19th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

19th December 2021 Current Affairs Quiz

19th December 2021 Current Affairs Quiz: If you are among those candidates who are going to take part in any competitive examination, then this page is for you. We have furnished this page with the Latest Current Affairs of 19th Dec 2021. Scrolling down this page candidates can find the 19th December 2021 Current Affairs along with the explanation and static points. Also, bookmark this page for further use.

★★ Current Affairs Quiz ★★

19th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India & which country announced new programme ‘Technology-based Energy Solutions: Innovation for Net Zero’?

a) US
b) Russia
c) Iran
d) France

Answer: A

Explanation: India and the United States (US) announced a new programme ‘Technology-based Energy Solutions: Innovations for Net Zero’ to support innovations to tackle climate and clean energy challenges. To support India-US Science & Technology-based entrepreneurial initiatives and address the development and implementation of clean and renewable energy, energy storage, and carbon sequestration.

Static Points:
US Capital – Washington DC
President – Joe Biden
Currency – US Dollar

2) How many medals did India win in the 2021 Commonwealth Weightlifting Championship?

a) 10
b) 7
c) 11
d) 16

Answer: D

Explanation: India concluded the Commonwealth meet with 16 medals, including four golds. Bindyarani Devi was India’s only medallist at the world championships. Indian weightlifter Purnima Pandey won the gold medal in the +87kg women’s category at the Commonwealth Weightlifting Championships 2021 in Tashkent, Uzbekistan.

Static Points:
International Weightlifting Federation Interim President – Dr Michael Sheriar Irani
Headquarters – Lausanne, Switzerland

3) ____ & ____ launched Project AMBER to Empower Youth with Industry Relevant Skills.

a) SDC & GIF
b) ASMACS & NSDC
c) NSDC and GIF
d) None of the above

Answer: C

Explanation: National Skill Development Corporation (NSDC) and Generation India Foundation (GIF) launched ‘Project AMBER‘ (Accelerated Mission for Better Employment and Retention) at India Habitat Centre, New Delhi to bridge the gap between skilling and employment. To develop and implement a scalable, and sustainable model of skill development to empower India’s youth with industry-relevant skills and employment opportunities.

Static Points:
NSDC Chairman – A M Naik
Headquarters – New Delhi

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) When was International Migrants Day is observed?

a) 22nd December
b) 16th December
c) 18th December
d) 19th December

Answer: C

Explanation: The United Nations(UN)’s International Migrants Day is annually observed across the world on December 18th to increase the interest of the international community on effective and full protection of human rights of the migrants. The day also aims to ensure that migrants’ rights are not violated and are protected equally.

5) PM Modi lays a Foundation stone of Ganga Expressway in which state?

a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Kerala
d) Odisha

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of the longest highway in India, the Ganga Expressway in Shahjahanpur, Uttar Pradesh to offer fast-paced connectivity in India. The six-lane 594 km long expressway will be built at a cost of about Rs 36200 crore will connect the western and eastern regions of UP.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel

6) Who launched the new book titled “India’s Ancient Legacy of Wellness”?

a) Vikram Seth
b) Arundhati Roy
c) Rekha Chaudhari
d) Ruskin Bond

Answer: C

Explanation: A book titled “India’s Ancient Legacy of Wellness” authored by Dr Rekha Chaudhari was launched in the presence of the Governor of Maharashtra, Bhagat Singh Koshyari. It was launched on the occasion of the World Digital Day (WDD) celebration. Dr Rekha has also published many of her research works in the World Health Organization (WHO). She was invited by John Hopkins, Harvard and Oxford University to publish her research.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Which bank allows payments banks, SFBs as agency banks to conduct govt business?

a) Bank of Baroda
b) SBI
c) RBI
d) Canara Bank

Answer: C

Explanation: In consultation with the Department of Financial Services (DFS), the Ministry of Finance, Reserve Bank of India (RBI) has decided to make the Scheduled payments banks and scheduled small finance banks (SFBs) eligible to conduct Government (govt) agency business.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

8) When was Goa’s Liberation Day is observed?

a) 22nd December
b) 16th December
c) 18th December
d) 19th December

Answer: D

Explanation: Goa’s Liberation Day is observed annually on 19th December. Modi was speaking at an event to celebrate Goa Liberation Day, observed every year to mark the day Indian armed forces freed the coastal state from Portuguese rule in 1961.

9) Series of MoUs Signed at the National Conference on Investment Opportunities in Highway, Transport and Logistics in _____.

a) Nashik
b) Nagpur
c) Pune
d) Mumbai

Answer: D

Explanation: The Series of Memorandum of Understanding was signed during the conference on Investment Opportunities in Highway, Transport and Logistics in Mumbai, Maharashtra in the presence of Nitin Gadkari, Minister of Road Transport and Highways, Government of India. The MoU has been signed between Maharashtra Government and Cooperative Energy Recycling and Organics (CERO), India’s first organized vehicle recycler, for setting up additional Vehicle Scrapping Facilities in Maharashtra.

Static Points:
Maharashtra Capital – Mumbai
Maharashtra CM – Uddhav Thackeray
Maharashtra Governor – Bhagat Singh Koshyari

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) _____ motor appointed Unsoo Kim as MD of HMIL.

a) Kia
b) Suzuki
c) Toyota
d) Hyundai

Answer: D

Explanation: Hyundai Motor Company has appointed Unsoo Kim as the Managing Director(MD) of Hyundai Motor India Limited (HMIL), starting from 1st January 2022. He will replace Seon Seob Kim (SS Kim), who will lead the Global Operations Division in Hyundai headquarters in Seoul, South Korea.

Static Points:
Hyundai Motor Company CEO – Jae Hoon Chang
Headquarters – Seoul, South Korea

11) Former Union Minister R. L. Jalappa Passes Away at the age of ____.

a) 97
b) 87
c) 99
d) 89

Answer: A

Explanation: L. Jalappa, a veteran leader of the Indian National Congress (INC) and the former Union Minister of Textiles has passed away at the age of 97 in Kolar, Karnataka. He was born on 19th October 1925 in Bengaluru, Karnataka. He was founder and Chairman of Devaraj Urs Medical College in Kolar and RL Jalappa Institute of Technology, Doddaballapur. The Government of Karnataka honoured him with the D Devaraj Urs Award in 2015 for his contribution to the field of education and development.

12) GoI & KFW sign Euro ____ million loan for Surat Metro Rail Project.

a) 142.27
b) 112.62
c) 442.26
d) 400.77

Answer: C

Explanation: The Government of India (GoI) and the Germany Development Bank- KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) signed Euro 442.26 million loan for the 40.35 km Surat Metro Rail project in Gujarat. The total cost of the project is Euro 1.50 billion, out of which KfW is financing Euro 442.26 million. The project is co-financed by French Development Agency, AFD (Agence Française de Développemet) with Euro 250 million. The agreement for the same was signed on January 28, 2021.

Static Points:
KfW – is a German state-owned investment and development bank.
Headquarters – Frankfurt, Germany
CEO: Gunther Braunig

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Who was sworn as a new Chancellor of Austria?

a) Karl Nehammer
b) Vladimir Putin
c) Emmanuel Macron
d) Ebrahim Raisi

Answer: A

Explanation: Karl Nehammer was sworn in as Austria’s chancellor by Alexander Van der Bellen, President of Austria in a ceremony in Hofburg Palace, Vienna, Austria. He is succeeding the career diplomat Alexander Schallenberg who took charge as chancellor in October 2021. He is the 3rd person to hold the role of Austria’s Chancellor in the last two months.

Static Points:
Austria – is a European Country
Austria Capital – Vienna
Currency – Euro

14) Which general insurance company launches ‘Health Prime’ Rider?

a) Bajaj Allianz
b) ICICI Prudential
c) Tata AIA
d) Bharti AXA

Answer: A

Explanation: Bajaj Allianz General Insurance launched the ‘Health Prime’ wellness rider, which can be availed by its Customers who are registered with the health insurance & personal accident policies of Bajaj Allianz General Insurance. This rider plan can be availed along with health insurance and personal accident policies of Bajaj Allianz General. Existing customers can also avail of it upon renewal.

Static Points:
Bajaj Allianz General Insurance Company MD & CEO – Tapan Singhel
Headquarters – Pune, Maharashtra

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which bank partners with home first finance to offer home loans?

a) Union Bank
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) Yes Bank

Answer: A

Explanation: Union Bank of India (UBI) has entered into a strategic co-lending partnership with Home First Finance Company India Ltd (HomeFirst) to offer home loans to customers at competitive interest rates. The housing finance company will act as a servicing agent for the loan accounts throughout the loan period. It aims to provide a seamless experience to retail home loan customers in the priority sector and to strengthen both companies.

Static Points:
Union Bank CEO – Rajkiran Rai. G
Headquarters – Mumbai
Tagline – Good People to Bank with

Hope that the above-given content is helpful to the candidates. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get the Latest Current Affairs of 19th December 2021.