19th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

19th November 2021 Current Affairs Quiz

19th November 2021 Current Affairs Quiz: If you are searching for the 19th November 2021 Current Affairs Quiz, then you are in the right place. For the sake of candidates, we have provided Latest Current Affairs Quiz along with the Explanation and Static points. Grab this chance to gain more marks in the SSC, IDBI, RRB, IBPS, SBI, and any other competitive exams. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

19th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which district from Telangana is selected as one of the best tourism villages by the United Nations World Tourism Organisation (UNWTO)?

a) Nalgonda
b) Pochampally
c) Adilabad
d) Karimnagar

Answer: B

Explanation: Telangana’s Pochampally village, famous for Ikkat sarees, was selected as one of the best tourism villages in the world by the United Nations World Tourism Organisation (UNWTO).

Static Points:
Pochampally – Silk City of India
Telangana Governor – Tamilisai Soundararajan
Shri K. Chandrashekar Rao (CM) Constituency – Gajwel, Telangana

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) UN Secretary-General appointed _______ as UN Resident Coordinator in India

a) Vishnu Sahay
b) D. S. Joshi
c) Shombi Sharp
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The United Nations Secretary-General, Antonio Guterres has appointed Shombi Sharp of the United States (US), a sustainable development expert, as the UN Resident Coordinator in India. He will lead the UN team in India, and work towards India’s Covid-19 response plans to recover better for the Sustainable Development Goals.

Static Points:
United Nations – An Intergovernmental Organization
UN Headquarters – Manhattan (New York)
UN Secretary-General – Antonio Guterres
UN Deputy Secretary – Amina J. Mohammed

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

3) Which cricketer is appointed as Chairman of ICC Men’s Cricket Committee?

a) Sourav Ganguly
b) Rahul Dravid
c) Sachin Tendulkar
d) Anil Kumble

Answer: A

Explanation: BCCI president Sourav Ganguly has been appointed as the Chairman of the ICC men’s Cricket Committee, the game’s governing body. Ganguly will replace fellow Indian Anil Kumble, who stepped down after serving a maximum of three-year terms.

Static Points:
Sourav Ganguly – 39th and current president of the Board of Control for Cricket in India
Test Debut – 1996
Teams Played For – Bengal, Kolkata Knight Riders, Pune Warriors India and others

4) India’s first dedicated fisheries business incubator has been inaugurated in which state?

a) Assam
b) Gujarat
c) Kerala
d) Haryana

Answer: D

Explanation: The first-of-its-kind, dedicated fisheries business incubator has been inaugurated in Gurugram of Haryana to nurture fisheries start-ups under real market-led conditions. The incubator is known as LINAC- NCDC Fisheries Business Incubation Centre (LlFlC).

Static Points:
Haryana CM – Manohar Lal Khattar
Haryana Capital – Chandigarh
Haryana Governor – Bandaru Dattatreya
Manohar Lal Khattar Constituency – Karnal
Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying – Shri Parshottam Rupala
Constituency – Rajya Sabha (Gujarat)

5) How many athletes and coaches have been conferred with the first-ever SAI Institutional Awards?

a) 184
b) 246
c) 46
d) 67

Answer: B

Explanation: Union Minister of Sports Anurag Thakur conferred 246 (162 athletes and 84 coaches) with first-ever SAI Institutional Awards to acknowledge their exceptional performance in various sports. The winners were also given cash awards worth ₹85.02 lakhs.

Static Points:
Ministry of Youth Affairs and Sports – Anurag Thakur (Minister of Information and Broadcasting)
Anurag Thakur Constituency – Hamirpur, Himachal Pradesh

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) In which state did PM Modi has launched the Ration Aapke Gram scheme & Sickle Cell Mission?

a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Maharashtra
d) Karnataka

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a series of Tribal Welfare programs on his visit to Madhya Pradesh. PM Modi launched a welfare scheme named ‘Ration Aapke Gram’ scheme & ‘Sickle Cell Mission’ of Madhya Pradesh. He also laid the foundation stone for the construction of 50 new Eklavya Model Residential Schools across India.

Static Points:
Madhya Pradesh CM – Shivraj Singh Chouhan
Madhya Pradesh Capital – Bhopal
Madhya Pradesh Governor – Mangubhai Chhaganbhai Patel
Shivraj Singh Chouhan Constituency – Vidisha

7) Which company has launched the ‘Voice Trading’, powered by artificial intelligence (AI)?

a) Zerodha
b) Groww
c) Paytm Money
d) Kuvera

Answer: C

Explanation: Homegrown fintech platform Paytm announced that its wholly-owned subsidiary Paytm Money has launched ‘Voice Trading’, powered by artificial intelligence, allowing users to place a trade or get information about stocks via single voice command.

Static Points:
Paytm Money CEO – Varun Sridhar
Headquarters – Bengaluru

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Which player has won the 2021 WTA Finals Tennis title?

a) Anett Kontaveit
b) Garbine Muguruza
c) Barbora Krejcikova
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Garbine Muguruza overcame Anett Kontaveit in the final of the WTA Finals in Guadalajara, Mexico to become the first Spaniard to win the prestigious season-ending event.

Static Points:
2021 WTA Tennis – 50th edition (Single)/ 45th Edition (Doubles)
2021 WTA Tennis (Location) – Zapopan, Mexico

9) Who delivered the keynote address from India at the 2021 Sydney Dialogue?

a) Narendra Modi
b) Ram Nath Kovind
c) Aravind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has delivered the keynote address at The Sydney Dialogue, via video conferencing. PM addressed the event on the theme ‘India’s technology evolution and revolution’. The Sydney Dialogue has been organised from 17th to 19th November 2021 by the Australian Strategic Policy Institute.

Static Points:
Sydney – Capital of New South Wales and one of Australia’s largest cities
Australia Capital – Canberra
Australia PM – Scott Morrison
Australia – Australian Dollar

Shri Narendra Modi – Prime Minister (and also in charge of) – Ministry of Personnel, Public Grievances, and Pensions; Department of Atomic Energy; Department of Space; All important policy issues; and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, UP

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) National Newborn Week will be celebrated across India from _____.

a) 16th to 22nd November
b) 15th to 21st November
c) 17th to 23rd November
d) 18th to 24th November

Answer: B

Explanation: National Newborn Week will be celebrated across India from 15th to 21st November. “The focus will be on raising awareness about the care of newborns. The theme of the event was ‘Safety, quality and nurturing care – the birthright of every newborn’.

Hope that the above-given 19th November 2021 Current Affairs Quiz is useful to the candidates. Keep on visiting this site @ Freshersnow.com for Daily Current Affairs.