18th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

18th January 2022 Current Affairs Quiz

18th January 2022 Current Affairs Quiz: Are you looking for the Latest Current Affairs Quiz? if so, check this article. For the sake of candidates, we have provided the current affairs of 18th January 2022, in the below sections. To gain more marks in the state/ central government exams or any other competitive exams, aspirants need to grab this chance. To save the time of the candidates, we had given the Latest Current Affairs Quiz of 18th Jan 2022 along with an explanation and static points. Candidates are advised to check the below sections to know more details about the Daily Current Affairs or Current Events of January. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

18th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which technology platform launched the ‘JagrukVoter’ campaign?

a) Microsoft
b) Google
c) Twitter
d) Facebook

Answer: C

Explanation: Micro-blogging platform Twitter launched the ‘JagrukVoter’ campaign, which aims to empower citizens with the right knowledge before they vote. The series of initiatives aim to enhance the engagement of the platform with voters. It includes the launch of a customized emoji, with notification and reminder, to support the conversation around Assembly Elections 2022.

Static Points:
Twitter CEO – Parag Agrawal
Headquarters – California, United States

2) Indian Navy Ship Kochi Undertake PASSEX With ____ Admiral Tributs in the Arabian Sea.

a) Russia
b) France
c) America
d) China

Answer: A

Explanation: Indian Navy and Russian Navy undertook PASSEX exercises at the port of Cochin, in the Arabian Sea. The Indian Navy’s indigenously designed and built guided-missile destroyer, INS Kochi, took part in the exercise. Russian Federation Navy was represented by RFS Admiral Tributs. These exercises are aimed at enhancing interoperability, improving understanding and imbibing best practices between the friendly navies, and this will involve advanced surface and anti-submarine warfare exercises, weapon firings, seamanship exercises and helicopter operations.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
Currency – Russian Ruble
President – Vladimir Putin

★★ Free Mock Tests ★★

3) The 2022 Women’s Hockey Asia Cup will be held in which country?

a) China
b) India
c) Russia
d) Italy

Answer: B

Explanation: The 20th edition of the AFC Women’s Asian Cup trophy holds special significance for India as this is the second time the country will be hosting the tournament after 1979. Slated to be held from 20th January to 6th February in India, the AFC Women’s Asian Cup 2022 will see twelve teams compete for the prestigious trophy.

Static Points:
Asian Football Confederation (ASF) President – Salman bin Ibrahim Al Khalifa
Headquarters – Kuala Lumpur, Malaysia

4) ____ Prudential AMC collaborates with First Trust Advisors to launch Global FoF.

a) SBI Mutual Fund
b) UTI Mutual Fund
c) HDFC Mutual Fund
d) ICICI Prudential

Answer: D

Explanation: ICICI Prudential Asset Management Company (AMC) signed an agreement with First Trust Advisors, a US-based company to launch a global Fund of Funds (FoF). Under the agreement, the ICICI Prudential AMC will launch a strategic metal & energy equity FoF. It invests in offshore funds of First Trust Advisors.

Static Points:
ICICI Prudential AMC CEO & MD – Nimesh Shah
Headquarters – New Delhi

5) ____ Bank & CRMNEXT win IBSi Innovation Awards 2021 for “Best CRM System Implementation”.

a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) Yes Bank

Answer: C

Explanation: Axis Bank & CRMNEXT Solution won the IBS Intelligence (IBSi) Global FinTech Innovation Awards 2021 for the “Best CRM (Customer Relationship Management) System Implementation”. It is one of the most prominent awards for global bankers and IT (Information Technology) consultants across the world.

Static Points:
Axis Bank MD & CEO – Amitabh Chaudhry
Axis Bank Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Axis Bank Tagline – Badhti Ka Naam Zindagi

6) On which day 1st Ever National Startup Day is being observed?

a) 15th January
b) 16th January
c) 14th January
d) 17th January

Answer: B

Explanation: India celebrated the first-ever National Startup Day on 16th January 2022, with an aim to support the startup culture spread across India. 16th January 2022 also marks the 6th anniversary of the Startup India initiative. 16th January was chosen to mark the anniversary of the launch of the Startup India initiative. The Startup India initiative was launched on 16th January 2016.

★★ English Questions & Answers ★★

7) Who authors the book titled “Bose: The Untold Story of An Inconvenient Nationalist”?

a) Chandrachur Ghose
b) Vikram Seth
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: A

Explanation: A new biography titled “Bose: The Untold Story of An Inconvenient Nationalist” authored by Chandrachur Ghose and published by Penguin Random House India under its Viking imprint will be released in February 2022. The book contains the thoughts and opinions of Subhas Chandra Bose about the development of independent India, communalism, geopolitics and political ideology.

8) Who launches Raksha Pension Shikayat Nivaran Portal to Resolve Pension-Related Grievances of ESM?

a) Amit Shah
b) Nitin Gadkari
c) Rajnath Singh
d) Piyush Goyal

Answer: C

Explanation: On the Occasion of the 6th Armed Forces Veterans Day, 14th January 2022, Rajnath Singh has launched an online portal – Raksha Pension Shikayat Nivaran Portal (Raksha Pension) – to resolve pension-related grievances of ex-servicemen (ESM) and their dependents. The portal will help existing and future military pensioners and enable the ESM to file grievances directly with the Department of Ex-Servicemen Welfare (DESW).

Static Points:
Rajnath Singh – Minister of Defence
Constituency – Lucknow, Uttar Pradesh

9) India and which country undertakes Maritime Partnership Exercise in the Bay of Bengal?

a) Israel
b) Italy
c) China
d) Japan

Answer: D

Explanation: A Maritime Partnership Exercise was held between the Indian Navy (IN) and Japan Maritime Self-Defence Force (JMSDF) in the Bay of Bengal in a non-contact mode amid COVID-19. The Indian side was represented by Indian Naval Ships (INS) Shivalik and INS Kadmatt while JMSDF Ships Uraga and Hirado participated from the Japanese side.

Static Points:
Japan Capital – Tokyo
Currency – Japanese Yen
Prime Minister – Fumio Kishida

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Padma Vibhushan Awardee & Kathak Dancer Birju Maharaj, Passed Away at the age of ____.

a) 77
b) 87
c) 73
d) 83

Answer: D

Explanation: Legendary Kathak dancer Birju Maharaj, popularly known as “Maharaj-Ji” from Handia, Uttar Pradesh, died at the age of 83. Maharaj-Ji was a lifelong Kathak guru as well as a talented Hindustani classical singer and percussionist. Maharaj-Ji was the pioneer for the initial Lucknow Gharana dance styles.

11) Who Released Commemorative Stamp to Mark 1 year of COVID-19 Vaccination Drive?

a) Mansukh Mandaviya
b) Piyush Goyal
c) Kiren Rijiju
d) Anurag Thakur

Answer: A

Explanation: Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health & Family Welfare, along with Dr Bharati Pravin Pawar, Minister of State(MoS) for Health & Family Welfare and Devusinh Chauhan, Minister of State for Communications has released the Commemorative Postal Stamp on completion of one year of the world’s largest COVID-19 vaccination program, which was launched on 16th January 2021.

Static Points:
Mansukh Mandaviya – Union Minister for Health & Family Welfare
Constituency – Palitana, Gujarat

12) Who Won Men’s Doubles Title in India Open 2022?

a) Satwiksairaj Rankireddy, Chirag Shetty
b) Lakshya Sen, Satwiksairaj Rankireddy
c) Chirag Shetty, Lakshya Sen
d) None of the above

Answer: A

Explanation: India’s Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty beat three-time world champions Mohammad Ahsan and Hendra Setiawan to win the men’s doubles title. The world number 10 Indian pair, which had won its first Super 500 tournament in Thailand in 2019, upset the top-seeded Indonesian pair 21-16 26-24 in 43 minutes to make a rampaging start to the new season.

Static Points:
Badminton Association of India President – Himanta Biswa Sarma
Headquarters – New Delhi

Badminton World Federation President – Poul-Erik Hoyer Larsen
Headquarters – Kuala Lumpur, Malaysia

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) India’s first Coal-to-Methanol plant launched at BHEL in which city?

a) Chennai
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Varanasi

Answer: C

Explanation: The Union Minister for the Ministry of Heavy Industries, Mahendra Nath Pandey dedicated India’s first ‘Coal to Methanol’ (CTM) pilot plant in the Hyderabad unit of Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL). It is the first-of-its-kind technology demonstration in India, which converts high-ash contain Indian coal to methanol through the gasification route.

Static Points:
BHEL Chairman & MD – Nalin Singhal
Headquarters – New Delhi

14) Which country launches Solid-fuel Satellite Carrier Rocket into Space?

a) Iran
b) India
c) Russia
d) China

Answer: A

Explanation: Iran’s paramilitary Revolutionary Guard launched its first solid-fuel satellite carrier rocket into space that is made of a cost-efficient composite material instead of metal. The recent launches coincide with talks in Vienna, which was aimed at reviving Iran’s nuclear agreement, the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) with Western powers.

Static Points:
Iran Capital – Tehran
Currency – Iranian Rial
President – Ebrahim Raisi

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) DPIIT Organized the 1st-ever Startup India Innovation Week from ____.

a) 11th to 17th January
b) 10th to 16th January
c) 9th to 15th January
d) 12th to 18th January

Answer: B

Explanation: The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has virtually organised the 1st-ever ‘Startup India Innovation Week’ from 10th -16th of January 2022, to commemorate the 75th year of India’s independence ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ and showcase the spread and depth of entrepreneurship across India. Union Minister for Commerce and Industry, Piyush Goyal launched the Startup India Innovation Week.

Static Points:
DPIIT Headquarters – New Delhi
Private Secretary – Ravi Jha

Hope that candidates have gathered all the required information regarding the 18th January 2022 Current Affairs Quiz from the above sections. Follow this site @ freshersnow.com on a regular basis to get the Daily Current Affairs.