2nd November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

2nd November 2021 Current Affairs Quiz

2nd November 2021 Current Affairs Quiz: If you are one of the students who are in search of the 2nd November 2021 Current Affairs Quiz then just check this article. Here we had given the Latest Current Affairs Quiz of 2nd November 2021. Applicants can get to know the 2nd November 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with Explanations. Also, candidates can have a chance to score more marks in the State Government Exams, Bank Exams by practicing the Current Affairs Quiz. Candidates can know more information about Current Affairs by checking this complete article.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

2nd November 2021 Current Affairs Quiz

1) Which Bank partnered with NPCI to launch Rupay Credit Cards ‘Veer’?

a) Kotak Mahindra Bank
b) Yes Bank
c) SBI
d) RBI

Answer: A

Explanation: According to Praveena Rai, COO, NPCI, to associate with Kotak Mahindra Bank for the issuance of RuPay credit cards. The Kotak RuPay credit card ‘Veer’ for the armed forces will provide a safe, rewarding and contactless shopping experience to our uniformed personnel and their families.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) IRCTC partnered with which Inc to reduce fraud in the railways?

a) BSNL
b) Reliance
c) Truecaller
d) MTNL

Answer: C

Explanation: The Indian Railway Catering & Tourism Corporation (“IRCTC”) and Truecaller, the leading global platform for verifying contacts and blocking unwanted communication, are working together to provide passengers with greater trust in communication.

3) Who launched the “Dairy Sahakar” scheme?

a) Pema Khandu
b) Amit Shah
c) Biswa Sarma
d) Nitish Kumar

Answer: B

Explanation: Shri Amit Shah, Union Minister of Home Affairs and Corporation launched the “Dairy Sahakar” scheme at Anand, Gujarat, during the function organised by Amul for the celebration of the 75th Foundation Year of Amul.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Australian player Alan Davidson has passed away, on which sport did he represent?

a) Shooting
b) Wrestling
c) Bowling
d) Swimming

Answer: C

Explanation: Australian legend Alan Davidson has passed away. The bowling allrounder, who made his Test debut against England in 1953, represented Australia 44 times in the longest format. The left-arm pacer had finished his career with a stunning average of 20.53, having picked up 186 wickets.

5) Union Minister of Cooperation, Amit Shah has launched the “Dairy Sahakar” scheme at which state?

a) Kerala
b) Gujarat
c) Assam
d) Mysore

Answer: B

Explanation: Union Minister of Home Affairs Amit Shah launched the Dairy Sahakar scheme at Gujarat’s Anand with the overall objectives of doubling the farmers’ income and Atmanirbhar Bharat. under the ‘Dairy Sahakar’ scheme, financial support will be extended by the National Cooperative Development Corporation (NCDC).

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) NCW, NALSA launched Pan-India legal awareness programme for _____.

a) Senior Citizens
b) Men
c) Children
d) Women

Answer: D

Explanation: The National Commission for Women (NCW), along with the National Legal Services Authority (NALSA) has launched a pan-India Legal Awareness Program for Women, “Empowerment of Women through Legal Awareness” to impart practical knowledge about legal rights and remedies provided under various women.

7) The 16th G20 Summit meeting was held in which country?

a) Russia
b) France
c) Italy
d) China

Answer: C

Explanation: Wang Wenbin: President Xi Jinping attended the 16th G20 Leaders’ Summit and delivered important remarks via video link. It was his latest attendance at major multilateral events after the recent general debate of the 76th Session of the United Nations General Assembly, the leaders’ summit of the 15th meeting of the Conference of the Parties (COP15) to the Convention on Biological Diversity, and the second United Nations Global Sustainable Transport Conference. PM Narendra Modi visited Italy and participated in 16th G20 Summit.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) With which bank did AIIB process a USD $ 2 billion loans for India to buy COVID-19 vaccines?

a) ADB
b) World Bank
c) HSBC Bank
d) RBI

Answer: A

Explanation: Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) along with the Asian Development (ADB) is currently processing a USD 2 billion loan for India to purchase COVID-19 vaccines. The ADB has agreed to finance USD 1.5 billion and AIIB will supplement with another USD 500 million.

9) Which state has topped the Public Affairs Index (PAI) 2021?

a) Odisha
b) Kerala
c) Assam
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: Ravindra, chairperson, PAC, announced that Kerala had emerged as the best-performing in the ‘large States’ category, Sikkim among ‘small States’, and Puducherry in ‘Union Territory’. Karnataka dropped three places to be adjudged seventh in the Public Affairs Index (PAI) 2021 which analyses governance by looking into growth, equity and sustainability indicators.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Who handed over the trophies to the winners of the National Sports Awards 2020?

a) Nirmala Sitharaman
b) Jitendra Singh
c) Dharmendra Pradhan
d) Anurag Thakur

Answer: D

Explanation: Sports Minister Anurag Thakur physically handed over trophies to the winners of National Sports Awards 2020 after the award ceremony was held virtually last year due to the COVID-19 pandemic.

Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest notifications about the Current Affairs Quiz.