20th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

20th January 2022 Current Affairs Quiz

20th January 2022 Current Affairs Quiz: Greetings to the candidates! This page contains the Latest Current Affairs of 20th January 2022. We advise candidates who are going to take part in the state/ central government examinations like IDBI, IBPS, SBI, RRB, SSC or other competitive exams should take a look at this entire page to gather the 20th January Current Affairs Quiz. Moreover, candidates can find the Latest Current Affairs along with explanations and static points too. Refer to this page to get Daily Current Affairs or Current Events of January and bookmark this page for further use.

★★ Current Affairs Quiz ★★

20th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India offers USD ____ mn LOC to Sri Lanka for the Purchase of Petroleum Products.

a) 500
b) 450
c) 550
d) 400

Answer: A

Explanation: Indian Government offered a USD 500 million Line of Credit (LOC) to help Sri Lanka purchase petroleum products as it is struggling with fuel and energy crisis. This support is extended through a letter by Union Minister Dr Subrahmanyam Jaishankar, India’s Ministry of External Affairs (MEA) to the Foreign Minister of Sri Lanka, Prof. Gamini Lakshman Peiris.

Static Points:
Sri Lanka Capitals – Sri Jayawardenepura Kotte (Legislative), Colombo (Executive and Judicial)
Currency – Sri Lankan rupee.
Sri Lanka Prime Minister – Mahinda Rajapaksa

2) Equirus Wealth in collaboration with SCUBE Capital along with which bank to jointly launch USD Offshore Fund?

a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) Federal Bank
d) Canara Bank

Answer: C

Explanation: Federal Bank and Equirus Wealth in collaboration with SCUBE Capital, a global fund management company based out of Singapore, have launched a ‘US dollar offshore fund’ for their customers. The portfolio is managed by a highly skilled team with a cumulative experience of over 70 years in managing investments of over USD 50 billion.

Static Points:
Federal Bank CEO – Shyam Srinivasan
Headquarters – Aluva, Kerala
Tagline – Your Perfect Banking Partner

3) Who was appointed as Ambassador Universal Acceptance Steering Group?

a) Vijay Shekhar Sharma
b) Dilip Asbe
c) Sameer Nigam
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Universal Acceptance Steering Group appointed Vijay Shekhar Sharma, founder of Paytm, as its UA Ambassador. Universal Acceptance Steering Group, is an international organization that works on developing and recommending standards for languages script which are not currently used for accessing the internet.

Static Points:
Paytm CEO – Vijay Shekhar Sharma
Headquarters – Noida, Uttar Pradesh

★★ Free Mock Tests ★★

4) RIL Picks ____ stake in robotics startup Addverb Technologies for $132 million.

a) 45%
b) 54%
c) 65%
d) 50%

Answer: B

Explanation: Reliance Retail Ventures Limited(RRVL), the retail unit of Reliance Industries Limited (RIL) has acquired a 54% stake (majority stake) in Addverb Technologies Private Limited, a Noida based robotics startup, for USD 132 million (~Rs 983 crore). With this investment, RIL has become a strategic partner of Addverb Technologies.

Static Points:
RIL CEO – Mukesh Ambani
Headquarters – Mumbai

Addverb Technologies Private Limited Co-founder & CEO – Sangeet Kumar
Headquarters – Noida, Uttar Pradesh

5) Who initiated ‘Digital Government Mission’ to speed up Citizen Services Delivery?

a) Pralhad Joshi
b) Giriraj Singh
c) Ashwini Vaishnaw
d) Kiren Rijiju

Answer: C

Explanation: As the next phase of e-governance, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) initiated a new project namely ‘Digital Government Mission’ to speed up citizen services delivery through the help of advanced technologies such as Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML).

Static Points:
Ashwini Vaishnaw – Minister of Electronics & Information Technology, Railways, and Communications
Constituency – Odisha

6) ____ launches ‘Saa ₹thi’ Mobile App for Investor Education & Awareness.

a) IRDA
b) SEBI
c) NSDL
d) None

Answer: B

Explanation: the Securities and Exchange Board of India (SEBI) launched a mobile app “Saa₹thi” based on investor education in Mumbai, Maharashtra. The application aims to create awareness and provide education to investors about the basic concepts of the securities market.

Static Points:
SEBI Chairman – Ajay Tyagi
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

★★ English Questions & Answers ★★

7) ____ from the United States of America was chosen as the winner of Mrs World 2022.

a) Sharon White
b) Sadaf Monajemi
c) Virginia Rometty
d) Shaylyn Ford

Answer: D

Explanation: Shaylyn Ford from the United States of America (USA) was chosen as the winner of Mrs World 2022. She was crowned by the 2020 Mrs World – Kate Schneider from Ireland. Mrs Jordan – Jaclyn Stapp & Mrs UAE – Debanjali Kamstra were named as the runners up of the competition. The event was organized in Las Vegas, Nevada, United States.

Static Points:
India in Beauty Pageant – Harnaaz Sandhu was named the 2021’s Miss Universe.
Reita Faria became the first Asian to be crowned Miss World.

8) Indian Farmers Fertiliser Cooperative Ltd elects ____ as its 17th Chairman?

a) Rajkiran Rai
b) LV Prabhakar
c) Sameer Nigam
d) Dileep Sanghani

Answer: D

Explanation: The board of Directors of the Indian Farmers Fertiliser Cooperative (IFFCO) Limited has elected Dileep Sanghani, the former cabinet Minister of Gujarat as the 17th Chairman of IFFCO. He has been serving as the Vice-Chairman of IFFCO since 2019. The elections were held following the demise of incumbent Chairman Balvinder Singh Nakai.

Static Points:
IFFCO Headquarters – New Delhi
MD & CEO – Dr U.S Awasthi
Founded – 3rd November 1967

9) ____ & Mauritius Government Signed Contract to Supply one ALH Mk-III.

a) HAL
b) BEL
c) BHEL
d) BEML

Answer: A

Explanation: Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has signed a contract with the Mauritius government to export one Advanced Light Helicopter (ALH Mk-III), for the Mauritius police force. The contract is in line with the vision of the Indian Government to boost the defence exports to friendly foreign countries.

Static Points:
Mauritius Capital – Port Louis
Currency – Mauritian Rupee
Prime Minister – Pravind Jugnauth

HAL Founder – Walchand Hirachand
Headquarters – Bengaluru

★★ GK Questions & Answers ★★

10) On which day the 17th National Disaster Response Force Raising Day is observed?

a) 19th January
b) 18th January
c) 17th January
d) 20th January

Answer: A

Explanation: National Disaster Response Force (NDRF) annually celebrates the NDRF Raising day on 19th January to mark the formation of NDRF. Prime Minister Narendra Modi asserted that the NDRF has been at the forefront of several relief and rescue measures.

Static Points:
NDRF Director-General – Atul Karwal
Motto – Implies Sustained Disaster Response Service
Headquarters – New Delhi

11) Who Elected as the New President of the EU Parliament?

a) Roberta Metsola
b) Vladimir Putin
c) Emmanuel Macron
d) Sergio Mattarella

Answer: A

Explanation: Roberta Metsola from Malta was elected as the new President of the European Union (EU) Parliament, she is also the youngest-ever President & only the third woman to head the EU Parliament. Roberta Metsolais a 43-year-old politician from the European Union’s smallest nation ‘Malta’.

Static Points:
European Union – is a political and economic union
Member States – 27
6 Founding Members – Germany, France, Italy, Netherlands, Belgium, Luxembourg

12) Who Appointed as Chairman and Managing Director of Air India?

a) Siddharth Mittal
b) Vikram Dev Dutt
c) Sivasubramanian Ramann
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of Vikram Dev Dutt, a 1993-batch IAS officer of AGMUT (Arunachal Pradesh, Goa, Mizoram and Union Territory) cadre as the Chairman and Managing Director(CMD) of Air India. He has been appointed in the rank and pay of Additional Secretary, in the Ministry of Civil Aviation.

Static Points:
Air India CMD – Vikram Dev Dutt
Headquarter – New Delhi

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Ministry of Earth Sciences celebrated its ____ edition of Foundation Day on 14th January 2022.

a) 100th
b) 147th
c) 85th
d) 75th

Answer: B

Explanation: India Meteorological Department (IMD), Ministry of Earth Sciences celebrated its 147th Foundation Day on 14th January 2022. On the foundation day, the Minister of State (Independent Charge) Ministry of Science & Technology & Earth Sciences, Jitendra Singh, launched India’s 1st Climate Hazard & Vulnerability Atlas based on the thirteen most hazardous meteorological events, which cause extensive damages and economic, human and animal losses.

Static Points:
Jitendra Singh – Ministry of Science & Technology, Earth Sciences, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy, Space, and Minister of State in the Prime Minister’s Office

14) India’s Annual Power Consumption to Grow at ____ in 2022-24.

a) 6.5%
b) 7.2%
c) 7.1%
d) 6.2%

Answer: A

Explanation: As per the January 2022 ‘Electricity Market Report’ of the International Energy Agency (IEA), power demand in India is expected to grow at an annual rate of 6.5 per cent between 2022 and 2024 backed by rising consumption from residential and industrial segments. India clocked the highest 10 per cent Y-o-Y growth in power demand during the 2021 calendar year (CY).

Static Points:
IEA Executive Director – Fatih Birol
Headquarters – Paris, France

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) who signs MoU with IGNOU to link Vocational Education & Training with Higher Education?

a) Rajnath Singh
b) Piyush Goyal
c) Nitin Gadkari
d) Dharmendra Pradhan

Answer: D

Explanation: The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) signed a 10-year long Memorandum of Understanding with Indira Gandhi Open University (IGNOU) to further strengthen the vocational and technical training framework. A Project Steering Committee with representatives from both MSDE and IGNOU will monitor and review the progress of the programme.

Static Points:
Dharmendra Pradhan – Minister of Skill Development & Entrepreneurship and Education
Constituency – Deogarh, Odisha

For the sake of candidates, we have provided the 20th January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections. For Daily Current Affairs, keep visiting this site @ freshersnow.com regularly.