2nd January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

2nd January 2022 Current Affairs Quiz

2nd January 2022 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are looking for the 2nd January 2022 Current Affairs Quiz? If yes, take a look at this article. In the below sections, we had provided the Latest Current Affairs Quiz of 2nd January 2022. To gain more marks in the section of Current Affairs in all government organizations exams or any other competitive Exams, candidates need to check this article. Follow us on a regular basis to get the Daily Current Affairs Bits. Candidates can know more information about Current Affairs by checking this complete article. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs of 2nd January 2022.

★★ Current Affairs Quiz ★★

2nd January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Paisabazaar and which Bank Launches Pre-Qualified Program for Personal Loans?

a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Axis Bank
d) Yes Bank

Answer: C

Explanation: Paisabazaar, the digital marketplace for consumer credit partnered with Axis Bank to launch a pre-qualified program for unsecured loans on its platform. The pre-qualified program involves deep technology and analytics collaboration with banks and non-bank financiers, enabling customers to view customized and pre-qualified lending offers.

Static Points:
Paisabazaar Co-Founder & CEO – Naveen Kukreja
Headquarters – Gurugram, Haryana

Axis Bank MD & CEO – Amitabh Chaudhry
Axis Bank Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Axis Bank Tagline – Badhti Ka Naam Zindagi

2) Which country test-fires New Hypersonic Tsirkon Missiles from Frigate & Submarine?

a) Russia
b) France
c) China
d) Italy

Answer: A

Explanation: Russia successfully test-fired around 10 new Tsirkon (Zircon) hypersonic cruise missiles from a frigate and other two missiles from a submarine. The Zircon missile would be capable of flying at nine times the speed of sound and have a range of 1,000 kilometres (620 miles). The deployment of the missiles will elevate the capability of Russia’s military power.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
President – Vladimir Putin
Currency – Russian Ruble

3) ____ reconstituted Market Data Advisory Committee Chaired by S Sahoo.

a) SEBI
b) IRDA
c) CDSL
d) SIDBI

Answer: A

Explanation: Security Exchange Board of India (SEBI) reconstituted 20 members Market Data Advisory Committee (MDAC) to recommend policy measures in areas like securities market data access and privacy. The MDAC will be chaired by S.Sahoo. S Sahoo is a Professor at National Law University, Delhi & former chairperson, Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).

Static Points:
SEBI Chairman – Ajay Tyagi
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which Cricket Team won the 2021-22 Vijay Hazare Trophy?

a) Tamil Nadu
b) West Bengal
c) Rajasthan
d) Himachal Pradesh

Answer: D

Explanation: Himachal Pradesh cricket team won its maiden Vijay Hazare Trophy 2021-22. 2nd January 2022 Current Affairs QuizHimachal Pradesh has created history by beating Tamil Nadu in the final of the Vijay Hazare Trophy 2021-22 to win their first-ever domestic trophy. The 20th season of the Vijay Hazare Trophy title after defeating Tamil Nadu in the finals that were held at Sawai Mansingh Stadium, Jaipur, Rajasthan.

Static Points:
Himachal Pradesh Chief Minister – Jai Ram Thakur
Capital(s) – Shimla (Summer), ‎Dharamshala‎ (Winter)
Governor – Rajendra Arlekar

5) How many Task Forces did DoT sets-up to Explore 6G Development?

a) 7
b) 4
c) 3
d) 6

Answer: D

Explanation: The Department of Telecommunications (DoT) of the Ministry of Communication formed a task force under the Technology Innovation Group (TIG) on 6G (6th Generation) technology to explore technological innovations and various commercial uses. The task forces will enable research and development, manufacturing, prepare pre-standardisation and market readiness framework.

Static Points:
Ministry of Communication – Ashwini Vaishnaw
Constituency – Odisha

6) India supplies five lakh COVID vaccine doses to which country?

a) Afghanistan
b) Sri Lanka
c) Nepal
d) Tajikistan

Answer: A

Explanation: India began the new year by handing over half a million doses of COVID-19 vaccines to Afghanistan. The consignment is part of a million-strong vaccine supply that will be completed within the coming weeks, according to the Ministry of External Affairs (MEA). It will be one of the largest-ever humanitarian assistance projects from India to Afghanistan consisting of wheat and other medicines to be organised in coordination with U.N. agencies.

Static Points:
Afghanistan Capital – Kabul
Currency – Afghan afghani
PM – Hasan Akhund

★★ English Questions & Answers ★★

7) Who is the winner of the Sahitya Akademi Yuva Puraskar for English?

a) Namita Gokhale
b) Megha Majumdar
c) Anita Vachharajani
d) None of the above

Answer: B

Explanation: A Burning, Megha Majumdar, winner of the Sahitya Akademi Yuva Puraskar, English. One of the 2020s most admired books, Megha Majumdar’s A Burning is a magnificent debut with endless possibilities. The Sahitya Akademi awards for 2021 were announced on December 30, 2021.

Static Points:
Sahitya Akademi Award is Awarded for – Literary award in India
First Awarded – 1954

8) Former Cricketer Captain Ray Illingworth Passed Away, he is from which country?

a) England
b) Germany
c) Frace
d) Britain

Answer: A

Explanation: Ray Illingworth, a former England cricket captain and the coach of the England Cricket team (1995-1996) has passed away at the age of 89. He was born on 8th June 1932 in Pudsey, West Yorkshire, England. He has also played for the Yorkshire County Cricket Club of England.

Static Points:
England Capital – London
Currency – Pound Sterling

9) Which minister has launched the India Semiconductor Mission?

a) Minister of Education
b) Minister of Parliamentary Affairs
c) Information Technology Minister
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Information Technology Minister Ashwini Vaishnaw launched the India Semiconductor Mission (ISM) to attract large investments for setting up semiconductor wafer fabrication facilities in India. The companies that are interested are invited by the Centre for the development of the semiconductors and display manufacturing ecosystem in India.

Static Points:
Ashwini Vaishnaw – Minister of Railways, Minister of Communications, Minister of Electronics and Information Technology
Constituency – Odisha

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Vasudevan PN has been re-appointed as MD and CEO of which bank?

a) SIDBI
b) ESFBL
c) HSBC Bank
d) DBS Bank

Answer: B

Explanation: Vasudevan Pathangi Narasimhan has been reappointed as the Managing Director & Chief Executive Officer of Equitas Small Finance Bank Limited (ESFBL) for three years from July 23, 2022, to July 22, 2025, by the Board of Directors (BoD). He is currently serving as the MD and CEO of the bank.

Static Points:
SIDBI Part-Time Chairman – Arun Ramanathan
Headquarters – Chennai, Tamil Nadu
Tagline – It’s Fun Banking

11) Which of the following bank has become the second-largest merchant-acquisition bank?

a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Canara Bank

Answer: A

Explanation: Axis Bank has become the second-largest merchant-acquiring bank in the country, leapfrogging two spaces during 2021 by installing over two lakh card-swipe machines during the year. This is part of the bank’s “Axis One” strategy, where it reaches out to the customers by offering its entire gamut of products rather than as a standalone service.

Static Points:
Axis Bank MD & CEO – Amitabh Chaudhry
Axis Bank Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Axis Bank Tagline – Badhti Ka Naam Zindagi

12) Who Announces 27 Border Infrastructure Projects?

a) Piyush Goyal
b) Rajnath Singh
c) Ashwini Vaishnaw
d) Narendra Modi

Answer: B

Explanation: Defence Minister Rajnath Singh listed the development of critical border infrastructure as a key priority to boost India’s overall defence and security system. He announced 24 bridge projects and 3 road projects implemented and managed by the Border Roads Organisation (BRO) in four states and two union territories.

Static Points:
Rajnath Singh Constituency – Lucknow, Uttar Pradesh (Lok Sabha)

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Food aggregators like Swiggy, Zomato to collect ____ per cent GST beginning from 2022.

a) 6%
b) 3%
c) 4%
d) 5%

Answer: D

Explanation: Food aggregators like Swiggy and Zomato to collect deposit tax at a 5% rate beginning 2022, a move that will widen the tax base as food vendors who are currently outside the GST threshold will become liable to GST when provided through these online platforms. Currently, restaurants registered under GST are collecting and depositing the tax.

14) PM releases ____ instalment of financial benefit under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi scheme.

a) 10th
b) 14th
c) 6th
d) 7th

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi released the 10th instalment of financial benefit under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) scheme. Under the scheme, an amount of over ₹20,000 crores was transferred to more than 10 crore beneficiary farmer families across the country. Modi released the amount to beneficiaries at an event held through video conference.

Static Points:
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare – Narendra Singh Tomar
Constituency – Gwalior, Madhya Pradesh

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) India exchange list of nuclear installations and facilities with which country?

a) Nepal
b) China
c) Afghanistan
d) Pakistan

Answer: D

Explanation: Pakistan and India exchanged a list of their nuclear installations that cannot be attacked in case of an escalation in hostilities, as part of an annual ritual that has been in practice between the two neighbours for more than three decades. The two countries also exchanged lists of prisoners held in each other’s prisons, which include civilians, defence personnel and fishermen.

Static Points:
Pakistan Capital – Islamabad
Currency – Pakistani Rupee
President – Arif Alvi

For the sake of candidates, we have provided the 2nd January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs.