28th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

28th November 2021 Current Affairs Quiz

28th November 2021 Current Affairs Quiz: Are you looking for 28th November 2021 Current Affairs? if yes, check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 28th November 2021. Candidates who are preparing for the Banking Exams or any other competitive exams, need to grab this chance to gain more marks. Candidates can get the Latest Current Affairs Quiz, with the Answers, Explanations and static points from this page. Bookmark this page and get the Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

28th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Where was the world’s first multimodal neuroimaging database called SWADESH has launched?

a) Haryana
b) Odisha
c) Tamil Nadu
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: The project SWADESH is a first of its kind large-scale multimodal neuroimaging database designed specifically for the Indian population. The unique brain initiative has been developed by the DBT-National Brain Research Centre (DBT-NBRC), Gurgaon, Haryana.

Static Points:
Haryana CM – Manohar Lal Khattar
Haryana Capital – Chandigarh
Haryana Governor – Bandaru Dattatreya

2) Who represents India at a meeting of the Council of Heads of Government of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO)?

a) Shilpak Ambule
b) Ravi Kumar Arora
c) S. Jaishankar
d) V. Muraleedharan

Answer: C

Explanation: External Affairs Minister S. Jaishankar will represent India at a meeting of the Council of Heads of Government of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO). The meeting is expected to deliberate on a range of pressing regional issues, including the situation in Afghanistan. The 20th Meeting of the SCO Council of Heads of Government (CHG) will be held in Nur-Sultan in virtual format under the chairmanship of Kazakhstan.

Static Points:
S. Jaishankar Constituency – Rajya Sabha, Gujarat

3) Army chief observes military exercise ‘Dakshin Shakti’ in ________.

a) Rajkot
b) Kausani
c) Jaisalmer
d) Ranchi

Answer: C

Explanation: Army chief General M M Naravane observed the military exercise ‘Dakshin Shakti’ being held here with the Army and the Air Force taking part in it. The exercise began in the deserts of Jaisalmer, Rajasthan. T-72, T-90 as well as Vijayanta tanks of the Army and the IAF’s Dhruv and Rudha helicopters, and the Jaguar fighter aircraft participated in the joint exercise.

Static Points:
Rajasthan Capital – Jaipur
Rajasthan CM – Ashok Gehlot
Rajasthan Governor – Kalraj Mishra
Ashok Gehlot Constituency – Jodhpur

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) What is the new category of Bangladesh and Nepal, as per the UN General Assembly recent resolution?

a) Least developed country (LDC)
b) Under Developed Country (UDC)
c) Developed Country
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The United Nations General Assembly adopted a resolution under which Nepal, Bangladesh and the Lao People’s Democratic Republic have graduated from the least developed country (LDC) category. After an extended preparatory period of five years instead of standard three, under Resolution A/ 76/ L.6/ Rev.1, these three countries will graduate from the LDC category.

Static Points:
Bangladesh Capital – Dhaka
Bangladesh PM – Sheikh Hasina
Bangladesh Currency – Bangladeshi Taka
Nepal Capital – Kathmandu
Nepal PM Sher Bahadur Deuba
Nepal Currency – Nepalese Rupee

5) Which country has announced more than EUR 1.2 billion to aid India’s fight against climate change?

a) Italy
b) France
c) Russia
d) Germany

Answer: D

Explanation: Germany has announced new development commitments to the tune of more than EUR 1.2 billion (approx. INR 10,025 crore) to aid India’s fight against climate change and for cooperation on clean energy. This announcement was made amid the visit of a delegation from the German Ministry of Economic Cooperation and Development.

Static Points:
Germany Capital – Berlin
Germany Currency – Euro
German Chancellor – Angela Merkel

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) The Union Cabinet has recently extended the National Apprenticeship Training Scheme for how many years?

a) 4 years
b) 5 years
c) 3 years
d) 7 years

Answer: B

Explanation: Union Cabinet has approved the continuation of the National Apprenticeship Training Scheme for the next five years. The cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi accorded its approval for stipendiary support of three thousand 54 crore rupees to apprentices who undergo apprenticeship training under the National Apprenticeship Training Scheme for the period from 2021-22 to 2025-26. Approximately nine lakhs apprentices will be trained by industry and commercial organisations.

7) Union Cabinet has approved to further extend the PMGKAY-Phase V till ____.

a) July 2022
b) October 2022
c) January 2022
d) March 2022

Answer: D

Explanation: Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) for another four months. The Phase V of the PMGKAY scheme will be operational from December 2021 till March 2022. Under the scheme, all the beneficiaries covered under the National Food Security Act (NFSA) receives food grains @ 5 kg per person per month.

8) Which of the following ministry has recently released a new series of Wage Rate Index with the base year 2016?

a) Ministry of Tribals
b) Ministry of Labor
c) Ministry of Sports
d) Ministry of Education

Answer: B

Explanation: The Labour ministry has released a new series of wage rate indexes (WRI) with the base year being 2016. The government periodically revises the base year of WRI for key economic indicators in order to provide a clear picture of economic changes and record the wage pattern of workers. The new series of WRI with base 2016=100 will replace the old series with base 1963-65.

Static Points:
Shri Bhupender Yadav – Minister of Environment, Forest and Climate Change, and Minister of Labour and Employment
Constituency – Rajya Sabha (Rajasthan)

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) Which bank commits a $ ___ million loans for Covid vaccines in FY22?

a) 50
b) 100
c) 230
d) 117

Answer: B

Explanation: Export-Import Bank of India (Exim Bank) has committed loans worth $100 million for domestic manufacturers of Covid-19 vaccines or related products. These loans are being extended to about half a dozen drug makers in the country during the present financial year.

Static Points:
Export-Import Bank of India – (Exim Bank)
Headquarters – Mumbai
CEO – Harsha Bangari

10) Which state has emerged as the poorest state in India at all dimensions in the inaugural national MPI released by NITI Aayog

a) Assam
b) Gujarat
c) Odisha
d) Bihar

Answer: D

Explanation: Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh have emerged as the poorest states in India, according to Niti Aayog’s Multidimensional Poverty Index (MPI). As per the index, 51.91 per cent population of Bihar is poor, followed by 42.16 per cent in Jharkhand, 37.79 per cent in Uttar Pradesh. While Madhya Pradesh (36.65 per cent) has been placed fourth in the index, Meghalaya (32.67 per cent) is at the fifth spot.

Static Points:
Bihar Capital – Patna
Bihar CM – Nitish Kumar
Bihar Governor – Phagu Chauhan

11) When was the National Organ Donation Day is observed in India?

a) 27th November
b) 28th November
c) 29th November
d) 26th November

Answer: A

Explanation: National Organ Donation Day is celebrated on November 27 in India every year. The day has been observed for the last 10 years. The main objective of the national organ donation day is to spread awareness among people and to recognize the selfless efforts made towards mankind, and reestablish our belief in humanity.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) Which bank has imposed a penalty of Rs 1 crore on the State Bank of India (SBI) for deficiencies in regulatory compliance?

a) RBI
b) HDFC
c) ICICI
d) Bank of Baroda

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs.1 crore on the State Bank of India for contravention of sub-section (2) of section 19 of the Banking Regulation Act, 1949 (the Act). The penalty has been imposed by an order dated November 16, 2021, Reserve Bank of India (RBI). According to the central bank, Statutory Inspections for Supervisory Evaluation (ISE) of SBI was conducted with reference to its financial positions as of March 31, 2018, and March 31, 2019.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

13) Which state government has organized a three-day International Tourism Mart?

a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Nagaland
d) Karnataka

Answer: C

Explanation: The government of Nagaland Shri Neiphiu Rio, Minister of State for Tourism & Defence GoI, Shri Ajay Bhatt and MLA & Advisor Tourism, Government of Nagaland Shri. H Khehovi Yeputhomi jointly inaugurated the three days long 9th International Tourism Mart for the North East Region at Kohima, Nagaland.

Static Points:
Nagaland Capital – Kohima
Nagaland CM – Neiphiu Rio
Nagaland Governor – Jagdish Mukhi
Neiphiu Rio Constituency – Northern Angami-II

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) According to the recently released figures, the total debt and liabilities of Pakistan have exceeded how many Trillion Pakistani rupees?

a) 70.5 Trillion
b) 40 Trillion
c) 5.15 Trillion
d) 50.5 Trillion

Answer: D

Explanation: The total debt and liabilities of Pakistan have crossed 50.5 trillion Pakistani rupees (PKR), of which the addition of PKR 20.7 trillion is under the current government alone, official figures released on Wednesday informed.

Static Points:
Pakistani Capital – Islamabad
Pakistani PM – Imran Khan
Pakistani Currency – Pakistani Rupee

15) Who has been appointed as the new President of INTERPOL?

a) Ahmed Nasser Al Raisi
b) Garba Baba UMAR
c) Michael A. HUGHES
d) None of the above.

Answer: A

Explanation: Ahmed Nasser Al Raisi of the United Arab Emirates (UAE) was elected Interpol’s new president at the same general assembly. Central Bureau of Investigation (CBI) special director Praveen Sinha was elected the delegate for Asia in the executive committee of the International Criminal Police Organization (Interpol) following a tough contest involving China.

For you, we have provided the 28th November 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs Quiz.