2nd October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

2nd October 2021 Current Affairs Quiz

2nd October 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates who are looking for the 2nd October 2021 Current Affairs Quiz can take a look at this article. Here we had provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation. Also, applicants can gather Latest Current Affairs Quiz for preparing the State Government Exams, Entrance Exams. Candidates can go through the below section to know more details about the 2nd October 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

2nd October 2021 Current Affairs Quiz

1) Who was elected as the chairman of the Indian Society of Advertisers (ISA)?

a) Chandramauli Kumar Prasad
b) Sunil Kataria
c) J R Mudholkar
d) Harshavardhan

Answer: B

Explanation: Sunil Kataria was elected as the Chairman of The Indian Society of Advertisers for the sixth consecutive term. Sunil Kataria, Chief Executive Officer, India and SAARC, Godrej Consumer Products Limited has been re-elected as the Chairman of the Indian Society of Advertisers.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who has been appointed as MD &CEO of National Securities Depositories (NSD)?

a) Padmaja Chunduru
b) Prashant Kumar
c) Shanti Lal Jain
d) Sashidhar Jagdishan

Answer: A

Explanation: The National Securities Depository Limited (NSDL) has appointed Padmaja Chunduru as its new managing director and chief executive officer. She will succeed GV Nageswara Rao. Chunduru was earlier the MD and CEO of Indian Bank.

3) Who has launched its Global Computer Science Education program?

a) Mintra
b) Flipkart
c) Amazon
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Amazon’s future engineering program aims to enable and deliver computer science education to more than 1 lakh from 900 government and aided schools in rural India. Amazon’s computer science education program will be rolled out in seven states of India — Karnataka, Delhi, Haryana, Maharashtra, Tamil Nadu, Odisha, and Telangana. The initiative is for Classes 6 to 12.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Which Tokyo Olympic medalist announces retirement?

a) Rupinder Pal Singh
b) Neeraj Chopra
c) Ravi Kumar Dahiya
d) Mirabai Chanu

Answer: A

Explanation: The 30-year-old Rupinder represented the Indian hockey team in 223 matches in his 13 years hockey career. Rupinder was part of the Indian hockey team that won the bronze medal in the 2020 Summer Tokyo Olympics, held in July – August 2021.

5) India and United States (US) held their Industrial Security Agreement (ISA) summit at ____.

a) Assam
b) Banglore
c) New Delhi
d) Gujarat

Answer: C

Explanation: India and the United States have held their Industrial Security Agreement (ISA) summit in New Delhi. The summit which was started on September 27 and concluded on October 1 discussed the protocol for the exchange of classified information between the defense industries of the two countries.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who has been taken charge as Managing Director of Life Insurance Corporation (LIC) of India?

a) Siddhartha Mohanty
b) BC Patnaik
c) M.R.Kumar
d) None of the above

Answer: B

Explanation: BC Patnaik has taken charge as Managing Director of Life Insurance Corporation of India. “He was appointed as Managing Director by Government of India on 1st October 2021.

7) Where was the first air pollution control tower is built in India?

a) Bangalore
b) Uttar Pradesh
c) Telangana
d) Delhi

Answer: B

Explanation: Uttar Pradesh’s first air pollution control tower is set to come up along the DND expressway in Noida. The tower will be a pilot project which would be installed by the Noida Authority in collaboration with the Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) under its corporate social responsibility (CSR) initiative. The tower will be 20 meters tall and 4.5 meters in diameter, and it will be able to improve air quality in an area of one square kilometer.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) With which company did the Union Ministry of Labour and Employment has joined hands to launch the DigiSaksham scheme?

a) Amazon
b) Facebook
c) Microsoft
d) Twitter

Answer: C

Explanation: The Union Ministry of Labour and Employment has joined hands with Microsoft India to launch the DigiSaksham scheme to “empower job seekers in an increasingly tech-driven economy”. Under the scheme, 10 million active registered job seekers on the National Career Service (NCS) platform will be provided with free-of-cost training over a few years.

9) The International Day of Non-Violence is celebrated on which day?

a) 2nd October
b) 1st week of October
c) In the month of October
d) None of the above

Answer: A

Explanation: International Day of Non-Violence is observed on 2 October to mark the birthday of Mahatma Gandhi who had played an important role in India’s Independence. On 15 June 2007, General Assembly adopted a resolution of establishing the International Day of Non-Violence to spread the message of non-violence including education and public awareness.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Shanti Swarup Bhatnagar award was given to which Of the following field?

a) Doctors
b) Scientists
c) Nurse
d) All of the above

Answer: B

Explanation: The Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology is a science award in India given annually by the Council of Scientific and Industrial Research for notable and outstanding research, applied or fundamental, in biology, chemistry, environmental science, engineering, mathematics, medicine, and Physics. The award was given to scientists below 45 years of age.

Stay in touch with us at Freshers Now for all the latest news and updates about Current Affairs. Candidates can bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest notifications.