1st October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1st October 2021 Current Affairs Quiz

1st October 2021 Current Affairs Quiz: Are you in search of a 1st October 2021 Current Affairs Quiz? then you can stop your search and check out this article. Here our team has provided you with the Latest Current Affairs Quiz. Candidates can gather the 1st October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation. Besides, the Daily Current Affairs helps the candidates to score more marks in the exams like Government Exams, Entrance Exams. Candidates are advised to go through this article to know more details about the 1st October 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

1st October 2021 Current Affairs Quiz

1) Ministry of Social Justice & Empowerment has launched India’s first helpline for senior citizens named _____.

a) Senior Pan
b) Elder Line
c) Sr. Citizens
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Elder Line is a National Helpline for Senior Citizens that provides free information, guidance, emotional support, field intervention in cases of abuse & rescues in order to improve the quality of life of senior citizens for which the toll-free number is 14567.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who launches “Amrit Grand Challenge Program – जनCARE”?

a) Jitendra Singh
b) Ram Nath Kovind
c) Aravind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: A

Explanation: Union Minister of Science & Technology, Dr Jitendra Singh launches Amrit Grand Challenge Programme” titled “जनCARE.This program will identify 75 Start-Up Innovations in Telemedicine, Digital Health, BlockChain, mHealth with BIG Data, Artificial intelligence, and other technologies.

3) Which bank did RBI removes from the Prompt Corrective Action framework?

a) ICICI Bank
b) Union Bank
c) HDFC Bank
d) Indian Overseas Bank

Answer: D

Explanation: Reserve Bank of India has taken public sector lender Indian Overseas Bank (IOB) out of Prompt Corrective Action framework (PCA) on improvement in financial and credit profile. IOB was placed under PCA in October 2015 on account of high Net-Performing Assets (NPAs) and negative Return on Assets (RoA). It was barred from increasing risk-weighted assets.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) On which day World Maritime Day is observed every year?

a) Last Thursday of September
b) Last Friday of September
c) Last Tuesday of September
d) Last Monday of September

Answer: A

Explanation: World Maritime Day is observed every year across the globe by the International Maritime Organisation (IMO). The day is observed annually on the last Thursday of September to acknowledge and honour seafarers. … It encourages people to consider issues of maritime security, safety, maritime environment, and shipping.

5) National Basketball Association (NBA) has named Bollywood actor _____ as its brand ambassador for India.

a) Akshay Kumar
b) Ranveer Singh
c) Shah Rukh Khan
d) Salman Khan

Answer: B

Explanation: The National Basketball Association (NBA) today named Bollywood star Ranveer Singh the NBA Brand Ambassador for India. Singh will work with the NBA to help grow the league’s profile in India throughout its 75th anniversary season in 2021-22.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) The mid-day meal scheme has been renamed as _____.

a) PM School Food
b) Meals in School
c) PM POSHAN
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The mid-day meal scheme has been renamed as ‘PM-POSHAN’. The Union Cabinet has approved the continuation of mid-day meal scheme for another five years till 2026 with a financial outlay of Rs 54 thousand crores from the central government and Rs 31,733.17 crore from the states and Union Territories. As part of the mid-day meal scheme, or the National Scheme for PM-POSHAN in Schools, as many as 11.80 crore children studying in 11.20 lakh schools will be covered.

7) Who has been appointed MD & CEO of National Securities Depositories (NSDL)?

a) Padmaja Chunduru
b) Partha Pratim Sengupta
c) Shyam Srinivasan
d) Rama Mohan Rao Amara

Answer: A

Explanation: The National Securities Depository Limited (NSDL) has appointed Padmaja Chunduru as its new managing director and chief executive officer. She will succeed GV Nageswara Rao. Chunduru was earlier the MD and CEO of Indian Bank.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Prime Minister Narendra Modi chaired the ___ PRAGATI meeting of Information and Communication Technology.

a) 34th
b) 30th
c) 40th
d) 38th

Answer: D

Explanation: Prime Minister Narendra Modi on Wednesday chaired the 38th PRAGATI meeting, the ICT (Information and Communication Technology) based multi-modal platform for pro-active governance and timely implementation, involving Centre and State governments. The cumulative cost is around Rs. 50,000 crore, the projects pertain to seven states viz. Odisha, Andhra Pradesh, Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, and Haryana.

9) In which state India’s first Atal Community Innovation Center has been launched?

a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Kerala
d) Odisha

Answer: A

Explanation: Atal Community Innovation Center was inaugurated at Vivekananda Global University, Jaipur, Jagatpura. Shri Onkar Bagaria CEO addressed that, it will be the first center in the whole of India which will be set up by the Government of India, Atal Innovation Mission (AIM), and NITI Aayog.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) India ranks ___ in the world for “digital quality of life”?

a) 50th Rank
b) 59th Rank
c) 61st Rank
d) 47th Rank

Answer: B

Explanation: The third annual edition of the Digital Quality of Life Index (DQL) ranks India 59th among 110 countries. Covering 90% of the global population, the DQL study is conducted by the cybersecurity company Surfshark and evaluates countries based on a set of five fundamental digital wellbeing pillars. India ranks 33rd in e-government, 36th in e-security, 47th in internet affordability, 67th in internet quality and shows the lowest result in e-infrastructure, which comes only in 91st place.

Stay in touch with us at Freshers Now for all the latest updates about the Current Affairs Quiz. You can also bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest notifications.