18th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

18th October 2021 Current Affairs Quiz

18th October 2021 Current Affairs Quiz: Great News for the candidates who are in search of 18th October 2021 Current Affairs Quiz. From this article, all the candidates can gather the Current Affairs Quiz for 18th October 2021. Besides, we had given the Latest Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation. However, the Current Affairs Quiz will be asked in the various State Government Exams Entrance Exams, Bank Exams. Check this entire article to know more details about the 18th October 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

18th October 2021 Current Affairs Quiz

1. Which Country is filming the first movie in space titled “The Challenge”
A Germany
B America
C Russia
D China

Answer: C

Explanation: A Russian actor and a film director have spent 12 days on the International Space Station shooting scenes for the first movie in orbit.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2. Punjab CM Charanjit Channi launches _______ Scheme to confer proprietary rights on the people living in the houses within the ‘Lal Lakir’ of villages and the cities.

A Mera Ghar Mere Naam
B Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
C From Jan Dhan to Jan Suraksha
D Atal Pension Yojana

Answer: A

Explanation: The chief minister of Punjab has launched a new scheme for the citizens of the state. The scheme will benefit the unemployed people of the state. The scheme will be implemented soon in all districts of the state. The unemployed youth will be able to enhance their skills through this scheme.

3. Centre renames Andaman’s ‘Mount Harriet’ as _______
A Karakoram and Pir Panjal Range
B Mount Manipur
C Mount Everest
D Denali

Answer: B

Explanation: As a tribute to the freedom fighters of Manipur, the Union government has decided to rename Mount Harriet, an island peak in Andaman and Nicobar islands. It will now be known as Mount Manipur, officials said

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4. Who among the following has been appointed as the new Joint Secretary of the Prime Minister’s Office recently?

A Mira Mohanty
B Sandeep Mehta
C Sandeep Mehta
D Sanjay Singh

Answer: A

Explanation: A 2005 IAS officer of Himachal Pradesh cadre, Mira Mohanty has been recently appointed as the new Joint Secretary of the Prime Minister’s Office. While Ritesh Chauhan has been appointed as the Chief Executive Officer of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana.

5. The “Dr APJ Abdul Kalam Prerna Sthal” has been inaugurated in the Naval Science and Technology Laboratory of DRDO located at which place?

A Banglore
B Pune
C Visakhapatnam
D Mumbai

Answer: A

Explanation: At the DRDO’s Naval Science and Technology Laboratory in Visakhapatnam, the “Dr APJ Abdul Kalam Prerna Sthal” has been opened. Dr. Sameer V. Kamat, Director General of the DRDO, unveiled a statue of Dr. Kalam on the occasion.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6. Who just launched the “Healthy Smile” app with the goal of increasing children’s awareness of the need for good dental hygiene?

A Education Commission
B NITI Aayog
C Planning Commission
D AIIMS

Answer: D

Explanation: The AIIMS successfully developed the “Healthy Smile” app with the goal of raising dental hygiene awareness among children. With the support of an Intramural Research Grant, the Department of Pediatric and Preventive Dentistry created this software.

7. Which organization has released its annual report saying that India’s economy is slowly recovering?

A Planning Commission
B NITI Aayog
C International Monetary Fund
D World Bank

Answer: C

Explanation: According to the International Monetary Fund’s annual report, India’s economy is slowly recovering. While being wary of inflationary pressures. India’s economic growth rate is expected to reach 9.5 per cent in the financial year 2021-2022, according to the IMF.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8. On October 18th, what day is observed all around the world?

A World Menopause Day
B World Cancer Day
C World Science Day
D World TB Day

Answer: A

Explanation: On October 18, the world observes World Menopause Day. The goal of this day is to raise awareness about menopause and to encourage women to take care of themselves. Menopause occurs between the ages of 45 and 55.

9. India ranks _____ in Global Hunger Index 2021 was released on 14 October.

A 97
B 100
C 101
D 60

Answer: C

Explanation: The Global Hunger Index is published by an Irish aid agency called ‘Concern Worldwide’ and a German organisation called ‘Welt Hunger Hilfe’. India has been placed in the 101st position out of 116 countries, while in 2020, it was in the 94th position.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10. Takachar’s Innovations, an Indian Project, won the “Prince William’s inaugural Earth shot Prize”, also called _______
A Pulitzers Prize
B Eco Oscars
C India Science Award
D Nobel Prize

Answer: B

Explanation: Eco Oscars honour people trying to save the planet Earth and provide assistance to and inspire innovative local solutions for the climate crisis.

Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest news about the Current Affairs Quiz.