20th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

20th November 2021 Current Affairs

20th November 2021 Current Affairs Quiz: From this page, all the candidates can gather the 20th November 2021 Current Affairs Quiz. Here we had provided the Latest 20th November 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with Explanations & Static Points. Applicants can grab this chance to score more marks in the SSC, IDBI, RRB, IBPS, SBI, and any other competitive exams.

★★ Current Affairs Quiz ★★

20th November 2021 Current Affairs Quiz

1) Which country will begin mass-producing its new single-engine, 5th generation fighter jet ‘Checkmate’?

a) France
b) Russia
c) Italy
d) China

Answer: B

Explanation: Russia will begin mass-producing its new single-engine, fifth-generation fighter jet Checkmate in 2026, according to Yury Slyusar, the general director of the Russian United Aircraft Corporation (UAC).

Static Points:
Russia Capital – Moscow
Russia President – Vladimir Putin
Russia PM – Mikhail Mishustin
Russia Currency – Russian ruble

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which bank has launched the ‘Swavalamban Challenge Fund (SCF)’?

a) SIDBI
b) IFCI
c) NHB
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Small Industries Development Bank of India (Sidbi) has launched the second window of Swavalamban Challenge Fund (SCF) with Green Bharat as the prioritised theme. The focus of the fund is on innovative projects addressing green, clean or efficient climate change.

Static Points:
SIDBI Headquarters – Lucknow, Uttar Pradesh
SIDBI Agency executive (Chairman & MD) – Sivasubramanian Ramann
SIDBI – It is under the jurisdiction of the Ministry of Finance

3) India has been re-elected to the Executive Board of UNESCO for the term of _____.

a) 2021-24
b) 2021-23
c) 2021-25
d) 2022-26

Answer: C

Explanation: India has been re-elected to the Executive Board of UNESCO for the term 2021-25. India received 164 votes to get re-elected to a four-year term of office. Apart from India, Japan, Philippines, Vietnam, Cook Islands and China have also been elected in Group IV Asian and Pacific States category. UNESCO Executive Board consists of 58 member-states each with a four-year term of office.

Static Points:
UNESCO Headquarters – Paris, France
UNESCO Director-General – Audrey Azoulay
UNESCO Founders – US, India, France, Brazil, China, Mexico, and More

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Which bank launches a Micro-Credit facility for street vendors?

a) RBI Bank
b) SBI Bank
c) YES Bank
d) HDFC Bank

Answer: D

Explanation: PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi), a specific micro-credit facility for street vendors, has been launched by HDFC Bank in collaboration with Common Service Centres (CSC). This is a cornerstone initiative of the Indian government, based on the Atmanirbhar Bharat regulations

Static Points:
HDFC Headquarters – Mumbai
HDFC CEO – Sashidhar Jagdishan
HDFC Tagline – We Understand Your World

5) What was the rank of India in the global list of 2021 TRACE Bribery Risk Rankings (TRACE Matrix)?

a) 82nd
b) 77th
c) 56th
d) 72nd

Answer: A

Explanation: India has slipped to 82nd position (drop by 5 slots from 2020) with a risk score of 44 in the global list of 2021 TRACE Bribery Risk Matrix (TRACE Matrix) that measures business bribery risks, which was released by TRACE International. In 2020, India ranked 77 with a score of 45.

Static Points:
Denmark topped the global list of 2021 TRACE Bribery Risk Rankings

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who has been appointed as the brand ambassador of TRIFED Aadi Mahotsav?

a) PV Sindhu
b) Neeraj Chopra
c) Mary Kom
d) Abhinav Bindra

Answer: C

Explanation: On the occasion, Olympic medallist and boxer Padma Vibhushan MC Mary Kom was declared as the brand ambassador of the TRIFED Aadi Mahotsav. It is a national tribal festival and a joint initiative of the Ministry of Tribal Affairs and the TRIFED.

Static Points:
Mary Kom Awards – Padma Shri, Padma Vibhushan, Padma Bhushan, and More
Mary Kom is an Indian amateur boxer, politician, and incumbent Member of Parliament, Rajya Sabha.

7) Who has been selected for the prestigious Lifetime Achievement Award for 2021

a) Prakash Padukone
b) Srikanth Kidambi
c) Jwala Gutta
d) Pullela Gopichand

Answer: A

Explanation: Indian badminton legend Prakash Padukone has been selected for the prestigious Lifetime Achievement Award for 2021 by the Badminton World Federation (BWF) Council. The former World No. 1 and the first-ever Indian World championships medalist, Prakash Padukone has contributed immensely to the game. In 2018, he was also honoured with the BAI’s Lifetime Achievement Award.

Static Points:
Prakash Padukone Awards – Arjuna Award for Badminton
Prakash Padukone ranked World No. 1 in 1980
He is the first Indian to win the All England Open Badminton Championships

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) PM Modi launches various projects worth Rs 3,240 cr in which state to address the water shortage problem?

a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Karnataka
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated multiple developmental projects worth Rs 3,250 in Mahoba, Uttar Pradesh, to address the issue of water shortage in the Bundelkhand region. These projects include the Arjun Sahayak Project, Ratauli Weir Project, Bhaoni Dam Project and Majhgaon-Chilli Sprinkler Project.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel

★★ Practice English Questions & Answers ★★

9) When was World Children’s Day is observed?

a) 19th November
b) 20th November
c) 21st November
d) 18th November

Answer: B

Explanation: World Children’s Day was first established in 1954 as Universal Children’s Day and is celebrated on 20 November each year to promote international togetherness, awareness among children worldwide, and improve children’s welfare.

10) Indian Navy Conducts Security Exercise named ___ in Offshore Development Area (ODA) off the coast of Mumbai.

a) Prasthan
b) ODAEX21
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Indian Navy conducted a security exercise, called “Prasthan”, in the Offshore Development Area (ODA) off the coast of Mumbai. The exercise, conducted by the Headquarters Western Naval Command, is held every six months.

Static Points:
Recently Held Exercises and Participated Nations
6th EX SHAKTI 2021 – Navies of India and France
32nd India –Thailand CORPAT – Indian Navy and the Royal Thai Navy
Konkan Shakti 2021 – Indian and UK
Surya Kiran – India and Nepal

11) Which of the following date of a month is observed as Customer day in Indian Banks?

a) 25th
b) 1st Day of Every Month
c) 15th
d) Last Day of Every Month

Answer: C

Explanation: Observance of Customer’s Day every month at all levels of the Bank. Branches will observe a customer’s day on the 15th of every month along with the Branch Level Customer Service Meeting. Zonal Office will observe the Customer Day on Thursday of every 3rd week of the month. Wherever the particular date/day is a holiday the customer meeting shall take place on the succeeding working day.

12) What is the new repo rate after the RBI’s Monetary Policy Committee meeting?

a) 3.8%
b) 2%
c) 5%
d) 4%

Answer: D

Explanation: On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 4.0 per cent.

Static Points:
Statutory Liquidity Ratio (SLR) – 18.00%
Reverse Repo Rate – 3.35%
Marginal Standing Facility Rate – 4.25%
Bank Rate – 4.25%

13) The Annual Council of Ministers meeting of the Indian Ocean Rim Association (IORA) was held in which City from Bangladesh?

a) Barishal
b) Rajshahi
c) Chattogram
d) Dhaka

Answer: D

Explanation: The 21st Annual Council of Ministers (COM) meeting of the Indian Ocean Rim Association (IORA) was held in a hybrid format in Dhaka. India virtually participated in the meeting. The Dhaka Communique was adopted at the end of the meeting. India also congratulated Bangladesh for assuming the Chairship of IORA and welcomed the Russian Federation as the new Dialogue Partner of IORA.

Static Points:
IORA Secretary General – Dr Gatot Hari Gunawan
IORA Headquarters – Ebene, Mauritius

Dhaka – Capital of Bangladesh
Bangladesh PM – Sheikh Hasina
Bangladesh Currency – Bangladeshi taka

14) Which Union Ministry is implementing the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) scheme?

a) Ministry of Rural Development
b) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
c) Ministry of Housing and Urban Affairs
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) gave its approval for the continuation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana-I and II up to September 2022, at a cost of Rs 33,822 crore Ministry of Rural Development is implementing the PMGSY scheme.

Static Points:
Ministry of Rural Development – Giriraj Singh
Nagendra Nath Sinha (Secretary of Department of Rural Development)
Giriraj Singh is from Nawada Constituency in the 16th Lok Sabha

15) What is the position of India in producing footwear and leather garments in the world?

a) 1st
b) 2nd
c) 10th
d) 7th

Answer: B

Explanation: India is the second-largest producer of footwear and leather garments in the world. Exports of leather, footwear and leather products reached $3.67 billion during 2020-21 (April to Feb) Minister of Commerce and Industry Piyush Goyal addressed the National Export Excellence Awards presentation ceremony of the Council for Leather Exports (CLE).

Keep checking our site Freshers Now for all the latest news and notifications about Current Affairs.