1st December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1st December 2021 Current Affairs Quiz

1st December 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates who are looking for the 1st December 2021 Current Affairs Quiz can take a look at this article. Here we had provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation and Static Points. Also, applicants can gather the Latest Current Affairs Quiz of 1st December 2021 for preparing the State Government Exams or any other Competitive Exams. Candidates can go through the below section to know more details about the 1st December 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

1st December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who launched the 1st edition of the India Young Water Professional Programme?

a) Dharmendra Pradhan
b) Gajendra Singh Shekhawat
c) Narendra Modi
d) Ram Nath Kovind

Answer: B

Explanation: Ministry of Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat has launched the first edition of the India Young Water Professional Programme. As a collaborative initiative among the Indian Institute of Technology Guwahati, Australia India Water Centre, and Western Sydney University, The first edition of the India Young Water Professional Programme was launched recently.

Static Points:
Minister of Jal Shakti – Gajendra Singh Shekhawat (Constituency – Jodhpur, Rajasthan)
Minister of State – Prahlad Singh Patel, Bishweswar Tudu

2) Who has launched the ‘unique’ face recognition Technologies for all Pensioners?

a) Rattan Lal Kataria
b) Dr Harsh Vardhan
c) D.V. Sadananda Gowda
d) Jitendra Singh

Answer: D

Explanation: Union Minister of State for Personnel Jitendra Singh launched the technology for the pensioners. In order to make the process of life certificates easier for elderly pensioners, the government has rolled out Unique Face Recognition Technology.

Static Points:
Jitendra Singh – Ministry of Science and Technology, Ministry of Earth science, and Minister of State for Prime Minister’s Office
Constituency – Udhampur, Jammu & Kashmir

3) RBI supersedes Board of Reliance Capital appoints _____ as New Administrator.

a) Arijit Basu
b) Ashwini Kumar Tewari
c) Nageswar Rao
d) T. Ravi Shankar

Answer: C

Explanation: The RBI has appointed former Executive Director, Bank of Maharashtra, Nageswar Rao as the administrator of Reliance Capital. According to the RBI, “RBI will also apply to the National Company Law Tribunal for appointing the administrator as the insolvency resolution professional.”

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das (25th) (Serve till 2024)
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which bank signs MoU with Usha International Limited (UIL) for Empowering Women Entrepreneurs?

a) RBI
b) SBI
c) ICICI Bank
d) HDFC Bank

Answer: B

Explanation: State Bank of India (SBI) has signed an agreement with Usha International Limited (UIL) for empowering women entrepreneurs by providing financial assistance. As per the Memorandum of Understanding (MoU) signed between SBI and UIL, branches of the bank in Uttarakhand, Delhi, Western UP, and NCR Haryana will be financing women entrepreneurs to Usha Silai School to purchase sewing machines for enhancement and up-gradation of technical sewing skills or to purchase thread of clothes, etc. related to above for running their livelihood.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

5) Agriwise ties up with ____ for co-lending partnership for Agri-Loan Disbursals.

a) Central Bank of India
b) World Bank
c) Reserve Bank of India
d) State Bank of India

Answer: A

Explanation: Agriwise Finserv has entered into a co-lending agreement with the Central Bank of India, with agriculture being one of the key thrust areas for agri-loan disbursal. The co-lending agreement will ensure that the farmer, Agri and allied community get finance at affordable rates in a simple, transparent and speedy manner.

Static Points:
Agriwise Finserv Managing Director – Suresh Goyal
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

Central Bank of India CEO & MD – Matam Venkata Rao
Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Tagline – Central to You Since 1911, Build a better life around us

6) Who is the new CEO of Twitter 2021?

a) Andy Jassy
b) Parag Agrawal
c) Kevin Systrom
d) Sundar Pichai

Answer: B

Explanation: The board of directors of Twitter has decided to appoint Indian American, Parag Agrawal, the Chief Technology Officer(CTO) of Twitter, as the new Chief Executive officer(CEO) of Twitter. The new CEO is a company veteran who rose to chief technology officer.

Static Points:
Parag Agrawal – Indian-American technology executive
Twitter Headquarters – San Francisco, California, US

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare 2021 is observed in ______.

a) 30th November
b) 28th November
c) 1st December
d) 29th November

Answer: A

Explanation: The Conference of the States Parties to the Chemical Weapons Convention, at its 20th Session, decided that a memorial Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare would be observed on 30 November each year or, when appropriate, on the first day of the regular session of the Conference.

8) Which bank has launched India’s 1st Credit Card made from Recycled PVC Plastic?

a) HSBC India
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank

Answer: A

Explanation: HSBC India has launched India’s 1st credit card made from recycled PVC (Polyvinyl chloride) plastic. The cards have been introduced in partnership with global cards manufacturer IDEMIA to gradually eliminate single-use PVC plastic.

Static Points:
HSBC Bank CEO – Hitendra Dave
Headquarters – Mumbai

9) Which country is soon going to get the world’s first floating city?

a) South Korea
b) China
c) North Korea
d) Japan

Answer: A

Explanation: South Korea to get the world’s first floating city by 2025. As per the reports, it will be built off the coast of South Korea, and work on it will likely be completed as early as 2025. The floating city will be a self-sufficient city, which is a joint effort by the UN Human Settlement Programme (UN-Habit) and OCEANIX. The city will be able to generate its own electricity from solar panels, ferry tourists and inhabitants between the island on specially-made boats.

Static Points:
South Korea Capital – Seoul
South Korea Currency – South Korea Won
South Korea President – Moon Jae-in

10) The first-ever Aharbal Festival has been held in which state/ UT to promote tourism

a) Puducherry
b) Himachal Pradesh
c) Jammu & Kashmir
d) Chandigarh

Answer: C

Explanation: Kulgam district administration and the Department of Tourism, Jammu & Kashmir organized the 1st ever Aharbal Festival at Kulgam, J&K to promote tourism in Kashmir, particularly at the Aharbal waterfall.

Static Points:
Jammu & Kashmir Capital – Srinagar (Summer), Jammu (Winter)

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

11) Which country launches Zhongxing-1D Communications Satellite into Space?

a) South Korea
b) China
c) Japan
d) Indonesia

Answer: B

Explanation: China successfully launched a new communications satellite from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest Sichuan Province. The satellite, Zhongxing-1D, was launched at 0:40 am (Beijing Time) by a Long March-3B carrier rocket and entered the planned orbit successfully.

Static Points:
China President – Xi Jinping
China Capital – Beijing
China Currency – Renminbi
China-India International Boundary – McMahon Line

12) Who won the Ballon d’Or award for the 7th time?

a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Luis Suarez
d) Neymar

Answer: A

Explanation: The ceremony was organised by France Football where the best men’s and women’s player was adjudged. Lionel Messi won the men’s Ballon d’Or for a record seventh time and Alexia Putellas won the women’s Ballon d’Or.

Static Points:
Lionel Messi also known as Leo Messi
Lionel Messi – Captain for Argentina Footballer national team.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) RedBus launches Rail Ticketing Service ‘details’ in Partnership with which Corporation?

a) IRCTC
b) MakeMyTrip
c) IndiGo
d) None of the above

Answer: A

Explanation: India’s largest online bus ticketing platform, RedBus has recently announced its foray into Indian Railways’ train ticketing with the launch of RedRail, a rail ticket booking service in collaboration with the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) as their authorized partner.

Static Points:
Minister for Railways – Ashwini Vaishnaw
Constituency – Rajya Sabha from Odisha
Minister of State in the Ministry of Railways – Shri Danve Raosaheb Dadarao
Constituency – Jalna, New Delhi

14) ADB Approves $125 Million Loan for Water Supply and Sanitation Projects to which state?

a) Uttar Pradesh
b) Kerala
c) Uttarakhand
d) Odisha

Answer: C

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) said it has approved a loan of USD 125 million (around Rs.938 crore) for water supply and sanitation projects in Uttarakhand. The funds will be utilised to improve access to quality water supply and sanitation services in the Himalayan state.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand CM – Pushkar Singh Dhami
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh

Asian Development Bank (ADB) President – Masatsugu Asakawa
ADB Headquarters – Manila, Philippines

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which Institution released a report on Online Dispute Resolution (ODR)?

a) IISER
b) NITI Aayog
c) NIPFP
d) IGIDR

Answer: B

Explanation: NITI Aayog released a report on Online Dispute Resolution (ODR) namely ‘Designing the Future of Dispute Resolution: The ODR Policy Plan for India’, to scale dispute avoidance, containment and resolution online. The rollout of the stated recommendations in the report can help make India a world leader in using technology and innovation through Online Dispute Resolution (ODR) for effective access to justice for every individual.

Static Points:
NITI Aayog Chairman – Narendra Modi
NITI Aayog CEO – Amitabh Kant

For the sake of candidates, we have provided the 1st December 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs Quiz.