21st January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

21st January 2022 Current Affairs Quiz

21st January 2022 Current Affairs Quiz: Hello Guys! If you are looking for the 21st January 2022 Current Affairs Quiz, then check this article. Aspirants can get January 21, 2022, GK Bits or Current Events of January from the below sections, and get a chance to prepare for the State/ Central Government Exams or Competitive Exams. For the sake of candidates, we have provided the Current Affairs Quiz along with the explanation and static points below. Candidates can go through this page to know detailed information regarding the 21st Jan 2022 Current Affairs Quiz. Follow this page on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

21st January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Along with which country did India Initiate Joint Research & Development on Green fuels?

a) Denmark
b) Germany
c) Norway
d) Sweden

Answer: A

Explanation: India and Denmark agreed to initiate joint research and development on green fuels including green hydrogen during the Joint Science and Technology Committee meeting held virtually. The meeting was co-chaired by Mr S. K. Varshney, Adviser & Head, International Cooperation, Department of Science & Technology (DST), Govt. of India, and Dr Stine Jorgensen, Deputy Director of the Danish Agency for Higher Education and Science, Govt. of Denmark.

Static Points:
Denmark Capital – Copenhagen
Currency – Danish Krone
Prime Minister – Mette Frederiksen

2) Which country change its capital city to Nusantara?

a) Philippine
b) Singapore
c) Malaysia
d) Indonesia

Answer: D

Explanation: The Indonesian Parliament has passed a law to relocate its capital from Jakarta to East Kalimantan, situated to the east of Borneo island. The new capital city of the country will be called Nusantara, which is a symbol of the identity of the nation, and also a new centre of economic gravity. The new state capital law provides a legal framework for President Joko Widodo’s ambitious approximately USD 32 billion megaprojects.

Static Points:
Indonesia New Capital – Nusantara
Old Capital – Jakarta
President – Joko Widodo
Currency – Indonesian Rupiah

3) Which country hosts the 15th meeting of the BRICS Science Technology Innovation (STI) Steering Committee?

a) China
b) India
c) Russia
d) Brazil

Answer: B

Explanation: 15th meeting of the BRICS Science Technology Innovation (STI) Steering Committee decides that India will host five events in 2022. During the meeting, India handed over the chairmanship to China. China will be the Chair for 2022. The Theme for BRICS 2022 is“Foster High-Quality BRICS Partnership Usher in a New Era for Global Development”.

Static Points:
BRICS (five major emerging economies) – Brazil, Russia, India, China, and South Africa
Founded – June 2006

New Development Bank (NDB) – formerly referred to as the BRICS Development Bank
NDB President – Marcos Prado Troyjo

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which online shopping platform signs MoU with NIF to Empower Grassroots Entrepreneurs?

a) Amazon
b) Flipkart
c) Snapdeal
d) Both a & b

Answer: A

Explanation: Amazon India signed a Memorandum of Understanding with the NIF Incubation and Entrepreneurship Council (NIFientreC), a technology business incubator hosted by the National Innovation Foundation (NIF), for online distribution of products of grassroots innovations, student creativity based innovations and outstanding traditional knowledge-based ready to market products.

Static Points:
National Innovation Foundation Chairperson – P. S. Goel
Headquarters – Gandhinagar, Gujarat
Director – Vipin Kumar

5) ____ inks MOU with Insurance Institute of India for Capacity Building of Insurance Professionals.

a) BIFC
b) GIFT
c) IFSCA
d) None

Answer: B

Explanation: The International Financial Services Centers Authority (IFSCA) signed a Memorandum of Understanding with the Insurance Institute of India (III) for capacity building of insurance professionals in International Financial Services Centres.

Static Points:
Insurance Institute of India President – Devesh Srivastava
Parent Ministry – Ministry of Finance
Headquarter – Mumbai, Maharashtra

6) Who announced the retirement at the End of the 2022 Season?

a) Novak Djokovic
b) Sania Mirza
c) Rafael Nadal
d) Serena Williams

Answer: B

Explanation: Padma Awardee Sania Mirza 35-year-old, Indian professional tennis player, has announced that she will retire at the end of the 2022 season. She made the announcement following her defeat in the Australian Open Women’s double first round with partner Nadiia Kichenok (Ukraine). Sania Mirza, currently ranked 68th (Doubles) in the world is a former World’s No. 1 in Doubles and had a career-best ranking of 27 in Singles.

Static Points:
Sania Mirza Awards and Honours – 2004 Arjuna Award for Tennis, 2006 Padma Shri for sports, 2016 Padma Bhushan for sports, and others

★★ English Questions & Answers ★★

7) ____ based Rhapsody Music Foundation won QS-Wharton Reimagine Education Awards 2021?

a) Pune
b) Lucknow
c) Bangalore
d) Chennai

Answer: D

Explanation: Chennai-based Rhapsody Music Foundation has won the QS-Wharton Reimagine Education Award 2021 (gold) under the Arts and Humanities. Reimagine Education Award is considered as the Oscar in the Education space. which is ranked number 1 in Asia and in the world. Rhapsody – Creative Intelligence Delivered receives two Gold Awards. It has won the Regional Award – Asia and the Discipline Award for Arts & Humanities.

Static Points:
Chennai – Capital of Tamil Nadu
Tamil Nadu CM – MK Stalin
Governor – RN Ravi

8) Who was named in 2021 ICC T20I women’s Team of the Year?

a) Smriti Mandhana
b) Mithali Raj
c) Shafali Verma
d) Deepti Sharma

Answer: A

Explanation: Indian cricketer Smriti Mandhana was named in 2021 ICC (International Cricket Council) Women’s T20I team of the year. Smriti Mandhana is India’s highest scorer who scored 255 runs at an average of 31.87 in 2021. She scored two fifties in the nine matches with a strike rate of 131.44.

Static Points:
International Cricket Council Chairman – Greg Barclay
Headquarters – Dubai, United Arab Emirates
Founded – 1909

9) Who sanctions the remaining Rs.973.74 crore under Scheme for grant of ex-gratia payment?

a) Rajnath Singh
b) Narendra Modi
c) Anurag Thakur
d) Arvind Kejriwal

Answer: B

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the payment of ex-gratia amount of Rs. 973.74 crore pertaining to remaining claims submitted by Lending Institutions (LIs) under Scheme for grant of ex-gratia payment of the difference between compound interest and simple interest for six months to borrowers in specified loan accounts.

Static Points:
Shri Narendra Modi, Prime Minister and also in charge of – Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, Uttar Pradesh

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

10) According to UNCTAD Investment Trends Monitor, the FDI Flows to India Slips ____ per cent in 2021.

a) 26%
b) 62%
c) 54%
d) 47%

Answer: A

Explanation: The United Nation Conference on Trade and Development’s (UNCTAD) ‘Investment Trends Monitor’ published on January 19, 2022, the Foreign Direct Investment (FDI) flows to India in 2021 had decreased by 26 per cent mainly because of large Mergers & Acquisition (M&A) offers recorded in 2020 was not repeated.

Static Points:
UNCTAD Secretary-General – Rebeca Grynspan (1st women & central American to serve as Secretary-General)
Headquarters – Geneva, Switzerland

11) ____ Remains World’s Largest Derivatives Market for 3rd Straight Year.

a) NSE
b) BSE
c) FSE
d) CSE

Answer: A

Explanation: The National Stock Exchange of India (NSE) has emerged as the world’s largest derivatives exchange for the third consecutive year in 2021 in terms of the number of contracts traded, based on the statistics maintained by the Futures Industry Association (FIA). As per the statistics maintained by the World Federation of Exchanges (WFE) for 2021, the NSE exchange was ranked 4th by the number of trades in cash equities.

Static Points:
National Stock Exchange of India MD & CEO – Vikram Limaye
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

12) Who won the Genesis Prize in 2022?

a) Albert Bourla
b) Sally Susman
c) Noubar Afeyan
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Genesis Prize Foundation has named Dr Albert Bourla, Chief Executive Officer (CEO) and Chairman of Pfizer as the 2022 Genesis Prize Laureate for his efforts in leading the development of the COVID-19 vaccine. The Genesis Prize, dubbed the “Jewish Nobel”, carries a cash prize of USD 1 Million.

Static Points:
Genesis Prize 2021 – Rabbi Lord Johnathan Sacks from the UK

★★ GK Questions & Answers ★★

13) RBI released the RBI-DPI for September 2021, as per the index the digital payments grew by ____ per cent.

a) 64.93%
b) 69.34%
c) 93.46%
d) 39.64%

Answer: D

Explanation: the Reserve Bank of India released the RBI – Digital Payments Index (RBI-DPI) for September 2021, as per the index the digital payments increased by 39.64% to 304.06 as against 217.74 in September 2020. It is the index launched by RBI in January 2021 with March 2018 as the base period (ie. DPI score for March 2018 is set at 100) to identify the extent of digitisation of payments across the country.

Static Points:
RBI Governor – Shaktikanta Das
Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Deputy Governors – Mahesh Kumar Jain, Michael Debabrata Patra, and M Rajeshwar Rao, T. Rabi Sankar
RBI-DPI Index
September 2021 – 304.06
March 2021 – 270.59
September 2020 – 217.74

14) India successfully Test-Fires New Version of BrahMos supersonic cruise missile in ____.

a) Odisha
b) Andhra Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Maharastra

Answer: A

Explanation: India successfully test-fired a new version of the BrahMos supersonic cruise missile at Chandipur, off Odisha coast. The missile is equipped with new technological developments and precision. The launch was conducted by Brahmos Aerospace in close coordination with the teams of Defence Research and Development Organisation (DRDO).

Static Points:
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Who Becomes the 1st Black Woman to Appear on US Coin?

a) Guy Johnson
b) Paul du Feu
c) Maya Angelou
d) Cicely Tyson

Answer: C

Explanation: The United States Mints has started rolling out quarters featuring American poet and civil rights activist Maya Angelou. She has become the first black woman to be featured on the US Currency. This is a part of the US’s American Women Quarters Programme. Maya Angelou is known for her autobiography titled “I Know Why the Caged Bird Sings”.

Static Points:
Maya Angelou – American poet, memoirist, and civil rights activist
Maya Angelou Famous books – I Know Why the Caged Bird Sings, And Still I Rise, etc.

For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 21st January 2022 in the above sections. Do follow this site @ freshersnow.com for Daily Current Affairs.