26th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

26th December 2021 Current Affairs Quiz

26th December 2021 Current Affairs Quiz: Hey Guys! Are you looking for the Latest Current Affairs Quiz of 26th December 2021? If so, check this article. In the below sections, we have provided the Latest Current Affairs of 26th Dec 2021. Grab this chance to score more marks in the section of Current Affairs in all state government organizations exams like IBPS, IDBI, RRB, or any other competitive Exams. We had given the Top 26th December 2021 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

26th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) SIDBI signs MoU to develop the MSME ecosystem in which state?

a) West Bengal
b) Uttar Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Rajasthan

Answer: A

Explanation: The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the government of West Bengal to develop the Micro Small and Medium Enterprises (MSME) ecosystem in the state. According to the MoU, a project management unit (PMU) of SIDBI will work with the state government.

Static Points:
West Bengal Capital – Kolkata
West Bengal CM – Mamata Banerjee
West Bengal Governor – Jagdeep Dhankhar

SIDBI Chairman & MD – Sivasubramanian Ramann
Headquarters – Lucknow, Uttarpradesh
Tagline – Aaayiye Ganga Nahaaiye Aur Udyami Banker Jaayiye

2) HOP Electric Signs Pact with which state to Set up EV Manufacturing Unit?

a) Punjab
b) Odisha
c) Rajasthan
d) Maharashtra

Answer: C

Explanation: Hop Electric has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Rajasthan government to lay the foundation of a large-scale electric vehicle manufacturing unit in Jaipur. It is expected to build a unit that can produce approximately 1.8 lakh vehicles.

Static Points:
HOP Electric Founder & CEO – Ketan Mehta
Headquarters – Jaipur, Rajasthan

3) CII Dx award for ‘Most Innovative Best Practice’ 2021 received by which bank?

a) ICICI Bank
b) Yes Bank
c) Axis Bank
d) HDFC Bank

Answer: D

Explanation: HDFC Bank, an Indian banking and financial service company has been selected under ‘Most Innovative Best Practice’ at the coveted Confederation of Indian Industry (CII) Digital Transformation Award 2021 or CII DX Award 2021. It will be recognized for the HDFC’s efforts in world-class financial inclusion in Village Level Executive centres along with the Government of India’s Common Service Centres.

Static Points:
Confederation of Indian Industry (CII) President – T. V. Narendran (also MD of Tata Steel)
Director-General – Mr Chandrajit Banerjee
Headquarters – New Delhi

★★ Free Mock Tests ★★

4) ____ Financial and Indian Navy Launch Co-branded Credit card.

a) Axis Bank
b) Yes Bank
c) HSBC Bank
d) Bank of Baroda

Answer: D

Explanation: BOB Financial Solutions Ltd, a wholly-owned subsidiary of Bank of Baroda, and the Indian Navy have launched a co-branded credit card for navy personnel. The credit card will be offered on the RuPay platform and will be equipped with contactless features.

Static Points:
BOB Financial Solutions Ltd Headquarters – Mumbai, Maharashtra
MD & CEO – Shailendra Singh

Chief of Naval Staff (CNS) – Admiral R Hari Kumar

5) How many sub-committees did the centre has appoints to lower crop insurance premiums under PMFBY?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: B

Explanation: The Centre has appointed two separate groups of experts to suggest suitable working models with a cost-benefit analysis that will lower crop insurance premium and technology in crop yield estimation under the flagship Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY).

Static Points:
1st Committee – is a 10-member committee under scientist KR Manjunath of ISRO
2nd Committee – headed by Saurabh Mishra

6) Which bank entered into the 4th co-lending arrangement with Lendingkart to improve credit flow to unserved?

a) Bank of Baroda
b) Punjab National Bank
c) Canara Bank
d) Yes Bank

Answer: B

Explanation: Punjab National Bank (PNB) has entered into a co-lending arrangement with Lendingkart Finance Limited as part of its efforts to improve the flow of credit to the unserved and underserved sector of the economy. This arrangement, fourth for PNB, will focus on digital underwriting and cash flow based lending.

Static Points:
Punjab National Bank CEO – SS Mallikarjuna Rao
Headquarters – New Delhi
Tagline – The Name You Can Bank Upon

★★ English Questions & Answers ★★

7) Indian Skier, Aanchal Thakur wins ____ medal at FIS Alpine Skiing Competition.

a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Indian skier Aanchal Thakur has won a Bronze medal at the FIS Alpine Skiing Competition in Montenegro. She becomes the first Indian Ski athlete to win two medals at the international level. She is also the 1st Indian to win a medal in the International Ski competition when she won the Bronze in 2018. Aanchal finished 3rd with an overall timing of 1:54:30 with Georgia Epiphaniou winning the Silver medal.

Static Points:
International Ski Federation Headquarters – Oberhofen, Switzerland
President – Johan Eliasch

8) ____ Signs EMMoU of International Organization of Securities Commissions.

a) SEBI
b) IRDA
c) CDSL
d) AMFI

Answer: A

Explanation: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has signed the Enhanced Multilateral Memorandum of Understanding (EMMoU) of the International Organization of Securities Commissions (IOSCO). To have a suitable cooperation arrangement, the EMMoU was introduced by IOSCO to expand the range of enforcement powers that signatories may use to safeguard the integrity and stability of markets, protect investors and deter misconduct and fraud.

Static Points:
SEBI Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Chairman – Ajay Tyagi
Established – 12th April 1988

9) Who launches ‘Intelligent Transport System’ on Delhi Expressway?

a) Piyush Goyal
b) Amit Shah
c) Ashwini Kumar
d) Nitin Gadkari

Answer: D

Explanation: Union Minister for Road Transport and Highways Nitin Gadkari launched the first Intelligent Transport System (ITS) on the six-lane Eastern Peripheral Expressway at Dasna, Ghaziabad. The Union Minister also laid the foundation stone of National Highway projects of 240 km worth Rs 9,119 crore in Meerut and Muzaffarnagar in Uttar Pradesh.

Static Points:
Ministry of Road Transport & Highways – Nitin Jairam Gadkari
Constituency – Nagpur, Maharashtra

★★ GK Questions & Answers ★★

10) When was Good Governance Day is observed?

a) 23rd December
b) 21st December
c) 25th December
d) 22nd December

Answer: C

Explanation: The Good Governance Day is annually observed across India on 25th December to commemorate the birth anniversary of Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee, the 10th Prime Minister of India, who was born on 25th December 1924 in Madhya Pradesh. 25th December 2021, the ‘8th Good Governance Day’ marks the 97th birth anniversary of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.

Theme – “Prashasan Gaon Ki Aur”

11) ____ restores accreditation to India’s National Dope Testing Laboratory.

a) WADA
b) USADA
c) UKAD
d) RADA

Answer: A

Explanation: The World Anti-Doping Agency (WADA) restored the accreditation of the National Dope Testing Laboratory (NDTL) in accordance with the International Standard for Laboratories (ISL), which had been suspended since August 2019. This reinstatement allows NDTL to resume its anti-doping activities, including the analyses of urine and blood samples.

Static Points:
WADA President – Craig Reedie
Headquarters – Montreal, Canada

12) Who is the author of “The Modi Gambit: Decoding Modi 2.0”?

a) Ramachandra Guha
b) Sanju Verma
c) Kaushik Basu
d) Jagdish Bhagwati

Answer: B

Explanation: Sanju Verma, an economist and the BJP National Spokesperson, has authored a new book titled “The Modi Gambit: Decoding Modi 2.0”. The book features the various achievement in the last 2 years of Prime Minister Narendra Modi’s 2nd term as PM of India. The book is published by Gaurav Book Centre Pvt Ltd.

Static Points:
Sanju Verma’s Other Books – Truth & Dare – The Modi Dynamic (2019)

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) GOI declares ____ Meal as an Essential Commodity up to June 2022 with Stock Limit.

a) Soya Meal
b) Cottonseed Meal
c) Seed cake Meal
d) Vegetable Meal

Answer: A

Explanation: The Central Government has notified the order under the Essential Commodities Act to declare ‘Soya Meal’ as an Essential Commodities up to 30th June 2022 by amending the Schedule of the Essential Commodities Act, 1955, to cool down the domestic prices of Soya Meal.

14) _____ wins the 11th National Billiards Title for the year 2021.

a) Dhruv Sitwala
b) Geet Sethi
c) Pankaj Advani
d) Aditya Mehta

Answer: C

Explanation: Pankaj Advani wins the 11th National Billiards Title for the year 2021 after defeating his PSPB teammate Dhruv Sitwala in a 5-2 game final that was held in Bhopal, Madhya Pradesh. He represented the Petroleum Sports Promotion Board (PSPB) team in the National Billiards Championship. The 88th National Billiards and Snooker Championships 2021, organised by Cue Sports India at Bhopal, MP.

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Coal Demand Forecasted to Grow by ___ per cent in 2021.

a) 8%
b) 7%
c) 4%
d) 6%

Answer: D

Explanation: As per the report of the International Energy Agency (IEA) titled Coal 2021 Analysis and forecast to 2024, overall global coal demand is expected to grow by 6 per cent in 2021 with coal consumption to 7,906 million tonnes (Mt) and is set to rise to 8,025 Mt in 2022, the highest level ever.

Static Points:
IEA Headquarters – Paris, France
Executive Director – Fatih Birol

For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 26th December 2021. Follow this site @ freshersnow.com for Daily Current Affairs.