25th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

25th November 2021 Current Affairs Quiz

25th November 2021 Current Affairs Quiz: Are you preparing for any competitive examinations? If so, get on to this article. We are providing the Current Affairs of 25th November 2021 on this page. Candidates are liberated to check through all the available Current Affairs which would help you prepare for the State/ Central government exams, banking exams, and other competitive exams. Aspirants can get the Latest Current Affairs Quiz, with the Answers along with an Explanation and static points from the below sections. Bookmark this page and catch Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

25th November 2021 Current Affairs Quiz

1) Which commission has launched “Sustainable Development Goals SDG Urban Index and Dashboard 2021-22”?

a) Planning Commission
b) Policy commission NITI Aayog
c) Election Commission
d) Finance Commission

Answer: B

Explanation: Policy Commission NITI Aayog – The “Sustainable Development Goals SDG Urban Index and Dashboard 2021-22” was just launched by NITI Aayog. Shimla was ranked #1 in the list with the highest score, while Coimbatore and Chandigarh came in second and third, respectively. 44 of the 56 cities in this index have a population of more than one million people.

Static Points:
NITI Aayog Chairperson – Shri Narendra Modi
NITI Aayog Headquarters – New Delhi
Shri Narendra Modi Constituency – Rajkot II

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which team has won the Syed Mushtaq Ali Trophy title for the third time?

a) Tamil Nadu
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation: Syed Mushtaq Ali Trophy 2021 was recently won by Tamil Nadu. The inaugural season of this event (2006–2007) was won by Tamil Nadu. In the previous season, Tamil Nadu’s squad won the championship after defeating Baroda.

Static Points:
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu CM – M.K. Stalin
Tamil Nadu Governor – R.N . Ravi

3) Name the Union Minister of Science and Technology who has lately announced the launch of India’s first virtual science lab for youngsters.

a) Dr Ajay Singh
b) Dr Harsh Vardhan
c) Dr Jitendra Singh
d) Rajnath Singh

Answer: C

Explanation: Dr Jitendra Singh, India’s first virtual science lab for children, was recently opened by the Union Minister of Science and Technology. This lab will take students on a virtual tour of CSIR laboratories, allowing them to interact with scientists from all around India and learn about the research infrastructure.

Static Points:
Science and Technology Minister – Jitendra Singh
Jitendra Singh Constituency – Gurgaon, Haryana

4) The SBI Ecowrap study was released by ______ Departments of Economic Research.

a) SEBI
b) State Bank of India
c) Finance ministry
d) Canara Bank

Answer: B

Explanation: The SBI Ecowrap report was produced by the State Bank of India’s Department of Economic Research. In the wake of the elimination of three agricultural laws, the SBI has released a report. Five agricultural improvements have been advocated by SBI (quantity guarantee clause, floor price auction, APMC infrastructure, institution of contract farming and symmetric procurement).

Static Points:
SBI Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

5) Which of the following companies has teamed with BOB Financial Solutions Ltd to create Easy and Premium variations of BOB’s credit cards?

a) NPCI
b) Maestro
c) RBI
d) Mastercard

Answer: A

Explanation: The National Payments Corporation of India (NPCI) has teamed with BOB Financial Solutions (BFSL), a subsidiary of Bank of Baroda (BoB), to issue BoB Credit Cards (Easy and Premier variants) on the RuPay platform.

Static Points:
NPCI – National Payments Corporation of India
Headquarters – Mumbai
Founders – Reserve Bank of India and Indian Banks’ Association
BOB – Bank of Baroda (Indian nationalised banking and financial services company)
BOB Headquarters – Alkapuri, Vadodara

6) Along with the United States and the United Kingdom, which country recently signed a submarine contract with new defence alliances?

a) India
b) China
c) Australia
d) Germany

Answer: C

Explanation: Australia recently signed a submarine agreement with new defence alliances with the US and the UK. Australian Defense Minister Peter Dutton, together with US and British ambassadors, signed the deal. The agreement permits the three countries to share sensitive “Naval Nuclear Propulsion Information.”

Static Points:
Australia Capital – Canberra
Australia PM – Scott Marrison
Australia Currency – Australian Dollar

7) Abdalla Hamdok has been reappointed as which country’s Prime Minister?

a) Yemen
b) Eritrea
c) Nigeria
d) Sudan

Answer: D

Explanation: Sudan’s evicted Prime Minister Abdalla Hamdok was reappointed after he and Sudanese Armed Forces General Abdel Fattah Al-Burhan signed a political declaration to end the country’s present political turmoil.

Static Points:
Sudan – Country in North Africa
Sudan Capital – Khartoum
Currency – Sudanese Pound

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

8) The 5th edition of Asian Youth Para Games will be hosted by ______________in 2025.

a) Tashkent, Uzbekistan
b) New Delhi, India
c) Belgrade, Serbia
d) Bishkek, Kyrgyzstan

Answer: A

Explanation: Tashkent, the capital of Uzbekistan, will host the 5th edition of the Asian Youth Para Games in 2025, approval from the Asian Paralympic Committee’s (APC) Executive Board.

9) What is the GDP growth rate of the Indian economy in the financial year 2021-22, according to a recent Goldman Sachs report?

a) 9.1%
b) 9.0%
c) 10%
d) 7.2%

Answer: A

Explanation: In its recent Macro Outlook 2022 report, Wall Street stockbroker Goldman Sachs forecasted India’s GDP for FY22 to be 9.1%.

10) Which state recently laid the foundation stone for the Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum?

a) Nagaland
b) Manipur
c) Tripura
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: In Manipur, Union Home Minister Amit Shah laid the groundwork for the ‘Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum.

Static Points:
Manipur Capital – Imphal
Manipur CM – N Biren Singh
N Biren Singh Constituency – Heingang

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) The four-day Sagar Shakti drill in the Creek region of the Kutch peninsula was held in which of these states?

a) Kerala
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Gujarat

Answer: D

Explanation: In the Creek area of Gujarat’s Kutch peninsula, a four-day Sagar Shakti exercise was held. India’s capability and readiness to meet any multi-faceted security challenge was put to the test during this time.

Static Points:
Gujarat CM – Bhupendrabhai Patel
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat
Bhupendrabhai Patel Constituency – Ghatlodia

12) Who of the following has authored a new (cookbook) called “Cooking to Save Your Life”?

a) Chetan Bhagat
b) Ruskin Bond
c) Abhijit Banerjee
d) Khushwant Singh

Answer: C

Explanation: Abhijit Banerjee, an Indian-born American economist and Nobel laureate, has written a new book (cookbook) titled “Cooking to Save Your Life.”

Static Points:
Abhijit Banerjee is an American economist

★★ Practice English Questions & Answers ★★

13) Which of the following countries’ weather bureaus has declared the start of a “La Nina” season?

a) Canada
b) Australia
c) America
d) Ireland

Answer: B

Explanation: For the second year in a row, Australia’s Meteorological Bureau confirmed the beginning of a “La Nina” season in the Pacific Ocean. As a result, rainfall in central, north, and eastern Australia will be above average. This could help Australia’s wheat production.

Static Points:
Australia Neighbouring Countries – Papua New Guinea, Indonesia, East Timor, The Solomon Islands, Vanuatu and New Zealand.
Largest City in Australia – Sydney

14) _____ Bank has launched a digital banking and value-added services platform named ‘Trade Emerge.

a) ICICI Bank
b) Canara Bank
c) SBI Bank
d) HDFC Bank

Answer: A

Explanation: ICICI Bank, a private sector lender, has established a digital banking and value-added services platform dubbed ‘Trade Emerge’ for Indian exporters and importers.

Static Points:
ICICI Bank is an Indian multinational bank and financial services company
CEO – Sandeep Bakshi
Headquarters – Vadodara

15) The _______ and the Asian Development Bank (ADB) have signed a $300 million loan. the agreement will help in strengthening and improving access to comprehensive primary health care.

a) Government of Japan
b) Government of India
c) Government of UK
d) China Government

Answer: B

Explanation: The programme will be implemented in urban areas across 13 states: Andhra Pradesh, Assam, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Jharkhand, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana, and West Bengal. It will also benefit more than 256 million urban dwellers including 51 million from slum areas

Static Points:
Asian Development Bank Headquarters – Mandaluyong, Philippines
President – Masatsugu Asakawa

We hope that the 25th November 2021 Current Affairs Quiz has helped you gain some knowledge. Stay connected to this website @ Freshersnow.com for Daily Current Affairs Quiz.