3rd January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

3rd January 2022 Current Affairs Quiz

3rd January 2022 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you looking for the 3rd January 2022 Current Affairs Quiz? If so, you are in the right place. For the sake of candidates, we have provided detailed information regarding the 3rd January 2022 Current Affairs Quiz in the below sections. To save the time of the candidates, we had given the 3rd Jan 2022 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Grab this chance to gain more marks in the State/ Central Exams or any other competitive Exams. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Follow this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

3rd January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who was named ‘Journalist of the Year’ in Redink Awards for Excellence in Journalism 2021?

a) Prem Shankar Jha
b) Danish Siddiqui
c) Saurabh Shukla
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Photojournalist Danish Siddiqui, who died during an assignment in Afghanistan, has been posthumously awarded as the ‘Journalist of the Year’ for 2020 by the Mumbai Press Club. CJI N V Ramana presented the annual RedInk Awards for Excellence in Journalism.

2) Which country has been added as the fourth new member of the BRICS New Development Bank?

a) Egypt
b) Indonesia
c) South Korea
d) Nepal

Answer: A

Explanation: Egypt added as the fourth new member of BRICS New Development Bank. Bangladesh, UAE, and Uruguay joined BRICS New Development Bank in September 2021. Membership expansion enables New Development Bank to position itself as a premier development institution for emerging economies. BRICS New Development Bank is a multilateral bank that was established by Brazil, Russia, China, India, and South Africa to finance sustainable development and infrastructure projects.

Static Points:
New Development Bank member countries – Brazil, Russia, India, China, South Africa, Bangladesh, UAE, Egypt, and Uruguay
Headquarter – Shanghai, China
President – Marcos Prado Troyjo
Founder – BRICS

3) Who has been appointed as Deputy National Security Advisor of India?

a) General M M Naravane
b) Pradeep Kumar Rawat
c) Vikram Misri
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Diplomat Vikram Misri has been appointed as deputy national security adviser in the national security council secretariat. The appointment of Misri, a 1989-batch Indian Foreign Service (IFS) officer, came after he served as the Indian ambassador to China for nearly three years.

★★ Free Mock Tests ★★

4)  Which country is chairing the Counterterrorism Committee in January 2022?

a) China
b) US
c) UK
d) India

Answer: D

Explanation: Beginning January 1, 2022, India will chair the Counter-terrorism Committee. Former Indian Ambassador to the UN, Hardeep Singh Puri, had chaired the CTC for the term 2011-12 when India was last in the UNSC as a non-permanent member. The tendency to put more constraints on the Member States, even at the expense of comprising their ability to effectively deal with the threat of terrorism.

Static Points:
Hardeep Singh Puri – Minister of Petroleum and Natural Gas
Constituency – Uttar Pradesh (Rajya Sabha)

5) Which country has launched its first Project 22220 versatile nuclear-powered icebreaker in the series?

a) Russia
b) France
c) Italy
d) Iran

Answer: A

Explanation: Russia has launched its first in the series Project 22220 versatile nuclear-powered icebreaker known as ‘Sibir’, which will support the growing fleet of icebreakers to keep the Northern Sea Route open year-round shipping through the Arctic and enable a wider presence of India in the arctic region.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
Currency – Russian Ruble
President – Vladimir Putin

6) Narendra Modi has inaugurated the 356 Km long Bina Refinery – POL Terminal at Panki Multiproduct pipeline project with an outlay of ____ Crores.

a) Rs.1524
b) Rs.1250
c) Rs.1070
d) Rs.750

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 356 Km long Bina Refinery (Madhya Pradesh)- POL Terminal at Panki (Kanpur, UP) Multiproduct pipeline project (capacity of 45 million metric tonnes per annum) with an outlay of Rs.1524 crores. The project has been completed and commissioned one month ahead of the approved completion schedule of December 2021.

Static Points:
Shri Narendra Modi, Prime Minister and also in charge of – Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, Uttar Pradesh

★★ English Questions & Answers ★★

7) Which of the following bank will acquire up to 9.95 per cent stake in IFSC Ltd.

a) State Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Canara Bank

Answer: A

Explanation: State Bank of India will acquire up to 9.95 per cent stake in India International Clearing Corporation (IFSC) Ltd subject to a maximum investment of Rs 34.03 crore. The Clearing Corporation is a GIFT City (Gandhinagar, Gujarat) based Market Infrastructure Institution (MII).

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

8) When was Global Family Day is observed?

a) 1st January
b) 2nd January
c) 3rd January
d) 4th January

Answer: A

Explanation: Global Family Day, celebrated on the first day of every year. The world observes Global Family Day, which is also known as World Peace Day, to concretize the idea of global unity and harmony in the minds of people. It is a day that marks the beginning of a new year, with hopes to have more concord in our daily lives to witness, both micro and macro, positive changes in the world.

9) Who won the Sahitya Akademi Award 2021 for poetry?

a) Namita Gokhale
b) Megha Majumdar
c) Goreti Venkanna
d) Anita Vaccharjani

Answer: C

Explanation: Goreti Venkanna, George Onakkoor, Ambai among winners. While Goreti Venkanna won the award for his poetry collection ‘Vallanki Taalam’, Ambai was awarded for her short story collection ‘Sivappu Kazhutthudan Oru Pachai Paravai.’

Static Points:
Sahitya Akademi Award is Awarded for – Literary award in India

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Who has been appointed as India’s next permanent representative to the UN Conference on Disarmament in Geneva?

a) Vinod Gupta
b) Anupam Ray
c) Vimal Sharma
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Senior diplomat Anupam Ray has been appointed as India’s next permanent representative to the UN Conference on Disarmament in Geneva. Ray, a 1994-batch Indian Foreign Service officer, is currently serving as a joint secretary in the MEA’s headquarters in Delhi. Ray will succeed Pankaj Sharma. Sharma, a 1991-batch Indian Foreign Service officer, has been appointed as India’s next ambassador to Mexico.

11) Which state has topped the NITI Aayog Health Index 2021 among the larger states?

a) Punjab
b) Odisha
c) Assam
d) Kerala

Answer: D

Explanation: Kerala has maintained its position as the best-performing large state in terms of overall performance, according to the NITI Aayog Health Index, 2019-2020. Other states in its company include Tamil Nadu and Telangana. Maharashtra was a close fourth, falling behind by just one decimal point. The worst-performing state in the category was Uttar Pradesh. Bihar and Madhya Pradesh performed only marginally better.

Static Points:
Kerala Capital – Thiruvananthapuram
Chief Minister – Pinarayi Vijayan
Governor – Arif Mohammad Khan

12) Who is the incumbent Drugs Controller General of India?

a) Milon K. Banerji
b) K. K. Venugopal
c) V. G. Somani
d) Amit Kumar

Answer: C

Explanation: Drugs Controller General of India (DCGI) is the head of the department of the Central Drugs Standard Control Organization of the Government of India responsible for approval of licences of specified categories of drugs such as blood and blood products, IV fluids, vaccines, and sera in India. The Texas Children’s Hospital (TCH) and Baylor College of Medicine (BCM) announced that Corbevax, a protein subunit Covid vaccine, has received approval from the Drugs Controller General of India (DCGI).

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Who has been named as PETA India Person of the Year 2021?

a) Deepika Padukone
b) Priyanka Chopra
c) Alia Bhatt
d) Samantha Ruth Prabhu

Answer: C

Explanation: Alia Bhatt, who has everyone impressed with her exemplary acting skills and fashion sense, has now added another feather to her cap. The actor is now turning out to be an inspiration off-screen as well as she was recently named 2021 ‘Person of the Year’ by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India.

Static Points:
PETA CEO – Poorva Joshipura
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

14) Who is the first cricketer to play 100 matches in all three formats- Test, ODI and T20?

a) Ross Taylor
b) Steve Smith
c) Virat Kohli
d) None of the above

Answer: A

Explanation: New Zealand cricketer Ross Taylor is the first-ever cricketer to play 100 matches in all three formats- Test, ODI and T20. The cricketer announced that he will retire from international cricket after New Zealand’s two-match test series at home against Bangladesh and six ODIs against Australia and the Netherlands.

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Which state has topped the Good Governance Index 2021?

a) Kerala
b) Gujarat
c) Odisha
d) Assam

Answer: B

Explanation: Good Governance Index 2021 was launched by Union Minister Amit Shah on the occasion of the Good Governance Day on 25 December 2021. GGI 2021 was prepared by the Department of Administration Reforms and Public Grievances (DARPG). The GGI 2021 framework covered 10 sectors and 58 indicators. The aim of the Good Governance Index is to create a tool that can be used uniformly across the states for assessing the impact of various interventions that are taken up by Central and State Governments.

Static Points:
Amit Shah – Minister of Home Affairs, Ministry of Co-operation
Constituency – Gandhinagar, Gujarat

Keep visiting this site @ freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs. For the sake of candidates, we have provided the 3rd January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections.