30th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

30th November 2021 Current Affairs Quiz

30th November 2021 Current Affairs Quiz: Hello guys! Are you preparing for banking exams or any other competitive exams? If yes, check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 30th November 2021. Candidates can get the Latest Current Affairs Quiz, with the Answers, Explanations and static points from this page. Bookmark (CTRL+D) this page and get the Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

30th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who has been elected as the first woman president of the Indian Mountaineering Foundation (IMF)?

a) Arunima Sinha
b) Harshwanti Bisht
c) Sunita Narain
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Mountaineer from Uttarakhand Harshwanti Bisht has earned the distinction of being elected the first woman president of the Indian Mountaineering Foundation (IMF). She was elected to the coveted post, winning 60 out of a total of 107 votes.

Static Points:
Indian Mountaineering Foundation Headquarters – New Delhi

2) Indian Railways is constructing the tallest pier railway bridge in the world in which state?

a) Kerala
b) Nagaland
c) Meghalaya
d) Manipur

Answer: D

Explanation: The Indian Railways is constructing the tallest pier railway bridge in the world in Manipur. The ambitious project of the Railways in Manipur is part of the Jiribam-Imphal railway line, which ultimately is part of a new broad gauge line being constructed to connect the northeastern state with the rest of the country.

Static Points:
Manipur Capital – Imphal
Manipur CM – N Biren Singh

Shri Ashwini Vaishnaw – Minister of Railways, Minister of Communications, and Minister of Electronics and Information Technology
Constituency – Rajya Sabha from Odisha

3) Which state has emerged as the poorest state in India released by NITI Aayog?

a) Bihar
b) Punjab
c) Assam
d) Telangana

Answer: A

Explanation: Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh have emerged as the poorest states in India, according to Niti Aayog’s Multidimensional Poverty Index (MPI). As per the index, 51.91 per cent population of Bihar is poor, followed by 42.16 per cent in Jharkhand, 37.79 per cent in Uttar Pradesh.

Static Points:
Bihar Capital – Patna
Bihar CM – Nitish Kumar
Bihar Governor – Phagu Chauhan
NITI Aayog Chairman – Narendra Modi
NITI Aayog CEO – Amitabh Kant

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) When was the International Day of Solidarity is observed?

a) 30th November
b) 27th November
c) 28th November
d) 29th November

Answer: D

Explanation: The International Day of Solidarity with the Palestinian People is an UN-organized day held every year on 29th November. The day aims to educate the public on the question of Palestine and support a peaceful settlement of the Israeli-Palestinian conflict. Indian Railways is constructing the world’s tallest railway bridge pier at Noney Valley in the state of Manipur with a height of 141 metres.

5) Cherry Blossom Festival is celebrated in which of the following state?

a) Kerala
b) Meghalaya
c) Assam
d) Nagaland

Answer: B

Explanation: The three-day Shillong Cherry Blossom Festival 2021 was inaugurated by Chief Minister of Meghalaya, Conrad K Sangma, and Ambassador of Japan to India, Satoshi Suzuki. It was celebrated from November 25 to 27. The festival was held in two venues, Ward’s Lake and Polo Grounds in Meghalaya. The annual festival coincides with the actual blooming of the cherry blossom flowers.

Static Points:
Meghalaya Capital – Shilong
Meghalaya CM – Conrad Sabgma
Meghalaya Governor – Satya Pal Malik

6) Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs. 1 crore on which bank?

a) HDFC Bank
b) State Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Union Bank of India

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India imposed a monetary penalty of Rs.1 crore on the state-owned Union Bank of India for deficiencies in regulatory compliance. The penalty was imposed by an order for non-compliance with the certain provisions of directions issued by the RBI contained in Reserve Bank of India (Fraud – Classification and Reporting by commercial banks and select FIs) Directions 2016 and Guidelines on Sale of Stressed Assets by Banks.

Static Points:
Union Bank of India CEO – G Rajkiran Rai
Headquarters – Mumbai
Tagline – Good People to Bank with

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Which Insurance company has partnered with TropoGo for the distribution of a drone insurance product??

a) The New India Assurance Company Limited
b) Religare Insurance Company
c) Bajaj Allianz General Insurance
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Bajaj Allianz General Insurance announced its partnership with deep-tech startup TropoGo for the distribution of a drone Insurance product. With this Bajaj Allianz General Insurance becomes the 4th insurer to offer drone cover. HDFC Ergo was the first insurer to launch a drone insurance cover in June 2020, followed by ICICI Lombard in August 2021, and Tata AIG.

Static Points:
Bajaj Allianz General Insurance CEO – Tapan Singhel
Headquarters – Pune

8) National Cadet Corps Day is celebrated every year on which day?

a) 1st Sunday in November
b) Last Sunday in November
c) 4th Sunday in November
d) 2nd Sunday in November

Answer: C

Explanation: NCC day is celebrated every year on the 4th Sunday in November. NCC day is observed throughout the country. The raising day is being celebrated all over the country with cadets participating in marches, blood donation camps and social development programmes.

9) Lunar Polar Exploration Mission (LUPEX) is a joint mission to the Moon, involves India and which country?

a) China
b) Japan
c) Israel
d) Russia

Answer: B

Explanation: The Indian and Japanese space agencies are planning a joint mission to the Moon, that is meant to explore the Polar region. The mission, which will be known as Lunar Polar Exploration Mission (LUPEX), will feature an Indian lunar lander and a Japanese rover.

Static Points:
Japan Capital – Tokyo
Japan Currency – Japanese Yen
Japan PM – Fumio Kishida
Indian Space Agencies – Indian Space Research Organisation
Japan Space Agencies – Japan Aerospace Exploration

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Shaheen-1A’ is a surface to the surface ballistic missile of which country?

a) India
b) China
c) Pakistan
d) France

Answer: C

Explanation: Pakistan has conducted a successful test launch of an indigenously developed Shaheen-1A surface to surface ballistic missile. The Pakistan military said in a statement that the test was “aimed at re-validating certain design and technical parameters of the weapon system”.

Static Points:
Shaheen-1A – Estimated 900 km range.
Pakistan Capital – Islamabad
Pakistan Currency – Pakistani Rupee
Pakistan PM – Imran Khan

11) The RBI has recently increased the cap on promoters’ stake in the private banks to ___ per cent of the paid-up voting equity share capital of the bank.

a) 17
b) 26
c) 14
d) 23

Answer: B

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) raised the cap on promoter’s stake in private banks, to 26 per cent – in the long run, from the current 15 per cent limit, of the paid-up voting equity share capital of the bank. According to the RBI’s current norms, a promoter of a private bank needs to pare holdings to 20 per cent within 10 years, and to 15 per cent within 15 years.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das (25th) (Serve till 2024)
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

12) International Institute for Strategic Studies (IISS) holds an international Dialogue in which country annually?

a) India
b) China
c) Singapore
d) Italy

Answer: C

Explanation: A unique annual event, it allows heads of state, ministers and other senior figures from global defence and security establishments to meet in person in Singapore to discuss the region’s most pressing security challenges.

Static Points:
Singapore Currency – Singapore Dollar
Singapore President – Halimah Yacob

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Who has been appointed as an Independent non-executive Director on the Board of Hero MotoCorp?

a) Rajnish Kumar
b) Rajesh Chouhan
c) Dinesh Kumar
d) Sandeep Bakhshi

Answer: A

Explanation: Hero Motocorp said that Rajnish Kumar, former chairman of State Bank of India (SBI), has been appointed as an independent non-executive director on the board of the company. During his tenure, the bank developed YONO, a digital platform, which established SBI as a global leader in the adoption of technology and innovation.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Skyroot test-fired India’s 1st Privately Built Cryogenic Rocket Engine named ____.

a) Dhawan-1
b) Skyroot-21
c) Vikram I
d) Vikram III

Answer: A

Explanation: Skyroot test-fired India’s 1st Privately Built Cryogenic Rocket Engine “Dhawan-1” Skyroot Aerospace, a space technology startup based in Hyderabad, has successfully test-fired Dhawan-1, India’s first privately developed fully cryogenic rocket engine.

Static Points:
Skyroot Aerospace Headquarters – Hyderabad
Skyroot Aerospace Founders – Pawan Kumar Chandana, Naga Bharath Daka

15) Who has released a book named “Bangladesh Liberation @ 50 Years: ‘Bijoy’ with Synergy, India-Pakistan War 1971”?

a) Rajeev Chaudhary
b) Rob Lockhart
c) MA Ganapathy
d) Gen. Naravane

Answer: D

Explanation: Gen. Naravane released a book ‘Bangladesh Liberation @ 50 years: ‘Bijoy’ with synergy, India-Pakistan war 1971′, a compilation of personal accounts of the war by veterans from both sides.

For the sake of candidates, we have provided the 30th November 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs Quiz.