25th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

25th October 2021 Current Affairs Quiz

25th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com: All the aspirants who are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 25th October 2021 can check this article. Candidates can have a chance to score more marks in the Current Affairs section that may be conducted by all state government organizations for Banking, UPSC, SSC, Railways,  etc Exams along with the Entrance Exams. However, we had given the Top 25th October 2021 Current Affairs Quiz below this page.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

1) What is the rank of India in the Global Hunger Index (GHI) 2021?

a) 94
b) 101
c) 77
d) 107

Answer: B

Explanation: India was ranked 101 in the Global Hunger Index (GHI) for 2021 from 94 in the previous year, trailing behind its South Asian neighbours Pakistan, Bangladesh and Nepal. The Global Hunger Index (GHI), which tracks hunger and malnutrition, showed that 18 countries, including China, Brazil and Kuwait, shared the top rank, with GHI scores of less than five. The report was prepared by the Irish aid agency Concern Worldwide and Germany’s Welt Hunger Hilfe. The report termed the level of hunger in India as “alarming”.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) PM MITRA scheme to set up 7 integrated textile parks, to cost ____ cr.

a) Rs. 444/-
b) Rs. 555/-
c) Rs. 3,345/-
d) Rs. 4,445/-

Answer: D

Explanation: Under the scheme, PM MITRA parks will be developed by a special purpose vehicle, owned by the state government and Centre, in a public-private partnership model. The scheme will have a total outlay of Rs 4,445 crore over a period of five years.

3) Nagaland to host National Cross Country Championship in 2022 what is the edition of it?

a) 56th
b) 32nd
c) 37th
d) 44th

Answer: A

Explanation: The 2022 South Asian Federation Cross Country Championships is scheduled to be held in Kohima, Nagaland on January 15, 2022. Besides this, the 56th National Cross Country Championships will also be clubbed with the South Asian Federation Cross Country Championships. This will be the first-ever national athletics event hosted by Nagaland.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Kushinagar international airport was inaugurated in which state?

a) Andhra Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Jharkhand

Answer: C

Explanation: Kushinagar Airport is an international airport situated in the Kushinagar district in Uttar Pradesh. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Kushinagar International Airport in Uttar Pradesh, which will help connect key Buddhist pilgrimage sites. Kushinagar is an important Buddhist pilgrim destination and is believed to be the final resting place of the Gautam Buddha.

5) On which state Shri Dhanwantri Generic Medical Store scheme has launched?

a) Chhattisgarh
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Kerala

Answer: A

Explanation: Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel launched “Shree Dhanwantri Generic Medical Store Yojna” through video conferencing from his residence office. Under this scheme, he launched 84 shops in the state.

6) Who chaired the 7th edition of BRICS Communications Ministers 2021?

a) Jitendra Singh
b) Dharmendra Pradhan
c) Devusinh Chauhan
d) Renu Swarup

Answer: C

Explanation: Minister of State for Communications of the Republic of India, Shri Devusinh Chauhan, chaired the 7th meeting of BRICS Communications Ministers through video conferencing. To achieve the same, the Government of India has recently launched historical telecom reforms which will unleash the true potential of the telecom industry besides providing much-needed support to the telecom service providers.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) Who inaugurated the 4th general assembly of the International Solar Alliance (ISA)?

a) Amit Shah
b) R.K. Singh
c) Rajnath Singh
d) Nirmala Sitharaman

Answer: B

Explanation: The fourth general assembly of the International Solar Alliance (ISA), was held virtually. It was presided by Union Minister Shri R.K. Singh, Minister for Power, New and Renewable Energy, Government of India and the President of the ISA Assembly.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

8) Who has been selected for Joseph A. Cushman Award 2022?

a) Rajiv Nigam
b) Amit Shah
c) Jitendra Singh
d) Renu Swarup

Answer: A

Explanation: Rajiv Nigam (Former Chief Scientist, CSIR-National Institute of Oceanography, Goa, India), Selected as 2022 recipient of J.A. Cushman Award for Excellence in Foraminiferal Research. This award, the highest honour of the Cushman Foundation, recognizes Dr Nigam’s outstanding lifetime contributions to the field of foraminifera research. The award will be presented at the Cushman Reception at the 2022 Geological Society of America meeting in Denver, Colorado, USA, from October 9-12-2022.

9) Who flags off the inaugural Srinagar-Sharjah flight operated by Go First?

a) Ram Nath Kovind
b) PM Modi
c) Amit Shah
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Union Home Minister Amit Shah flagged off the inaugural Srinagar-Sharjah flight from the Sheikh Ul-Alam international airport, reviving the direct air link between the valley and the UAE after 11 years. The flight, operated by Go First, took off for Sharjah at 6.30 pm IST and is scheduled to land in the United Arab Emirates (UAE) around 9 pm IST.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

10) World Development Information Day celebrated on which day?

a) 25th October
b) 24th October
c) 22nd October
d) 27th October

Answer: B

Explanation: World Development Information Day is celebrated annually on October 24th. The day focuses on improving the dissemination of information and mobilizing public opinion, especially among young people. The primary goal for improving the dissemination of information and mobilizing public opinion is to create awareness for problems of development. Once the world brings its attention to the issues of development, countries around the world are better equipped to solve such problems.

Hope you all got the clear information from our Freshers Now portal. So, bookmark us by Ctrl + D to get Daily Current Affairs Quiz.