27th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

27th October 2021 Current Affairs Quiz

27th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com: From this article, our team has provided you with the Latest Current Affairs Quiz of 27th October 2021. Candidates can secure more marks in Bank Exams, Various Competitive/ Government Exams by solving the Daily Current Affairs Quiz. Besides, candidates can gather the 27th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation from this article.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

27th October 2021 Current Affairs Quiz

1) PM Modi launches Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission in which state?

a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Gujarat
d) Kerala

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, one of the largest pan-India schemes for strengthening healthcare infrastructure, in his parliamentary constituency Varanasi in Uttar Pradesh. Its objective is to fill gaps in public health infrastructure, especially in critical care facilities and primary care in both urban and rural areas.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who launches phase II of the Mahatma Gandhi National Fellowship?

a) Dharmendra Pradhan
b) RK Kumar
c) AK Goel
d) Naveen Patnaik

Answer: A

Explanation: Union Education Minister Dharmendra Pradhan launched the second phase (phase-II) of Mahatma Gandhi National Fellowship (MGNF), a two-year programme conceived to create opportunities for young, dynamic individuals to contribute to enhancing skill development at the grassroots.

3) On which day is PM Modi attending 16th East Asia Summit to be held virtually?

a) 26th October
b) 28th October
c) 27th October
d) 29th October

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi will attend the 16th East Asia Summit to be held virtually on 27th October. The East Asia Summit is the premier Leaders-led forum in the Indo-Pacific. Since its inception in 2005, it has played a significant role in the strategic and geopolitical evolution of East Asia.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) In which state was India’s 1st Wildlife DNA testing analysis lab inaugurated?

a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Rajasthan

Answer: A

Explanation: Uddhav Thackeray, Chief Minister of Maharashtra, inaugurated India’s 1st State government-owned Wildlife DNA testing analysis laboratory at Regional Forensic Science Laboratory (RFSL) in Nagpur, Maharashtra. On the occasion, he also launched 3 Fast Track DNA testing units in Mumbai & Pune under the Nirbhaya scheme.

5) Indian-origin politician appointed as new Defence Minister to which country?

a) France
b) Australia
c) Russia
d) Canada

Answer: D

Explanation: Anita Anand, a Canadian politician of Indian origin, was appointed as the defence minister in Justin Trudeau’s Cabinet following a reshuffle, reported PTI. Anand has replaced long-time serving Defence Minister Harjit Sajjan, who had faced criticism for his handling of a sexual misconduct crisis in the military.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who launches India’s 1st Green Day Ahead Market?

a) Dharmendra Pradhan
b) RK Singh
c) Naveen Patnaik
d) Ram Nath Kovind

Answer: B

Explanation: RK Singh has launched India’s 1st Green Day Ahead Market. The centre is working to implement the Green Hydrogen Mission, says RK Singh. The launch will also provide competitive price signals, besides offering an opportunity to the market participants to trade in green energy, in the most transparent, flexible, competitive, and efficient manner.

7) What is the edition of the mission held between India, US, and Australia, the 2nd phase of the Malabar Naval Exercise?

a) 24th
b) 27th
c) 25th
d) 17th

Answer: C

Explanation: The Indian Navy will be participating in the second phase of the Malabar exercise from October 12-15, along with the US Navy (USN), Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF), and the Royal Australian Navy (RAN). In the second phase of the Malabar exercise, US deploy nuclear-powered aircraft. Hosted by the US Navy and conducted in the Bay of Bengal, the 25th edition of Malabar 2021 is being carried out in two phases.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) India, UK take part in joint exercise Konkan Shakti 2021, it was held in ____.

a) Arabian Sea
b) Bay of Bengal
c) Pacific Ocean
d) None of the above

Answer: A

Explanation: India and UK took part in the sea phase of the maiden bilateral tri-service exercise ‘Konkan Shakti 2021’ that commenced off the Konkan coast in the Arabian Sea. The two forces integrated within their groups with exercises such as replenishment at sea approaches, air direction and strike operations by fighter aircraft (MiG 29Ks and F35Bs).

9) With which bank did IndiGo tie-up with to launch Co-Branded credit Ka-ching?

a) RBI
b) SBI
c) Kotak Mahindra
d) ICICI

Answer: C

Explanation: Kotak Mahindra Bank (KMB) and IndiGo announced a strategic partnership for the launch of a co-branded credit card Ka-ching under the 6E Rewards program. This collaboration will create value for customers in the form of a powerful product proposition offering a premium rewards experience to customers.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) When was Global Media and Information Literacy Week observed?

a) 23rd to 30th October
b) 24th to 31st October
c) 21st to 28th October
d) 22nd to 29th October

Answer: B

Explanation: The tenth Global Media and Information Literacy (MIL) Week will be commemorated from 24th to 31st October 2021, and it will be hosted by South Africa this year. Global MIL Week 2021 highlights will include the eleventh MIL and Intercultural Dialogue Conference and the sixth Youth Agenda Forum.

And we suggest the candidates stay in touch with us at Freshers Now to get all the latest notifications about Current Affairs.