18th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.Com

18th September 2021 Current Affairs Quiz

18th September 2021 Current Affairs Quiz: From this article, all the candidates can get the 18th September 2021 Current Affairs Quiz provided by our team. Candidates can gather all the Latest 18th September 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with Explanations. Besides, the Current Affairs Quiz will be asked in state government Exams, Entrance Exams. Applicants can have a chance to gain more marks by solving the day-to-day Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

18th September 2021 Current Affairs Quiz

1) Who appointed as DDCA Ombudsman cum Ethics Officer of Delhi

a) N. V. Ramana
b) Indu Malhotra
c) Vikram Nath
d) Sanjiv Khanna

Answer: B

Explanation: Former Supreme Court judge, Justice (Retired) Indu Malhotra will be the new Ombudsman cum Ethics Officer of Delhi and Districts Cricket Association (DDCA) for one year of the period. The DDCA’s general body, headed by its president Rohan Jaitley, decided on 65-year-old Justice (Retd) Malhotra’s appointment.

2) Which Governor launches ‘One Gram Panchayat-One DIGI-Pay Sakhi’?

a) Jammu & Kashmir,
b) Gujarat
c) Assam
d) None of the above

Answer: A

Explanation: In Jammu and Kashmir, Lieutenant Governor Manoj Sinha has launched a new mission called ‘One Gram Panchayat-One DIGI-Pay Sakhi’. The mission was launched at Jammu & Kashmir Entrepreneurship Development Institute, Pampore.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

3) Which corporation issues India’s first-ever Euro Green Bond

a) TOC
b) PFC
c) SJVN
d) GVA

Answer: C

Explanation: The leading power sector NBFC, Power Finance Corporation Ltd (PFC), successfully issued its maiden Euro Green Bond. The 7-year Euro 300 million Bond has been priced at 1.841 percent. This Euro Green Bond is the first-ever Euro-denominated Green bond issuance from India. It is also the first-ever Euro issuance by an Indian NBFC.

4) When was the World Patient Safety Day observed annually?

a) 16th September
b) 17th September
c) 18th September
d) 19th September

Answer: B

Explanation: World Patient Safety Day, observed annually on 17 September, aims to raise global awareness about patient safety and call for solidarity and united action by all countries and international partners to reduce patient harm. The theme for 2021 World Patient Safety Day is Safe maternal and newborn care.

5) Double Olympic gold medallist Yuriy Sedykh passes away, Which sport he belongs to?

a) Hammer Throw
b) Javelin Throw
c) Discus throw
d) Shotput

Answer: A

Explanation: Yuriy Sedykh, a two-time Olympic champion in hammer throw whose world record from 1986 still stands, has passed away. He was 66. Yuriy Georgiyevich Sedykh was a Russian track and field athlete who represented the Soviet Union until 1991, specializing in the hammer throw. He was a World and Olympic Champion and holds the world record with a throw of 86.74 m.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Shefali Juneja becomes the first woman chairperson to which organization?

a) DGCA
b) ICAO
c) BCAS
d) IATA

Answer: B

Explanation: Shefali Juneja is has been elected as the Chairperson of the International Civil Aviation Organization (ICAO) Aviation Security Committee. She is also the first woman to lead this strategic committee, ANI reported. India has got this responsibility after a gap of 12 years.

7) BHEL decided to commission India’s largest floating solar plant in Which State?

a) Arunachal Pradesh
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

Answer: C

Explanation: Bharat Heavy Electricals Limited has announced that it has decided to commission India’s largest floating solar photovoltaic plant in Andhra Pradesh. The 25-mega watt floating SPV project in Andhra Pradesh covers an area of 100 acres. The plant will also help in saving valuable land resources by reducing evaporation.

8) Indian cricket skipper Virat Kohli steps down as Captain in T20, it was scheduled to take place in ____.

a) UAE
b) New Delhi
c) Dubai
d) Australia

Answer: C

Explanation: Kohli, among the leading batsmen in the world, has announced that he would like to step down as T20 captain to manage his workload after being at the helm for almost six years. It is scheduled to take place in Dubai in October 2021.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) Who launched the ‘Rail Kaushal Vikas Yojana’ under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana?

a) Ashwini Vaishnaw
b) Perni Venkataramaiah
c) Nitin Gadkari
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Railway Minister Ashwini Vaishnaw launched rail Kaushal Vikas Yojana, a program under the aegis of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. Under Rail Kaushal Vikas Yojana, entry-level training will be provided to the youth in industry-relevant skills through Railway Training Institutes as part of 75 years of independence ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’.

10) India participates in SCO Peaceful Mission 2021 in which country?

a) US
b) Russia
c) UAE
d) Australia

Answer: B

Explanation: India participated in the sixth edition of a multinational military exercise organized by the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Russia’s Oregon. The Indian military contingent comprising an all arms combined force of 200 personnel including 38 personnel from the Indian Air Force is participating in the Exercise Peaceful mission -2021. The Indian contingent was inducted to the exercise area by two IL-76 aircraft.

11) Who became the new CMD of National Fertilizers Ltd company?

a) Rajnath Singh
b) Nirlep Singh Rai
c) V. Vaidyanathan
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Nirlep Singh Rai new CMD of National Fertilizers Ltd company. State-owned fertilizer firm National Fertilizers Ltd (NFL) has Nirlep Singh Rai has been appointed as Chairman and Managing Director of the company. In a regulatory filing, NFL informed that Nirlep Singh Rai, Director (Technical), has been appointed as Chairman & Managing Director, on the Board of the company with effect from the date of his assumption of charge.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

12) Bank of Baroda’s launches digital platform which is called ____.

a) bob World
b) Baroda 21
c) Digibob
d)None of the above

Answer: A

Explanation: Bank of Baroda has announced the launch of its digital banking platform named ‘bob World’. The aim of the platform is to provide all banking services under one roof. Over 220 services will be converted into one single app, covering nearly 95 percent of all retail banking services, which can be accessed by customers domestically and globally. The ‘bob World’ will offer a wide gamut of banking products and services, to be rolled out in phases, under four key pillars — Save, Invest, Borrow and Shop

13) Which IIT has Retains Top Spot in Overall Category of NIRF India Ranking 2021

a) IIT Kanpur
b) IIT Bangalore
c) IIT Mumbai
d) IIT Madras

Answer: D

Explanation: The Indian Institute of Technology (IIT) Madras has retained the top spot in the overall category. The NIRF India Rankings 2021 is the sixth edition of the annual list which ranks higher educational institutions in the country based on objective criteria to promote competitive excellence.

14) ADB approves _____ loan to expand rural connectivity in Maharashtra

a) $150 million
b) $300 million
c) $400 million
d) $470 million

Answer: B

Explanation: The government of India and the Asian Development Bank (ADB) have signed a USD 300 million loan as additional financing to scale up the improvement of rural connectivity to help boost the rural economy in the state of Maharashtra.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

15) India’s first high ash coal gasification-based methanol production plant inaugurated in which corporation?

a) NCL
b) ONGC
c) BHEL
d) None of the above

Answer: C

Explanation: India’s first indigenously Designed High Ash Coal Gasification Based Methanol Production Plant at Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) Research and Development Centre, Hyderabad was inaugurated. The project was funded by the Department of Science and Technology, which provided a Rs 10 crore grant, at the initiative of NITI Aayog, PMO-India, and the Ministry of Coal.

And we hope all the candidates are satisfied with the given details about the 18th September 2021 Current Affairs Quiz. Keep checking our site Freshers Now to get all the latest news and notifications.