28th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

28th October 2021 Current Affairs Quiz

28th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com: Most of the candidates are in search of the 28th October 2021 Current Affairs Quiz. So for the sake of those candidates here we have gathered the Latest 28th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation. Candidates can prepare the Daily Current Affairs Quiz from our site Freshers Now. However, by practicing the Day to Day Current Affairs, candidates can have an opportunity to score the highest marks in the Competitive Exams, Bank Exams.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

28th October 2021 Current Affairs Quiz

1) ______ elected as President of Geneva-based WAIPA.

a) IUEA
b) Invest India
c) Both 1 & 2
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Invest India, a young ‘start-up’ within the Government of India, is now globally acknowledged as the gold standard among global IPAs. The Steering Committee for 2021-23 includes the President, two Vice Presidents – Egypt and Switzerland, and nine Regional Directors, Brazil, South Korea, Finland, Kuwait, Costa Rica, Cyprus, Azerbaijan, Ghana, and Samoa.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which Innovation Mission has launched a Digi-book named “Innovations for You”?

a) NITI Aayog
b) AITI Aayog
c) AKMK Aayog
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Atal Innovation Mission (AIM) of NITI Aayog has launched a Digi-book named “Innovations for You”. The sector in focus in this Digi-book is Healthcare. The book is a compilation of 45 health tech startups, incubated at Atal Incubation Centres spread across the country.

3) The 2nd Army Commanders’ Conference of 2021 is ended on which day?

a) 31st October
b) 29th October
c) 28th October
d) 27th October

Answer: C

Explanation: The second Army Commanders’ Conference of 2021 is scheduled from October 25 to 28 in New Delhi. Army Commanders’ Conference is an apex level biannual event which is held in April and October every year,”. The conference is an institutional platform for conceptual-level deliberations, culminating in making important policy decisions for the Indian Army.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Who launched the Garuda App, which is designed to capture the information?

a) Ram Nath Kovind
b) Anurag Thakur
c) Dharmendra Pradhan
d) Anup Chandra Pandey

Answer: D

Explanation: Election Commission of India (ECI) Shri Anup Chandra Pandey has launched Garuda App, it is designed to capture the information of polling stations, PS facilities, Checklist & New Form App Features. Through the Garuda app, Booth Level Officers (BLO) will upload photos and location information of the polling stations, along with data like latitude and longitude of the centre, from their registered mobile numbers.

5) In what edition did Nirmala Sitharaman participates in the Annual Meeting of the Board of Government of AIIB?

a) 5th
b) 6th
c) 7th
d) 4th

Answer: B

Explanation: Union Minister of Finance and Corporate Affairs Nirmala Sitharaman participates in the 6th Annual Meeting of the Board of Government of AIIB through a video conference. The meeting was hosted by United Arab Emirates (UAE). India is a foundation member and the second-largest shareholder in AIIB.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) What is the rank of India in Global climate tech investment trends?

a) 9th
b) 10th
c) 7th
d) 14th

Answer: A

Explanation: India ranked 9th in VC(Venture Capital) funding for climate tech globally report. According to a report published by London & Partners and Dealroom.co, India ranks at the ninth spot globally for climate tech investment, with the country’s climate tech businesses receiving US$ 1 billion in venture capital funding between 2016 and 2021.

7) Yes bank launches new savings account for which category?

a) YES Students
b) YES Sr. Citizen
c) YES Family
d) YES Children

Answer: C

Explanation: Yes Bank has launched its YES Family proposition enabling customers to care for the well-being of everyone in their family with bespoke services and privileges meant to be enjoyed together as a family.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) PM Modi participates in 16th East Asia Summit hosted by which country?

a) Thailand
b) Malaysia
c) Brunei
d) Myanmar

Answer: C

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 16th East Asia Summit earlier today via videoconference. The 16th East Asia Summit was hosted by Brunei as EAS and ASEAN Chair. It saw the participation of leaders from ASEAN countries and other EAS Participating Countries including Australia, China, Japan, South Korea, Russia, USA and India. India has been an active participant in EAS. This was Prime Minister’s 7th East Asia Summit.

9) Who inaugurates the three-day National Conference on “Delivering Democracy?

a) Anurag Thakur
b) Nirmala Sitharaman
c) Aravind Kejirwal
d) Amit Shah

Answer: A

Explanation: The Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurated a three-day National Conference on “Delivering Democracy. Two Decades of Prime Minister Shri Narendra Modi as Head of Government”, organised by the Rambhau Mhalgi Prabodhini.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) On which day Indian Army celebrates Infantry Day?

a) 26th October
b) 27th October
c) 28th October
d) 29th October

Answer: B

Explanation: 27th October is celebrated as Infantry Day to commemorate the arrival of the Indian Army at Budgam airfield after the ‘Instrument of Accession was signed on 26th  October 1947, between Maharaja Hari Singh and India. This year Defence forces celebrate 75th Infantry Day in Jammu and Kashmir.

Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest notifications about the Current Affairs.