobility, to lend INR 275 crore for the deployment of 350 electric buses across nine cities of Uttar Pradesh. The initiative is part of the Faster Adoption and Manufacturing of Hybrid and Electric Vehicles (FAME)-II scheme.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel

7) Which state minister launches SAHAY Scheme for Maoist-hit areas?

a) Kerala
b) Jharkhand
c) Madhya Pradesh
d) Manipur

Answer: B

Explanation: The Chief Minister (CM) of Jharkhand Hemant Soren has launched a Sports Action toward Harnessing Aspiration of Youth (SAHAY) scheme aimed at nurturing young sporting talents in Maoist-hit districts of the state. This scheme has been launched to curb the Left Wing Extremism (LWE) which affected 19 of the state’s 24 districts.

Static Points:
Jharkhand Capital – Ranchi
Jharkhand Governor – Ramesh Bais

8) Which payment portal launches a tokenization solution named SafeCard?

a) PhonePe
b) Paytm
c) Google Pay
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Digital Payment firm, PhonePe has launched a tokenization solution named ‘SafeCard’ for online debit and credit card transactions. Through this launch, PhonePe has become the 1st payments platform to tokenize cards on Visa, Mastercard and Rupay card networks. PhonePe SafeCard supports all major card networks such as Mastercard, Rupay and Visa.

Static Points:
PhonePe CEO – Sameer Nigam
Headquarters – Bengaluru, Karnataka

9) NMCG and c-Ganga organized India Water Impact Summit 2021 in Hybrid mode of which edition?

a) 2nd
b) 6th
c) 4th
d) 7th

Answer: B

Explanation: The 6th Edition of the India Water Impact Summit concluded on 14th December. The valedictory session was conducted in a hybrid mode by NMCG, New Delhi and cGanga, Kanpur. Physically it was held at the NMCG office, New Delhi and IIT (Indian Institutes of Technology), Kanpur, Uttar Pradesh. This 5-day event was themed at ‘River Resources Allocation “Planning and Management at the Regional Level’.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) ____ extends USV 112 million loans to establish a skill university in Assam.

a) Asian Development Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) HSBC Bank

Answer: A

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has approved a $112 million loan to strengthen skills education and training through the establishment of the Assam Skill University (ASU). The project will improve skills and provide greater paying, decent job opportunities for youth and adults (especially women and disadvantaged groups). The Loan will create a path for skill development to enhance the productivity and competitiveness of Assam’s economy and industries.

Static Points:
Asian Development Bank (ADB) President – Masatsugu Asakawa
ADB Headquarters – Manila, Philippines

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) Which bank renews MoU with the Indian Army to Offer Benefits to Veterans and Families?

a) ICICI Bank
b) RBI
c) HDFC Bank
d) SBI

Answer: D

Explanation: The State Bank of India (SBI) has renewed its Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Army to offer benefits to all serving as well as retired army personnel and their families through its Defence Salary Package (DSP) Scheme. The MoU was signed in the presence of AG Lt. Gen. Harsha Gupta in New Delhi.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

12) Which company signed MoU with Western Union to enable Real-time Cross-Border Transactions?

a) BSPL
b) NIPL
c) LGCL
d) None of the above

Answer: B

Explanation: NPCI International Payments Limited (NIPL), the international payments arm of National Payments Corporation of India (NPCI) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Western Union to enable real-time bank account payout in India. It will benefit millions of Indian citizens to seamlessly receive money from across the world.

Static Points:
NIPL – NPCI International Payments Limited
CEO – Ritesh Shukla
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

Western Union CEO – Hikmet Ersek
Headquarters – Denver, Colorado, US

13) Who released the Telugu Book Titled ‘Gandhi Topi Governor’ by Yarlagadda Lakshmi Prasad?

a) YS Jagan Mohan Reddy
b) Venkaiah Naidu
c) K Chandrashekar Rao
d) None of the above

Answer: B

Explanation: M Venkaiah Naidu, Vice President (VP) of India released the Telugu book titled ‘Gandhi Topi Governor’ by Padma Awardee Dr Yarlagadda Lakshmi Prasad, Chairman, Official Language Commission, Andhra Pradesh (AP), at Upa Rashtrapati Nivas, New Delhi. The book is published by Emesco Books. The book chronicles the life of Barrister Idpuganti Raghavendra Rao.

Static Points:
Venkaiah Naidu – 13th and current vice president of India

Yarlagadda Lakshmi Prasad – Indian writer (Hindi & Telugu)
Some of his books – Doctor Karan Singh (biography), Attadugu nundi Agrasthanam varaku, Harivamsrai Bachchan (biography)

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Which company partners with AU Small Finance Bank for EMI Offerings?

a) PINE Lab
b) Pace Enterprise
c) Payoneer Ltd.
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Pine Labs, a merchant commerce platform, has partnered with AU Small Finance Bank, to enable the bank’s credit cardholders to avail equated monthly instalments (EMI) offers. The Partnership offers EMI at the point of sale (PoS) and converts their customer’s regular purchases into interest-free EMIs across the over 2 lakh merchant base of Pine Labs, pan India.

Static Points:
Pine Labs CEO – Amrish Rau
Headquarters – Noida, Uttar Pradesh

15) HAL signs the biggest order of Rs ______ cr with BEL for LCA fighters.

a) Rs.1,230/-
b) Rs.2,400/-
c) Rs.7,346/-
d) Rs.1,100/-

Answer: B

Explanation: Hindustan Aeronautics Limited awarded a Rs 2,400 crore contract to Bharat Electronics Limited for the manufacture and supply of 20 types of airborne electronic systems for the LCA Tejas Mk1A fighter aircraft programme. The duration of the contract is 5 years i.e. from 2023 to 2028. Notably, this is HAL’s biggest order on any Indian company thus boosting the ‘Atmanirbhar Bharat’ campaign.

Static Points:
HAL Chairman and Managing Director – R Madhavan
Headquarters – Bengaluru
Founder – Walchand Hirachand

For the sake of candidates, we had provided the Latest Current Affairs of 17th December 2021 in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.Com on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.