27th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

27th September 2021 Current Affairs Quiz

27th September 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates can get the 27th September 2021 Current Affairs Quiz from this article. Here we had provided the Latest 27th September 2021 Current Affairs Quiz. Candidates can get the Current Affairs Quiz with Answers along with Explanations from the below section. Latest Current Affairs helps the candidates to score more marks in the Banking, SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO, and all the state government exams. Scroll down to know more details about the Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

27th September 2021 Current Affairs Quiz

1) Who signed an agreement for cooperation in remote sensing satellite data
sharing, according to the ISRO?

a) United nations
b) BRICS
c) SAARC
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) signed an agreement for cooperation in remote sensing satellite data sharing, according to Indian Space Research Organization (ISRO).

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

2) Who selected as panelist on Minority Serving Institutions fellowships Virtual Panel of American Space Agency, NASA?

a) Diksha Shinde
b) Rekha Sharma
c) Neha Parikh
d) Noopur Chaturvedi

Answer: A

Explanation: A student of Class 10 from Maharashtra’s Aurangabad made headlines for being selected for MSI Fellowships Virtual Panel of NASA. Diksha Shinde had claimed that she was selected as a panelist on the Minority Serving Institution (MSI) Fellowships Virtual Panel of the US space agency.

3) Who inaugurated the country’s first Solar Electrical Vehicle (EV) Charging Station?

a) Arvind Kejriwal
b) Narendra Modi
c) Mahendra Nath Pandey
d) Ram Nath Kovind

Answer: C

Explanation: Delhi-Chandigarh highway becomes India’s first EV-friendly highway. The Union Heavy Industries Minister Dr. Mahendra Nath Pandey inaugurated the country’s very first Solar Electric Vehicle (EV) Charging Station at the Karnal Lake Resort

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

4) Who has been elected as the new president of Institute of Economic Growth (IEG) Society?

a) Subhadra Kumari
b) Dhriti Banerjee
c) NK Singh
d) Rakesh Asthana

Answer: C

Explanation: The 15th Finance Commission chairman, NK Singh, has been elected as the president of the Institute of Economic Growth (IEG) Society. He succeeds former Prime Minister Dr. Manmohan Singh who has been in the position since 1992

5) First ever QUAD leaders’ summit in person held in

a) United States
b) India
c) Japan
d) Scott Morrison

Answer: A

Explanation: President Biden hosted Prime Minister Scott Morrison of Australia, Prime Minister Narendra Modi of India, and Prime Minister Yoshihide Suga of Japan at the White House for the first-ever in-person Leaders’ Summit of the Quad.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

6) PM Narendra Modi to bring home 157 artefacts & antiquities from which country?

a) Australia
b) US
c) UN
d) China

Answer: B

Explanation: PM Narendra Modi will bring home 157 artefacts and antiquities from the US, which were handed over to him during his visit. Modi and US President Joe Biden committed to strengthen their efforts to combat theft, illicit trade and trafficking of cultural objects.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

7) Zoological Survey of India (ZSI) has signed an MoU with which museum?

a) Science Museum
b) Natural History Museum
c) London History Museum
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Zoological Survey of India (ZSI) has signed an MoU with the Natural History Museum (NHM) London to work together to collect, study and conserve faunal specimens for science and to create and exchange associated data and images.

8) HPCL collaborating with which bank for fuel payment through FASTag?

a) HDFC Bank
b) Yes Bank
c) ICICI Bank
d) Indian overseas Bank

Answer: 

Explanation: Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) is partnering with ICICI Bank, which will allow customers to use their ICICI Bank FASTag to pay for fuel and lubricants at HPCL retail outlets.

9) Who presents the National Service Scheme (NSS) Awards for the year 2019-20?

a) Ram Nath Kovind
b) Arvind Kejriwal
c) Nitish Kumar
d) Himanta Biswa Sarma

Answer: A

Explanation: President Ram Nath Kovind gave away the National Service Scheme (NSS) Awards for the year 2019-20 to 42 people in three different categories virtually from Rashtrapati Bhavan. The awards are presented under the aegis of the Ministry of the Union ministry of youth affairs and sports.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

10) Which state chief minister inaugurated the Digital Hub?

a) Odisha
b) Kerala
c) Assam
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: Chief Minister Pinarayi Vijayan has inaugurated “Digital Hub” with a capacity to support 200 start-ups via video conferencing, said a press release from Chief Minister’s Office. The project is completed at Kalamassery in Ernakulam district.

Keep checking our site @ Freshers Now for all the latest news about Current Affairs. Applicants can bookmark our site to get all the latest notifications.