24th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

24th November 2021 Current Affairs Quiz24th November 2021 Current Affairs Quiz

24th November 2021 Current Affairs Quiz: Are you looking for the 24th November 2021 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs Quiz of 24th November 2021. Grab this chance to gain more marks in the State/ Central government exams, banking exams or any other competitive exams. Applicants can get the Current Affairs Quiz, with the Answers along with an Explanation and static points from the below sections. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

24th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) The Indo-France joint military exercise named Ex-SHAKTI 2021 commenced at which place?

a) Germany
b) France
c) Italy
d) Belgium

Answer: B

Explanation: EX Shakti 2021 exercise began at the Military School of Draguignan, France. It started on 15 November and runs until 26 November. The exercise is aimed at strengthening military cooperation and interoperability between the armies of the two countries.

Static Points:
France Capital – Paris
France PM – Jean Castex
France Currency – French Franc (FRF)

India and France carry out three biennial training exercises which are
Exercise Garuda – Indian Air Force
Exercise Varuna – Indian Navy
Exercise Shakti – Indian Army

2) President of India conferred the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Puraskar 2021 for which institution?

a) Jawaharlal Nehru University, New Delhi
b) Banaras Hindu University, Varanasi
c) Manav Rachna Educational Institutions
d) None of the above

Answer: C

Explanation: In recognition of the monumental contribution of Manav Rachna Educational Institutions (MREI) in the identification and nurturing of the sports talent of the country over the past 25 years, the President of India conferred the prestigious Rashtriya Khel Protsahan Puraskar 2021.

Static Points:
President of India – Shri Ram Nath Kovind
Ram Nath Kovind Constituency – Uttar Pradesh

3) Astronomers of the National Center for Radio Astrophysics located in which city of India have recently discovered a ‘main-sequence radio pulse emitter’?

a) Pune
b) Mumbai
c) Gandhinagar
d) Dispur

Answer: A

Explanation: Astronomers of the National Center for Radio Astrophysics located in Pune, city of India from Maharashtra state, has recently discovered a ‘main-sequence radio pulse emitter’. The Pune-based astronomers have discovered the stars by using Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT). The group of Indian astronomers have now found stars that are hotter than the Sun. These stars, eight in all, belong to a rare class called ‘MRPs’ or Main-sequence Radio Pulse emitters.

Static Points:
Maharashtra Capital – Mumbai
Maharashtra CM – Uddhav Thackeray
Maharashtra Governor – Bhagat Singh Koshyari
Uddhav Thackeray Constituency – Elected by MLAs

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which state has bagged the Best Marine State Award for 2021-22, on World Fisheries Day 2021?

a) Maharashtra
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat

Answer: C

Explanation: Andhra Pradesh has been named as the ‘Best Marine State’ in the country by the Department of Fisheries. The Department of Fisheries under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying awarded best performing States for 2021-22. The awards were announced by the Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Parshottam Rupala in Bhubaneswar.

Static Points:
Andhra Pradesh Governor – Biswabhusan Harichandan
CM YS Jagan Mohan Reddy Constituency – Kadapa
Andhra Pradesh Largest City – Vishakapatnam

5) As per Brazil’s annual report, Deforestation in the Amazon rainforest has increased by what per cent in a year?

a) 22
b) 19.7
c) 10.13
d) 17

Answer: A

Explanation: Deforestation in Brazil’s Amazon rainforest has increased by 22 per cent in a year, the highest level since 2006, according to the government’s annual report. The National Institute for Space Research’s Prodes monitoring system showed the Brazilian Amazon lost 13,235 square kilometres of rainforest in the 12-month reference period from 2020 August to July 2021. That’s the most in over 15 years.

Static Points:
Brazil Capital – Brasilia
Brazil President – Jair Bolsonaro
Brazil Currency – Brazilian Real (BRL)

6) The international conference and exhibition on ICT ‘Connect 2021’ will be organised by which organisation?

a) NPCI
b) CII
c) FICCI
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Confederation of Indian Industry (CII) will organise its flagship event ‘Connect 2021’ from November 26 to 27 in Chennai, Tamil Nadu. Connect is an international conference and exhibition on information & communication technology (ICT). Theme: “Building a Sustainable Deep T’ech’N’ology Ecosystem”.

Static Points:
Confederation of Indian Industry (CII) Headquarters – New Delhi
CII President – TV Narendran

Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi
MK Stalin Constituency – Kolathur

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Which player has won the men’s singles title at the 2021 Indonesia Masters badminton tournament?

a) Lin Dan
b) Viktor Axelsen
c) Kento Momota
d) Axelsen

Answer: C

Explanation: Kento Momota, who won the Indonesia Masters, defeating the third-seeded Anders Antonsen in straight games, returned to his title-winning. Kento Momota is a Japanese badminton player. He is known to have a skilful and relentless play style on the court. He has won several major badminton tournaments.

8) Education Minister Inaugurates Centres for Nano Technology, Indian Knowledge System at which institution?

a) IIT Guwahati
b) IIT Kanpur
c) IIT Mumbai
d) IIT Bangalore

Answer: A

Explanation: Union Education Minister inaugurated the Centre for Nanotechnology (CNT) and the Centre for Indian Knowledge System at IIT, Guwahati. The CNT aims at meeting future challenges and augmenting academic partnerships with industries in the field of nanotechnology.

Static Points:
Union Education Minister – Shri Dharmendra Pradhan

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) Who is the winner of the Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2021?

a) Amitav Ghosh
b) Salman Rushdie
c) Anita Desai
d) Adil Jussawalla

Answer: C

Explanation: India’s one of the best-selling authors, Anita Desai has been conferred with the Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2021 to recognise her long literary career which spans over 50 years.

10) RBI has authorized which bank recently to collect direct taxes on behalf of the CBDT?

a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) RBL Bank

Answer: D

Explanation: RBL Bank has been authorised by the Reserve Bank of India (RBI), based on a recommendation from the Controller General of Accounts, Ministry of Finance and Government of India (GoI), to collect direct taxes on behalf of the Central Board of Direct Taxes (CBDT).

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) Defence Ministry has approved an Rs.5,000 crore deal with which nation

a) Russia
b) France
c) Japan
d) Italy

Answer: A

Explanation: Defence Acquisition Council clears Rs.5,200 cr AK-203 assault rifle deal with Russia. The Defence Ministry gave its final clearance to over Rs 5,000 crore deal with Russia to manufacture 7.5 lakh AK-203 assault rifles in Uttar Pradesh’s Amethi.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
Russia Currency – Russian Rouble
Russia PM – Mikhail Mishustin

Minister of Defence – Rajnath Singh
Rajnath Singh Constituency – Ghaziabad

12) Who has authored a new book titled “India vs UK: The Story of an Unprecedented Diplomatic Win”?

a) Sundeep Mishra
b) Kaveree Bamzai
c) Shafey Kidwai
d) Syed Akbaruddin

Answer: D

Explanation: Senior Indian diplomat, Syed Akbaruddin has authored a new book titled “India vs UK: The Story of an Unprecedented Diplomatic Win”. The book features the behind-the-scenes details on India’s victory against the United Kingdom in the elections to the International Court of Justice (ICJ) in 2017.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

13) Which is the world’s most polluted capital for the third straight year, as per the 2020 World Air Quality Report?

a) Beijing
b) New Delhi
c) Ottawa
d) Tokyo

Answer: B

Explanation: The report stated that New Delhi was the world’s most polluted capital for the third straight year in 2020. It is estimated that 20 to 40 per cent of Delhi’s air pollution comes from agricultural burning in and around the national capital.

14) Which organization has been awarded the Indira Gandhi Peace Prize 2021 for education initiatives?

a) Pratham
b) GiveIndia
c) Goonj
d) Teach For India

Answer: A

Explanation: Pratham NGO has been awarded the Indira Gandhi Peace Prize 2021 for its work on expanding the scope for education in India. Its pioneering work for more than a quarter-century in ensuring that every child has access to quality education. Its innovative use of digital technology to deliver education.

Static Points:
Pratham – Non-profit organisation
Chief Executive Officer – Dr Rukmini Banerji

15) Which bank launches a Micro-Credit facility for street vendors?

a) RBI Bank
b) SBI Bank
c) YES Bank
d) HDFC Bank

Answer: D

Explanation: HDFC Bank announced the launch of a Micro-credit Facility for PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme With CSCs. PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi), a specific micro-credit facility for street vendors, has been launched by HDFC Bank in collaboration with Common Service Centres (CSC).

Static Points:
HDFC CEO – Sashidhar Jagdishan
HDFC Headquarters – Mumbai
HDFC Tagline – We Understand Your World

In the above sections, we have provided the Daily Current Affairs Quiz of 24th November 2021. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get Latest Current Affairs.