19th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

19th January 2022 Current Affairs Quiz

19th January 2022 Current Affairs Quiz: Greeting to the candidates! If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz, then, check this article. In the below sections, we had given the latest current affairs of 19th January 2022. Grab this chance to gain more marks in the state/ central government exams or any other competitive exams. To save the time of the candidates, we had given the Current Affairs Quiz of 19th Jan 2022 along with an explanation and static points. Candidates are advised to check the below sessions to know more details about the Daily Current Affairs or Current Events of January. Follow us on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

19th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which bank Partners with Lendingkart to Offer Loans Online for MSMEs?

a) Federal Bank
b) Canara Bank
c) IndusInd Bank
d) South Indian Bank

Answer: B

Explanation: Fintech company Lendingkart announced a co-lending partnership with Canara Bank to provide low-cost business loans of up to Rs. 10 lakh to micro, small and medium enterprises (MSMEs). It aims to broaden the support provided to the MSME borrowers for enhancing financial inclusion under the Reserve Bank India’s (RBIs) Priority Sector initiative.

Static Points:
Lendingkart Co-founder and CEO – Harshvardhan Lunia
Headquarters – Ahmedabad, Gujarat

Canara Bank CEO & MD – Lingam Venkat Prabhakar
Headquarters – Bangalore, Karnataka
Tagline – Together we can

2) ____ Signs 1st Contract with Anadron Systems Pvt Ltd.

a) Indian Army
b) Indian Navy
c) Indian Coast Guard
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Indian Army has signed its first contract with Anadron Systems Pvt Ltd under Make-II for Maneuverable Expendable Aerial Target, for Army Air Defence and Indian Air Force. The contract worth Rs 96 crore is the first contract with the private sector aimed at Atmanirbhar Defence’. The Indian Army sanctioned the prototype development of MEAT in 2018.

Static Points:
Indian Army Commander in Chief – Ram Nath Kovind (President of India)
Indian Army Motto – Service Before Self
Headquarters – New Delhi

3) SIDBI sanctions financial assistance of Rs ____ crore to AUSFB and JSFB.

a) 700
b) 750
c) 560
d) 650

Answer: D

Explanation: Small Industries Development Bank of India (SIDBI) sanctioned financial assistance of around Rs.650 crore to AU Small Finance Bank (AUSFB) and Jana Small Finance Bank (JSFB). The Small Finance Banks will use this assistance to support small-sized non-banking financial companies (NBFCs) and microfinance institutions (MFIs) and micro-entrepreneurs.

Static Points:
SIDBI Chairman & MD – Sivasubramanian Ramann
Headquarters – Lucknow, Uttarpradesh
Tagline – Aaayiye Ganga Nahaaiye Aur Udyami Banker Jaayiye

AUSFB MD and CEO – Sanjay Agarwal
Headquarters – Jaipur, Rajasthan

Jana Small Finance Bank CEO – Ajay Kanwal
Headquarters – Bengaluru, Karnataka

★★ Free Mock Tests ★★

4) Newly-built Tu-160M ‘White Swan’ Strategic Bomber performs Debut Flight, it is from which country?

a) Italy
b) Russia
c) China
d) South Korea

Answer: B

Explanation: Russia’s first newly-built Tupolev Tu-160M strategic missile-carrying bomber nicknamed ‘White Swan’ recently performed its debut flight from the aerodrome of the Kazan Aviation Enterprise, a subsidiary of the Tupolev Company (part of the United Aircraft Corporation within Rostec). It performed its flight at an altitude of 600 meters that lasted about 30 minutes. It is the world’s heaviest supersonic military aircraft to date.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
President – Vladimir Putin
Currency – Russian Ruble

5) ____ and NCGG Signed MoU to Promote Good Governance Across All Programmes and Schemes.

a) TSIPARD
b) NIRDPR
c) BIREDB
d) None

Answer: B

Explanation: The National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR), Hyderabad has signed a Memorandum of Understanding with the National Centre for Good Governance (NCGG), New Delhi to promote inclusive good governance, strengthen local institutions and effective implementation of government programmes.

Static Points:
NIRDPR – under the Union Ministry of Rural Development
Headquarters – Hyderabad

Ministry of Rural Development and Panchayati Raj – Giriraj Singh
Constituency – Nawada, Bihar

★★ English Questions & Answers ★★

6) Global Unemployment to reach ____ million in 2022 according to ILO WESO Trends 2022.

a) 107
b) 720
c) 270
d) 207

Answer: D

Explanation: The International Labour Organisation (ILO) released a report namely ‘World Employment and Social Outlook (WESO) Trends 2022’ projecting global unemployment at 207 million in 2022, surpassing its 2019 level (186 million) by 21 million. This rise is due to slow economic recovery and the spread of new COVID-19 variants viz. Delta and Omicron.

Static Points:
ILO Director-General – Guy Ryder
Headquarters – Geneva, Switzerland
Member Nations – 187

7) Who Confirms India’s position to Achieve USD 650 Billion Exports in FY 2021-22?

a) Kiren Rijiju
b) Amit Shah
c) Piyush Goyal
d) Nitin Gadkari

Answer: C

Explanation: Union Minister of Commerce & Industries, Piyush Goyal chaired the review meeting of all major Export Promotion Councils (EPCs), where he informed that India is set to achieve the targeted Export level of USD 650 Billion in the current financial year (FY) 2021-22. At present, Indian Merchandise exports have reached $300 billion in the first nine months of FY 2021-22, out of the total targeted USD 400 billion.

Static Points:
Piyush Goyal – Minister of Commerce & Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution, and Minister of Textiles
Constituency – Maharashtra

8) MobiKwik & Bharat BillPay launch ____ Services for Bill Payments.

a) ClcikPay
b) StartPaying
c) EasyPay
d) None of the above

Answer: A

Explanation: MobiKwik, a mobile wallet Fintech company, partnered with NPCI Bharat BillPay Ltd. (NBBL) to launch a ‘ClickPay’ service to its customers. With this, the customers of MobiKwik can pay recurring online bills, such as mobile, gas, water, electricity, DTH, insurance and loan EMIs using their mobile phone.

Static Points:
MobiKwik CEO – Bipin Preet Singh
Headquarters – Gurugram

NPCI Bharat BillPay Ltd CEO – Noopur Chaturvedi
Headquarters – New Delhi

★★ GK Questions & Answers ★★

9) Who Inaugurates ‘Madhavbaug Power MAP’ India’s 1st Intelligent Chronic Disease Patients Habit Tracking System?

a) Piyush Goyal
b) Amit Shah
c) Nitin Gadkari
d) Kiren Rijiju

Answer: C

Explanation: Union Minister Nitin Gadkari inaugurated Madhavbaug’s (Vaidya Sane Ayurved Labs Ltd), Power MAP, during a virtual ceremony. It is India’s first Intelligent Chronic Disease Patients Habit Tracking System. It is a cost-effective medical analytics application for doctors which provides patients’ clinical parameters to reverse their chronic diseases effectively.

Static Points:
Nitin Gadkari – Minister of Road Transport and Highways
Constituency – Nagpur, Maharashtra

10) Israel and ____ tested Arrow-3 Ballistic Missile System in Israel.

a) UK
b) Italy
c) India
d) US

Answer: D

Explanation: Israel & the United States successfully conducted the flight test of the Arrow-3 ballistic missile interceptor outside the Earth’s atmosphere. It was developed in a joint project between Israel’s Missile Defense Organization and the American Missile Defense Agency.

Static Points:
Israel Prime Minister – Naftali Bennett
Capital – Jerusalem
Currency – Israeli Shekel

United States President – Joe Biden
Capital – Washington, D.C.
Currency – United States Dollar

11) Who took charge as the Chairman of the Apparel Export Promotion Council?

a) Narendra Kumar Goenka
b) L.B. Singhal
c) A Sakthivel
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Narendra Kumar Goenka, Founder and Managing Director(MD) of Texport Industries Pvt Ltd took charge as the Chairman of the Apparel Export Promotion Council (AEPC), under the aegis of the Ministry of Textile, during its Executive Committee meeting held on 17th January 2022. AEPC is the official body of apparel exporters in India.

Static Points:
AEPC Chairman – Narendra Kumar Goenka
Secretary-General – Dr L.B. Singhal
Head Office – Gurugram, Haryana

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) BOB Financial & NPCI launches contactless RuPay Credit Card along with which e-commerce company?

a) Amazon
b) Flipkart
c) Snapdeal
d) Nykaa

Answer: C

Explanation: E-commerce platform Snapdeal has partnered with Bank of Baroda (BOB) Financial Solutions Limited, a subsidiary of BoB, and National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a co-branded contactless RuPay credit card. It aims to popularise the adoption and usage of credit cards among online buyers from India’s smaller cities and towns.

Static Points:
Snapdeal CEO – Kunal Bahl
President – Himanshu Chakrawarti
Headquarters – New Delhi

Bank of Baroda CEO – Sanjiv Chadha
Headquarters – Vadodara, Gujarat
Tagline – India’s International Bank

NPCI CEO & MD – Dilip Asbe
Headquarters – Mumbai

13) Which state Partners with WFP to Improve Food Security, Farmers’ Resilience?

a) Assam
b) Bihar
c) Odisha
d) Kerala

Answer: C

Explanation: The Government of Odisha and the United Nations World Food Programme (WFP) have partnered to improve the food security of small and marginal farmers of India by enhancing their resilience to climate change. This will support the farmers to make informed decisions to transform towards a productive and resilient agriculture system.

Static Points:
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal

14) FIFA Football Awards 2021 ceremony was held as a virtual TV show from the Home of which country?

a) France
b) Switzerland
c) Germany
d) Spain

Answer: B

Explanation: The Best Federation Internationale de Football Association (FIFA) Football Awards 2021 ceremony was held as a virtual TV show from the Home of FIFA in Zurich, Switzerland. It has crowned Bayern Munich’s Polish striker Robert Lewandowski as Best FIFA Men’s Player 2021 and Barcelona’s Spanish midfielder Alexia Putellas as Best FIFA Women’s Player 2021.

Static Points:
FIFA President – Giovanni Vincenzo Infantino
Headquarters – Zurich, Switzerland
Founded – 21st May 1904

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) NeGD organizes ____ edition of CISO Deep Dive Training Program under Cyber Surakshit Bharat initiative.

a) 27th
b) 24th
c) 25th
d) 26th

Answer: D

Explanation: The National e-Governance Division (NeGD) under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) is organizing a 6-day long 26th edition of the CISO Deep Dive Training program under Cyber Surakshit Bharat initiative from 17th to 22nd January 2022. It aims to provide a better understanding of the emerging cyber threat, and best practices in cyber security. It envisages training 1200 CISOs and frontline IT officials across all government departments.

Static Points:
Ministry of Electronics and Information Technology – Rajeev Chandrasekhar
Constituency – Karnataka

For the sake of candidates, our team has provided the 19th January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections. For Daily Current Affairs, keep visiting this site @ freshersnow.com frequently.