21st November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

21st November 2021 Current Affairs

21st November 2021 Current Affairs Quiz: Hey guys! Are you searching for the 21st November 2021 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. Candidates who are preparing for the SSC, IDBI, RRB, IBPS, SBI, and any other competitive exams, grab this chance to gain more marks. In the below sections, we have provided Latest Current Affairs along with the Explanation and Static points. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

21st November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Prime Minister Narendra Modi has handed over the indigenously built light combat helicopters (LCH), developed by which corporation?

a) BHEL
b) HAL
c) ISRO
d) DRDO

Answer: B

Explanation: PM Modi handed over the first indigenously made Light Combat Helicopter (LCH) to the IAF, its manufacturer Hindustan Aeronautics Limited is looking at delivering 150 units to the armed forces. The HAL has got an order to manufacture 73 Mark 1-A, which will be more potent and effective than the previous Mark 1. This will be in addition to the 123 Mark 1 Tejas.

Static Points:
HAL Headquarters – Bengaluru
HAL Founder – Walchand Hirachand
HAL is one of the oldest and largest aerospace and defence manufacturers in the world.

2) SIDBI partners with _______ to launch social impact lending programme for MSMEs.

a) Flipkart
b) Amazon
c) Google India
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Small Industries Development Bank of India (Sidbi), has entered into a partnership with Google India(GIPL) for piloting a social impact lending programme with financial assistance up to ₹1 crore at subsidised interest rates to MSMEs. This partnership with GIPL brings a corpus of $15 million (around ₹110 crores) to micro, small and medium enterprises as a crisis response related to COVID-19.

Static Points:
SIDBI Headquarters – Lucknow, Uttar Pradesh
SIDBI Agency executive – Sivasubramanian Ramann (Chairman & MD)

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Which country became the world’s largest recipient of remittances by receiving USD 87 billion in 2021?

a) India
b) China
c) France
d) Italy

Answer: A

Explanation: India, the world’s largest recipient of remittances, received $87 billion in 2021 with the United States being the biggest source, accounting for over 20 per cent of these funds, according to the World Bank. India is followed by China, Mexico, the Philippines, and Egypt. In India, remittances are projected to grow 3% in 2022 to USD 89.6 billion.

Static Points:
India Neighbouring Countries – China, Bhutan, Nepal, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh and Myanmar.
Longest Border With India – Bangladesh

4) Who will be enrolled as the first member of the NCC Alumni Association?

a) Nirmala Sitharaman
b) Ram Nath Kovind
c) Narendra Modi
d) Aravind Kejriwal

Answer: C

Explanation: A former National Cadet Corps (NCC) cadet Prime Minister Narendra Modi, enrolled himself as the first ‘NCC Alumni Association’ member during the culmination event of ‘Rashtra Raksha Samarpan Parv’ at historic Jhansi Fort. With the objective to provide a formal platform to enable NCC, it was decided to set up an NCC Alumni Association.

Static Points:
Shri Narendra Modi Prime Minister (and also in charge of) – Ministry of Personnel, Public Grievances, and Pensions; Department of Atomic Energy; Department of Space; All important policy issues; and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, UP

5) India’s First Food Museum has been launched in which state?

a) Assam
b) Gujarat
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Answer: D

Explanation: The Food Corporation of India (FCI) has set up the country’s first food museum in Thanjavur, Tamil Nadu, in association with the Visvesvaraya Industrial and Technological Museum (VITM), Bengaluru. Union Minister, Piyush Goyal virtually launched India’s first Digital Food Museum in Thanjavur, Tamil Nadu.

Static Points:
Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi
MK Stalin Constituency – Kolathur
Union Minister, Piyush Goyal Constituency – Maharashtra

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) Which country has become the third-largest domestic aviation market in the world?

a) India
b) USA
c) China
d) Russia

Answer: A

Explanation: The industry has grown by leaps and bounds and has become the third-largest domestic aviation market in the world. India currently handles the third-largest domestic traffic after the USA and China. With a steady increase in the passenger volume, Indian airlines are charting new territories.

Static Points:
International Airports in India – 34
Greenfield Airports in India – 6 (So Far)
Best Airport in India – Indira Gandhi International Airport

7) Which city has received the Swachh Survekshan Award for 2021 for being the cleanest city in India?

a) Surat
b) Indore
c) Pune
d) Raipur

Answer: B

Explanation: Madhya Pradesh’s Indore was adjudged the cleanest city for the fifth consecutive year by Swachh Survekshan 2021, the central government’s annual cleanliness survey to promote sanitation in urban centres under the Swachh Bharat Mission.

Static Points:
Madhya Pradesh Capital – Bhopal
Madhya Pradesh CM – Shivraj Singh Chouhan
Madhya Pradesh Governor – Mangubhai Chhaganbhai Patel
Shivraj Singh Chouhan Constituency – Vidisha

8) On which day World Television Day is observed?

a) 22nd November
b) 21st November
c) 20th November
d) 19th November

Answer: B

Explanation: World Television Day is commemorated on 21 November every year. The day is a reminder of the power of visual media and how it helps in shaping public opinion and influencing world politics. Television has played a significant role in the lives of people for years. It is a medium that provides entertainment, education, news, politics, gossip, etc. and helps in transmitting moving images in two or three dimensions and sound.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) Which state has topped the IPF Smart Policing Index 2021 released by the Indian Police Foundation (IPF)?

a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Odisha
d) Kerala

Answer: B

Explanation: Andhra Pradesh Police has topped the ‘IPF Smart Policing’ Index 2021, among 29 states and Union Territories, released by the Indian Police Foundation (IPF). Andhra Pradesh has secured the first rank with an overall score of 8.11 out of 10.

Static Points:
Andhra Pradesh Governor – Biswabhusan Harichandan
YS Jagan Mohan Reddy Constituency – Pulivendula
Longest River of Andhra Pradesh – Godavari

10) Who is the author of the novel titled “Lal Salaam: A Novel”?

a) Arjun Appadurai
b) Bina Agarwal
c) Smriti Zubin Irani
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Smriti Irani authored her first Novel ‘Lal Salaam: A Novel’ Union Minister of Women and Child Development, Smriti Zubin Irani is set to release her first novel titled “Lal Salaam: A Novel” in November 2021. The novel is inspired by the killings of 76 Central Reserve Police Force (CRPF) personnel during the Maoist attack in Dantewada, Chhattisgarh in April 2010.

Static Points:
Smriti Zubin Irani – Minister of Women and Child Development of India

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) The World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed every year on which day?

a) 3rd Saturday of November
b) 3rd Monday of November
c) 3rd Sunday of November
d) Last Sunday of November

Answer: C

Explanation: World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed annually on the third Sunday in November to commemorate lives lost in road accidents. “The Day has become an important tool in global efforts to reduce road casualties.

12) The 56th Conference of DGP and IGP has been organised in which city by the Intelligence Bureau (IB)?

a) Lucknow
b) Bhopal
c) Jabalpur
d) Ujjain

Answer: A

Explanation: The two days conference will be held in a hybrid format. DGP of States/ UTs and Heads of Central Armed Police Forces and Central Police Organizations will attend the Conference physically at the venue in Lucknow, while the remaining invitees will participate virtually from 37 different locations at IB/ SIB Headquarters.

13) Which bank Authorised RBL Bank to collect direct taxes?

a) SBI
b) RBI
c) ICICI
d) HDFC

Answer: B

Explanation: Private sector lender RBL Bank has been authorised by the Reserve Bank of India to collect direct taxes on behalf of the Central Board of Direct Taxes. RBL Bank’s corporate and individual customers will be able to pay their direct taxes through RBL Bank’s mobile banking or net banking platforms as well as through the branch banking network, resulting in ease and convenience for customers.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar.

RBL Headquarters – Mumbai
RBL CEO & MD – Vishwavir Ahuja
RBL Tagline – Apno ka Bank

14) IDFC FIRST Bank has partnered with which corporation to facilitate fuel payments?

a) HPCL
b) ONGC
c) BPCL
d) None of the above

Answer: A

Explanation: IDFC First Bank has partnered with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) to facilitate fuel payments at their retail outlets using the bank’s FASTags. In addition, IDFC First Bank’s FASTags can now also be bought, recharged and replaced by passenger vehicle users at select HPCL retail outlets.

Static Points:
HPCL CEO – Mukesh Kumar Surana
HPCL Headquarters – Mumbai

IDFC FIRST Bank CEO – V Vaidyanathan
IDFC Headquarters – Mumbai

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which country hosts the 7th edition of the IONS Conclave of chiefs in Paris

a) France
b) Japan
c) China
d) Russia

Answer: A

Explanation: The 7th edition of the Indian Ocean Naval Symposium (IONS) Conclave of Chiefs is being hosted by French Navy in Paris. Vice Admiral R Hari Kumar, Flag Officer Commanding-in-Chief, WNC, is leading a two-member Indian Naval delegation for this Conclave.

For the sake of candidates, we had given 21st November 2021 Current Affairs in the above sections. Keep on visiting this site @ Freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs.