18th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

18th December 2021 Current Affairs Quiz

18th December 2021 Current Affairs Quiz: If you are planning to take part in any competitive examination then you must be aware of the day-to-day current affairs. Here, we are to help you out, the Latest Current Affairs have been arranged along with the explanation and static points. The Current Affairs Quiz is available with the answers. Candidates are liberated to take a look at this page which consists of the 18th December 2021 Current Affairs Quiz and bookmark it for further use.

★★ Current Affairs Quiz ★★

18th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which organization published the report titled “State of the World’s Land and Water Resources for Food and Agriculture (SOLAW 2021)”?

a) WEF
b) World Bank
c) FAO
d) IMF

Answer: C

Explanation: The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) released the report State of the World’s Land and Water Resources for Food and Agriculture (SOLAW 2021). (FAO). The Food and Agriculture Organization of the United Nations will hold the Land and Water Days from December 8 to 9, 2021. (FAO). “Systems at Breaking Point” is the core theme of SOLAW 2021.

Static Points:
FAO Headquarters – Rome, Italy
Founded – 6 October 1945, Quebec City, Canada
Parent organization – United NationsUnited Nations Economic and Social Council

2) “bob World Wave”, launched by Bank of Baroda (BoB) is a ______.
a) Wearable Device
b) Investment Platform
c) AI Chatbot
d) Global Debit Card

Answer: A

Explanation: The major public sector bank in India, “bob World Wave,” has created a digital banking payment service called bob World Wave. Customers can monitor their Sp02, body temperature, heart rate, and blood pressure with the bob World Wave, which is a wearable device. The wearable payment solution is being offered by BoB in collaboration with NPCI.

Static Points:
BoB Founder – Sayajirao Gaekwad III
Headquarters – Vadodara
Founded – 20 July 1908, Vadodara

3) Central Government Grant ‘In-Principle’ Approval for 6 ____ at Jaitapur, Maharashtra.

a) Laws
b) Funds
c) Rights
d) Nuclear Reactors

Answer: D

Explanation: The approval is for setting up 6 nuclear power reactors of 1650 MW each, making Jaitapur India’s largest nuclear power generating site with a total capacity of 9900 MW. The government provides strength to promote the use of nuclear energy in health services and agricultural programmes for indigenous development, import substitutes for cost-effective treatment. Technologies for large-scale production of these radiopharmaceuticals are transferred to the Board of Radiation and Isotope Technology (BRIT).

Static Points:
BRIT Full-Form – Board of Radiation and Isotope Technology
BRIT Founded – 1 March 1989
Headquarters – Navi Mumbai

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) _____ bags DRDO supply order for ABHYAS target platform.

a) Hindustan Aeronautics Limited
b) Bharat Electronics Ltd
c) Boeing India Pvt Ltd
d) BrahMos Aerospace Pvt Ltd

Answer: A

Explanation: HAL will be the Development-cum-Production Partner (DcPP) for the supply of this target system along with private firms (50 per cent of the volume). The vehicle is a fully programmed autonomous flight.

Static Points:
Hindustan Aeronautics Limited (HAL) Chairman & MD – R. Madhavan
HAL Headquarters – Bengaluru, Karnataka
Established – 1940

5) CSB Bank, Clear ties up to Launch ITR e-filing Facility for which customers?

a) Indian
b) Foreign
c) NRI
d) Local

Answer: C

Explanation: Catholic Syrian Bank Limited (CSB Bank Limited) has tied up with Clear (formerly ClearTax), an online tax filing platform, to launch an online, and free of cost ITR (Income Tax Return) e-filing facility for its NRI (Non-Resident Indian) customers. This collaboration will reduce customers’ efforts and time for tax filing. This facility is also available to CSB Bank’s resident customers.

Static Points:
CSB Bank’s CEO – C.VR. Rajendran
Owner – Fairfax Financial
Founded – 26 November 1920, Thrissur

6) Avani Lekhara wins the ‘Best Female Debut’ honour at 2021 which Sports Award?

a) National Sports Award
b) Laureus World Sports Award
c) ESPY Award
d) Paralympic Sport Awards

Answer: D

Explanation: Avani Lekhara, an Indian shooter who made history by becoming the first Indian woman to win a gold medal in shooting at the 2020 Tokyo Paralympics, was named “Best Female Debut” at the 2021 Paralympic Sport Awards. The International Paralympic Committee declared the winners.

Static Points:
President of Paralympic Committee of India – Deepa Malik
1st ever Paralympic Games Held – 1960 at Rome, Italy
Paralympic Symbol- 3 ‘Agitos’ (meaning ‘I Move’)
President of International Paralympic Committee – Andrew Parsons

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) PM Modi is the 1st foreigner to receive ____________ award, the ‘Ngadag Pel gi Khorlo.’

a) Bhutan’s Highest Civilian Award
b) Padma Awards
c) Ashoka Chakra Award
d) Order of Zayed Award

Answer: A

Explanation: The Kingdom of Bhutan has honoured Narendra Modi, Prime Minister of India, with Bhutan’s highest civilian award, the Ngadag Pel gi Khorlo, popularly known as the Order of the Dragon King, on the celebration of Bhutan’s 114th National Day (17th December 2021). (Druk Gyalpo).
PM Modi is the first foreigner to get the prestigious honour.

Static Points:
Bhutan Capital – Thimphu
King – Jigme Khesar Namgyel Wangchuck
Prime minister: Lotay Tshering

8) Who authors the Book on Yogi Adityanath – “The Monk Who Transformed Uttar Pradesh”?

a) B.K.S. Iyengar
b) Nischala Devi
c) Shantanu Gupta
d) Paramahansa Yogananda

Answer: C

Explanation: In December 2021, Shantanu Gupta’s book, “The Monk Who Transformed Uttar Pradesh: How Yogi Aditynath Changed UP Waala Bhaiya’ Abuse to a Badge of Honour,” was published by Garuda Prakashan. Yogi Adityanath, the Chief Minister of Uttar Pradesh (UP), was born in Uttarakhand and grew up to become a Nath Panthi saint before becoming the CM of Uttar Pradesh.

Static Points:
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel
Chief minister – Yogi Adityanath
Capital – Lucknow

9) The Haryana government has launched the Khel Nursery Scheme to promote _____.

a) Sports
b) Indoor Games
c) Health
d) Funds

Answer: A

Explanation: Sandeep Singh, the Haryana Minister of State for Sports and Youth Affairs, announced the ‘Khel Nursery Scheme 2022-23’ to encourage sports in the state. The programme encourages the establishment of sports nurseries in government, private educational institutions, and private sports facilities.

Static Points:
Haryana Governor – Bandaru Dattatreya
Capital – Chandigarh
Chief Minister – Manohar Lal Khattar

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) ________, the seven-time Formula One World Champion of the United Kingdom, has been awarded the title of Knight Bachelor for services to motorsport.

a) Max Verstappen
b) Lewis Hamilton
c) Michael Schumacher
d) Sebastian Vettel

Answer: B

Explanation: Lewis Hamilton, a British racing driver who has won the Formula One Championship seven times, has been awarded Britain’s Knight Bachelor for Services to Motorsport. In a ceremony at Windsor Castle in Windsor, Berkshire, England, Lewis Hamilton was knighted by Charles, The Prince of Wales. He is the first and only active racer to be honoured in this way.

Static Points:
UK Capital – London
Currency – Pound sterling
Prime minister – Boris Johnson

11) Which Union Minister has launched the MIS’Vikas Portal’, which rank States/UTs in terms of land acquisition projects?

a) Raj Kumar Singh
b) Jyotiraditya Scindia
c) Ramchandra Prasad Singh
d) Giriraj Singh

Answer: D

Explanation: Union Minister Giriraj Singh of the Ministry of Rural Development (MoRD) launched the MIS (Management Information System) portal ‘Vikas Portal’ for rankings of States/Union Territories (UTs) in Land Acquisition Projects under the RFCTLARR Act, 2013, in line with the Central Government’s Gati Shakti Mission.

12) TiE conferred 2021 ‘Global Entrepreneur of the Year’ award to _______.

a) Lakshmi Niwas Mittal
b) Kumar Mangalam Birla,
c) Dhirubhai Ambani
d) Jehangir Ratanji Dadabhoy Tata

Answer: B

Explanation: The Indus Entrepreneurs (TiE) conferred the 2021’s ‘Global Entrepreneur of the Year’ Award in Business Transformation on Kumar Mangalam Birla, Chairman Aditya Birla Group. He was awarded other entrepreneurs during the event that was held in Dubai, UAE. He was conferred with the award for his extraordinary leadership during the pandemic period. KM Birla is the 1st Indian industrialist to receive this prestigious award.

Static Points:
Aditya Birla Group Founder – Seth Shiv Narayan Birla
Founded -1857
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Innoterra & NABFOUNDATION signed MoU to Provide Services to 1 lakh Small ______.

a) Small Farmers
b) Small Scale Bussiness
c) Unemployees
d) Government Employees

Answer: A

Explanation: Innoterra, a food and technology platform, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with NABFOUNDATION to use its goods and services to build farmer clusters. The National Bank for Agricultural and Rural Development’s NABFOUNDATION is a non-profit organisation (NABARD). Over the next two years, the services will be given in selected clusters, resulting in an increase in agricultural revenue of 3-5 years.

Static Points:
NABFOUNDATION – It takes on large-scale development projects that are of interest to the National Bank for Agricultural and Rural Development (NABARD) and rural India.
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

14) Which institution Researchers have developed an RT-PCR based kit to detect Omicron variants?

a) AIIMS
b) IIT Guwahati
c) IISC
d) IIT- Delhi

Answer: D

Explanation: The Omicron (B.1.1.529.1) variant of SARS-CoV-2 has been detected using an RT-PCR-based kit produced by researchers from IIT Delhi’s Kusuma School of Biological Sciences. The test is based on detecting certain mutations that are present in the Omicron variation but not in other SARS-CoV-2 variants currently in circulation. The discovery of the Omicron variant takes more than three days on average.

Static Points:
Delhi – India’s Capital Territory
Chief minister – Arvind Kejriwal

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) The “Tracking Universal Coverage – 2021 Global Monitoring Report” was published by which organisation?

a) WHO
b) FAO
c)WEF
d) WTO

Answer: A

Explanation: The “Tracking Universal Coverage – 2021 Global Monitoring Report” was recently released by the World Health Organization. The World Bank also released the “Global Monitoring Report on Financial Protection in Health 2021” on Universal Health Coverage Day. The COVID-19 pandemic, according to the research, is on track to reverse two decades of worldwide progress toward Universal Health Coverage.

Static Points:
WHO Full-Form – World Health Organization
Headquarters – Geneva, Switzerland
Founded – 7 April 1948
Founders: United States, United Kingdom, Brazil, France, Canada etc

Hope the 18th December 2021 Current Affairs Quiz has helped you. Keep following us @ FreshersNow.Com for Daily Current Affairs Quiz.