30th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

30th October 2021 Current Affairs Quiz

30th October 2021 Current Affairs Quiz: Are you one of the candidates who are in search of the 30th October 2021 Current Affairs Quiz? if yes then check this article. Moreover, we had given the 30th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation. Candidates can prepare for the Latest Current Affairs Quiz and participate in the Government Exams, Bank Exams to gain more marks.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

30th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Indian Navy’s stealth frigate Tushil launched in which country?

a) Italy
b) Russia
c) France
d) Brazil

Answer: B

Explanation: The first of two additional Krivak or Talwar-class stealth frigates, Tushil, being built in Russia for the Indian Navy, was formally launched into the waters. It is part of four follow-on frigates contracted by India from Russia, of which two are being built by Russia and two are under construction in India through technology transfer.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who has launched an e-National Level Awareness Programme ‘SAMBHAV”?

a) Narendra Modi
b) Narayan Rane
c) Nirmala Sitharaman
d) Aravind Kejriwal

Answer: B

Explanation: The Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises (MSME) has launched an e-National Level Awareness Programme ‘SAMBHAV”, to promote engagement of the youth in promoting entrepreneurship. The e-National Level Awareness Programme 2021 ‘SAMBHAV” was launched by the Union Minister of MSME Narayan Rane in New Delhi.

3) Which Indian Institute has placed the top 100 positions in Times Higher Education?

a) IISc Banglore
b) IIT Bombay
c) IIT Delhi
d) IIT Madras

Answer: A

Explanation: Indian Institute of Science is the only Indian Institute to feature in the top 100 lists of Times Higher Education’s World’s best universities to study computer science and engineering as per the ranking released by Times Higher Education 2022.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Who is appointed as chairperson of NaBFID?

a) A.K Goel
b) Naveen Patnaik
c) Dharmendra Pradhan
d) K. V. Kamath

Answer: D

Explanation: Kamath was appointed as NaBFID chairperson. The government announced the appointment of veteran banker K. V. Kamath as chairperson of the newly set up ₹20,000-crore National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID).

5) PM Modi launches Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission in which state?

a) Assam
b) Gujarat
c) Uttar Pradesh
d) Kerala

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, one of the largest pan-India schemes for strengthening healthcare infrastructure, in his parliamentary constituency Varanasi in Uttar Pradesh. Its objective is to fill gaps in public health infrastructure, especially in critical care facilities and primary care in both urban and rural areas.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) India and Israel held the ___ round of Joint Working Group meetings on military ties.

a) 15th
b) 12th
c) 7th
d) 1st

Answer: A

Explanation: India and Israel have agreed to form a task force that will work to identify new areas of defence cooperation, in New Delhi after officials of both countries held the 15th round of the Joint Working Group meeting on military ties. The meeting, attended by Defence Secretary Ajay Kumar and Director General of Israel’s Ministry of Defence, Maj Gen (Retd) Amir Eshel was held in Tel Aviv.

7) Which city wins the award for best public transport from the Housing & Urban Affairs Ministry in Gujarat?

a) Vadodara
b) Ahmedabad
c) Rajkot
d) Surat

Answer: D

Explanation: The city of Surat in Gujarat has been awarded for the best public transport system while Kerala’s Kochi city got an award at the event for the most sustainable transport system. The Metro rail system of Delhi-NCR is awarded for Passenger Services and Satisfaction. At the recent Urban Mobility India Conference, the Delhi Metro Rail Corporation has bagged the award for ‘Metro Rail with the Best Passenger Services and Satisfaction’.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) What is the new name of Facebook?

a) Meta
b) Alpha
c) Mega
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Facebook Inc is now called Meta, the company in a rebrand that focuses on building the “metaverse,” a shared virtual environment that it bets will be the successor to the mobile internet. The name change comes as the world’s largest social media company battles criticisms from lawmakers and regulators over its market power.

9) Karnataka wins ___ senior National Aquatic Championships held in Bengaluru.

a) 87th
b) 67th
c) 77th
d) 74th

Answer: D

Explanation: Karnataka’s Ridhima Veerendra Kumar provided another glimpse of her growing status as one of the country’s best by sprinting to her second backstroke gold at the 74th senior National aquatic championships at the Basavanagudi Aquatic Centre.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Who addresses the G20 Joint Finance and Health Ministers’ Meeting?

a) Arvind Kejriwal
b) Nirmala Sitharamn
c) Mansukh Mandaviya
d) Ram Nath Kovind

Answer: C

Explanation: Union minister for health and family welfare Dr Mansukh Mandaviya addressed the G20 joint finance and health ministers’ meeting through video conferencing. The agenda of the discussion was “Concrete proposals to strengthen global health financing governance.” While supporting the present proposal for Joint Health and Financing Task Force, India proposes that the centrality of WHO needs to be maintained in the health arena.

We hope all the candidates have gained complete details about the 30th October 2021 Current Affairs Quiz from the above sections. Further, we advise the candidates to stay in touch with us at Freshers Now to get all the latest news.