28th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

28th September 2021 Current Affairs Quiz

28th September 2021 Current Affairs Quiz: Many number of candidates might be looking for the 28th September 2021 Current Affairs Quiz. So here our team has provided this article with the Latest 28th September 2021 Current Affairs Quiz. Applicants can gather the Daily Current Affairs with Answers along with the Explanation. Candidates know that many of the competitive exams like SSC, UPSC, Bank Exams, Entrance Exams will be conducting the Current Affairs Exam. So here this article about the Current Affairs helps you to gain more marks in those exams.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

28th September 2021 Current Affairs Quiz

1) PM Narendra Modi to announce the nationwide roll-out of _____ Mission

a) Health Card Mission
b) Digital Health Mission
c) Healthcare Mission
d) Health Mission

Answer: B

Explanation: PM Narendra Modi to announce the nationwide roll-out of the Pradhan Mantri Digital Health Mission on September 27. Under this, a unique digital health ID will be provided to the people, which will contain all the health records of the person. The National Digital Health Mission, which has been renamed Pradhan Mantri Digital Health Mission (PM-DHM). It is also known as Ayushman Bharat Digital Mission.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which country has banned cryptocurrency?

a) China
b) India
c) Australia
d) South Africa

Answer: A

Explanation: China intensified its crackdown on digital assets by banning all cryptocurrency transactions, in what’s been seen as the country’s strongest restriction on the sector so far.

3) When was the world Tourism day observed?

a) 24th September
b) 25th September
c) 26th September
d) 27th September

Answer: D

Explanation: World Tourism Day is celebrated to raise awareness on the importance of tourism and how it affects the social, cultural, political, and economic values internationally. 90% of the world heritage sites are closed due to the pandemic last year. This left people in rural communities unemployed and on the brink of poverty.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Who addresses the 74th AGM of the Indian Banks’ Association (IBA) in Mumbai?

a) Finance Minister
b) Ministry of Education
c) Ministry of Health
d) Ministry of Defence

Answer: A

Explanation: Union Finance Minister Nirmala Sitharaman on Sunday addressed the 74th Annual General Meeting of the Indian Banks’ Association (IBA) in Mumbai. The FM spoke about a slew of issues regarding the banking sector. She said the economy is in a critical stage and banks are the backbone. “I wish IBA rises to this occasion and provides India the best of financial services”.

5) Sania Mirza & her Chinese partner Shuai Zhang win the women’s doubles title at _____ Open tennis.

a) Krakow
b) Warsaw
c) Ostrava
d) Wroclaw

Answer: C

Explanation: Sania Mirza won her first title of the season as she and her Chinese partner Shuai Zhang beat the pair of Kaitlyn Christian and Erin Routliffe in the women’s doubles final of the Ostrava Open.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who has announced the month-long nationwide Clean India Drive?

a) Shri Anurag Thakur
b) Dharmendra Pradhan
c) Mansukh Mandaviya
d) Nirmala Sitharaman

Answer: A

Explanation: Minister of Youth Affairs and Sports Shri Anurag Thakur announces a month-long nationwide Clean India Drive from 1st -31st October. The Government will launch a month-long nationwide Clean India Drive to clean waste, mainly single-use plastic, from 1st -31st October 2021.

7) The US launch task forces on Hydrogen, Biofuels to decarbonize the energy sector with which country?

a) New York
b) India
c) China
d) Australia

Answer: B

Explanation: The US and India launch task forces on Hydrogen, Biofuels to decarbonize the energy sector. The US department of energy along with its Indian counterpart has launched new public-private task forces on Hydrogen and Biofuels to expand the use of clean energy technologies

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Who has become the first Indian player to score 10,000 runs in T20 cricket?

a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) MS Dhoni
d) KL Rahul

Answer: A

Explanation: Royal Challengers Bangalore (RCB) skipper Virat Kohli achieved yet another massive milestone as he became the first Indian batsman to complete 10,000 runs in the T20 cricket match.

9) IIT Delhi establishes ____ Technologies for Center of Excellence (CoE).

a) Manufacturing
b) Mechanical
c) Quantum
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Indian Institute of Technology (IIT) Delhi has a Center of Excellence (CoE) on Quantum Technologies to consolidate IIT Delhi’s research activities across various disciplines of Quantum Technologies. The CoE will promote synergy and coherence between the Institute’s activities and assist the Principal Investigators in obtaining additional funding from the DST and other funding bodies.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) What is the day observed across the world on 28th September?

a) World Dengue Day
b) World Rabies Day
c) World Health Day
d) Doctors Day

Answer: B

Explanation: It is celebrated annually to raise awareness about rabies prevention and to highlight progress in defeating this horrifying disease. 28 September also marks the anniversary of Louis Pasteur’s death, the French chemist and microbiologist, who developed the first rabies vaccine.

We hope all the candidates are satisfied with the given details about the 28th September 2021 Current Affairs Quiz. And stay in touch with us at Freshers Now for all the latest news and notifications.