22nd January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

22nd January 2022 Current Affairs Quiz

22nd January 2022 Current Affairs Quiz: Are you looking for the Latest Current Affairs Quiz of 22nd Jan 2022, then check this article. Aspirants can get January 22, 2022, CA Bits or Current Events of January from the below sections. Grab this chance to gain more marks in the State/ Central Government Exams or Competitive Exams. In the below sections, we had given the Current Affairs Quiz along with the explanation and static points. Aspirants can go through this page to know detailed information regarding the 22nd January 2022 Current Affairs Quiz. Follow this page on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

22nd January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India extend existing S&T Cooperation for 3 more years along with which country?

a) Sri Lanka
b) China
c) Japan
d) Pakistan

Answer: A

Explanation: India-Sri Lanka 5th Joint Committee on S&T (Science & Technology) Cooperation held virtually which was co-chaired by Sanjeev K Varshney, Advisor, and Head, International Cooperation, Department of Science and Technology (DST), Ministry of Science and Technology, India; and Mrs Deepa Liyange, Secretary, State Ministry of Skills Development, Vocational Education, Research & Innovations, Sri Lanka.

Static Points:
Sri Lanka Capitals – Sri Jayawardenepura Kotte (Legislative), Colombo (Executive and Judicial)
Currency – Sri Lankan rupee.
Sri Lanka Prime Minister – Mahinda Rajapaksa

2) PM Modi and ____ virtually inaugurated the India-assisted social housing units project.

a) Sergio Mattarella
b) Pravind Kumar Jugnauth
c) Emmanuel Macron
d) Vladimir Putin

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi and the PM of Mauritius Pravind Kumar Jugnauth virtually inaugurated the India-assisted social housing units project in Mauritius. The projects are being implemented as part of the development partnership between India and Mauritius.

Static Points:
Mauritius Capital – Port Louis
Currency – Mauritian Rupee

3) Indian Armed Force Selected ‘Saab’ for Supply of Anti-Armour Weapon ____.

a) T91
b) AT4
c) TAR-21
d) AK-47

Answer: B

Explanation: Swedish defence company ‘Saab’ had been selected by the Indian Armed Force through a competitive programme for the supply of single-shot anti-armour weapon AT4. AT4 will be used by the Indian Army and the Indian Air Force. AT4 will be operated by a single soldier and its single-shot system has proven efficacy against structures landing craft helicopters armoured vehicles and personnel.

Static Points:
Saab President and CEO – Micael Johansson
Headquarters – Stockholm, Sweden

AT4 In-service – 1987 to Present
Length – 102 cm (40 in)

★★ Free Mock Tests ★★

4) Indian Navy’s P-8I aircraft participated in ASW Exercise Sea Dragon-22 at ____.

a) Guam, US
b) Bermuda, UK
c) Bir Tawil, Africa
d) Eurasia, Europe

Answer: A

Explanation: P-8I long-range maritime reconnaissance aircraft of the Indian Navy has participated in the multinational Anti-Submarine Warfare (ASW) Exercise Sea Dragon-22 held at Guam is an unincorporated territory of the United States. Sea Dragon is an annual multinational high-end exercise hosted by the US Navy.

Static Points:
Indian Navy Commander-in-Chief – Ram Nath Kovind
Headquarters – Integrated Defence, New Delhi

Guam – is a US island territory in Micronesia
Capital – Hagatna
Continent – Oceania

5) Who Launched the Mobile Diagnostic Laboratory for COVID-19 Testing for Northeast?

a) Piyush Goyal
b) Giriraj Singh
c) Anurag Thakur
d) Jitendra Singh

Answer: D

Explanation: Dr Jitendra Singh, Union Minister of State Science & Technology launched the first of its kind Mobile Covid-19 testing facility, “Mobile Diagnostic Laboratory (I-LAB)”, which is capable of performing both RT-PCR (Reverse Transcription–Polymerase Chain Reaction) and Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) for Northeast.

Static Points:
Jitendra Singh – Ministry of Science & Technology, Earth Sciences, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy, Space, and Minister of State in the Prime Minister’s Office

6) Which bank holds Overnight VRRR Auction as GST outflow from Banks tightens Liquidity?

a) RBI
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) SBI

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India conducted an Overnight variable rate reverse repo (VRRR) auction for Rs 50,000 crore under liquidity adjustment facility (LAF) to infuse liquidity, instead of its usual fixed-rate overnight reverse repo window, as Goods and Services Tax (GST) collection tightened liquidity this week.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ English Questions & Answers ★★

7) RBI Approves Ex-CAG Vinod Rai as Independent Chairman of which bank?

a) Ujjivan Small Finance Bank
b) Equitas Small Finance Bank
c) Unity Small Finance Bank
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Reserve Bank of India approved the appointment of former comptroller and auditor general (CAG) of India Vinod Rai as independent chairman of Unity Small Finance Bank (Unity SFB).

Static Points:
Unity Small Finance Bank Independent Chairman – Vinod Rai
Established – 1st November 2021
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

8) PM Modi Tops List of Most Popular World Leaders 2021 with ____ per cent rating.

a) 77%
b) 71%
c) 61%
d) 67%

Answer: B

Explanation: According to the global rating survey released by the Morning Consult Political Intelligence, Prime Minister Narendra Modi has topped the list of Most Popular World Leaders. He topped the global rating amongst world leaders with an approval rating of 71%. Andres Manuel Lopez Obrador, President of Mexico has ranked 2nd with a 66% rating, followed by Mario Draghi Prime Minister of Italy with a 60% rating.

9) Which bank Signs MoU with GIFT SEZ to Boost Financial Services?

a) South Indian Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) Federal Bank
d) Asian Development Bank

Answer: B

Explanation: Kotak Mahindra Bank Limited (KMBL) signed a Memorandum of Understanding with Gujarat International Finance Tec-city – Special Economic Zone (GIFT SEZ) Limited, a wholly-owned subsidiary of GIFT-City, to improve customer’s overall financial services offerings. It focuses to ease market access and cross border activities for the fund management community.

Static Points:
Kotak Mahindra Bank CEO – Uday Kotak
Headquarters – Mumbai
Tagline – Let’s make money simple

Gujarat International Finance Tec-city (GIFT-City) MD & Group CEO – Tapan Ray
Chairman – Sudhir Mankad
Headquarters – Gandhinagar, Gujarat

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

10) Mia Amor Mottley was sworn in as PM of ____ for 2nd consecutive term.

a) Mexico
b) Chicago
c) Barbados
d) Los Angeles

Answer: C

Explanation: The Prime Minister of Barbados, Mia Amor Mottley, was sworn in for a second term. She became Barbados’ eighth and first female Prime Minister elected on May 25, 2018. She is also the first female PM of Barbados to lead a second term as the PM.

Static Points:
Barbados Capital – Bridgetown
Currency – Barbados Dollar
Continent – North America

11) DAY-NRLM has celebrated the Agri Nutri Garden Week from ____.

a) 11th to 18th January
b) 8th to 15th January
c) 9th to 16th January
d) 10th to 17th January

Answer: D

Explanation: Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM) has celebrated the Agri Nutri Garden Week from 10th to 17th January 2022. The week was observed to encourage the establishment of ‘Agri Nutri Gardens’ in rural households. The observance of the week is in line with the Prime Minister vision to enhance the strength of the Rural Economy.

12) Raghuvendra Tanwar was Appointed as the Chairman of ____.

a) ICHR
b) ICPR
c) ICMR
d) ICSSR

Answer: A

Explanation: The government of India has appointed Raghuvendra Tanwar, Professor emeritus of Kurukshetra University(KU), as the chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR) for a period of 3 years from the day he assumes office or until further orders.

Static Points:
Indian Council of Historical Research (ICHR) Founded – 27 March 1972
Headquarters – New Delhi

★★ GK Questions & Answers ★★

13) India to Surpass ____ as World’s 3rd Largest Ethanol Consumer by 2026.

a) France
b) Indonesia
c) Russia
d) China

Answer: D

Explanation: As per the statement of the International Energy Agency (IEA), India is on course to surpass China as the world’s 3rd largest ethanol consumer by 2026. IEA stated that ethanol demand in India tripled between 2017 and 2021 with consumption expected at 3 crore litres in 2021.

Static Points:
China Capital – Beijing
Currency – Renminbi
President – Xi Jinping

14) ____ to set up a joint venture with Fluence for BESS Solutions in India.

a) ReNew Power
b) Azure Power
c) Greenko Group
d) Tata Power

Answer: A

Explanation: ReNew Power has signed an agreement with the United States-based Fluence to form a 50:50 joint venture to provide BESS (Battery Energy Storage System) solutions to customers of the Indian market, including engineering, procurement, and construction (EPC) and asset management services.

Static Points:
ReNew Power Chairman and CEO – Sumant Sinha
Headquarter – Gurugram, Haryana

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Prime Minister Narendra Modi inaugurated the new Circuit House near _____ Temple in Gujarat.

a) Kalika Mata Temple
b) Dwarkadhish Temple
c) Somnath Temple
d) Swaminarayan Temple

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the new Circuit House near Somnath Temple in Gujarat through video conferencing. The Circuit House has been built at a cost of over Rs 30 crore. PM emphasised Swachcha Bharat Abhiyaan, the convenience of the people, facilities and modern thinking to boost India’s domestic tourism.

Static Points:
Gujarat CM – Bhupendrabhai Patel
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat

Hope that candidates have gathered all the required specifications regarding the 22nd January 2022 Current Affairs Quiz. Keep on visiting this site @ freshersnow.com regularly for the Daily Current Affairs