3rd November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

3rd November 2021 Current Affairs Quiz

3rd November 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates can get the 3rd November 2021 Current Affairs Quiz from this article. Candidates can get to know the Latest Current Affairs Quiz of 3rd November 2021 with Answers along with Explanations. By practicing the Current Affairs Quiz, candidates can have a chance to gain more marks in the exams. However, the candidates can get to know more details about the Daily Current Affairs Quiz from the below sections.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

3rd November 2021 Current Affairs Quiz

1) The 5th edition of the three-day-long Ganga Utsav has been organised from _____.

a) 3rd to 5th November
b) 4th to 6th November
c) 1st to 3rd November
d) 2nd to 4th November

Answer: C

Explanation: Union Minister for Jal Shakti Gajendra Singh Shekhawat inaugurated the fifth edition of Ganga Utsav. The Ganga Utsav 2021 River Festival would not only celebrate the glory of the river Ganga but all the rivers present in the country.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) The Yes Bank and BankBazaar together launched a Co-Branded credit card, with which name?

a) FinBooster
b) SBCredit
c) Booster
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Yes Bank announced the launch of co-branded credit card FinBooster in partnership with BankBazaar. “Built around a unique proposition of credit fitness tracker, it aims to empower customers to not only keep a track of their creditworthiness but also improve their score basis a review of factors impacting their credit score through an intuitive CreditStrong app.

3) ______ and Aditya Birla Health Insurance tie-up for Bancassurance.

a) RBI
b) Federal Bank
c) Yes Bank
d) SBI

Answer: B

Explanation: Federal Bank and Aditya Birla Health Insurance Co. Limited (ABHICL) have announced their bancassurance partnership. Through this partnership, Federal Bank will be able to provide their customers with innovative health insurance solutions offered by ABHICL.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Who topped the Edelgive Hurun India Philanthropy List 2021?

a) Kumar Mangalam Birla
b) Mukesh Ambani
c) Shiv Nadar
d) Azim Premji

Answer: D

Explanation: Wipro’s Azim Premji tops the EdelGive Hurun India Philanthropy 2021 list for the second consecutive year, retaining ‘India’s most generous’ title. Hurun India and EdelGive released the eighth edition of EdelGive Hurun India Philanthropy List, ranking the most generous individuals in India.

5) COP26 Glasgow Climate Summit held in which country?

a) US
b) UK
c) India
d) Europe

Answer: B

Explanation: The COP 26 UN Climate Change Conference, hosted by the UK in partnership with Italy, will take place from 31 October to 12 November 2021 in the Scottish Event Campus (SEC) in Glasgow, UK. Britain hailed the commitment by more than 100 countries to end deforestation in the coming decade as the first big achievement of the conference in the Scottish city of Glasgow, known as COP26.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Which country developed the P1135.6 class Indian Navy frigate Tushil?

a) Iran
b) France
c) Russia
d) Italy

Answer: C

Explanation: In a separate development, the MoD announced the launch of the seventh Indian Navy Frigate of P1135.6 class at Yantar Shipyard, Russia. The vessel was officially named ‘Tushil’ during the launching ceremony.

7) What is the word that has been chosen as the word of the year 2021 by the Oxford English Dictionary (OED)?

a) Justice
b) Lockdown
c) Climate Emergency
d) Vax

Answer: D

Explanation: Vax’ has been chosen as the word of the year by the Oxford English Dictionary (OED). A colloquialism meaning either vaccine or vaccination, vax also shorthands the verb “vaccinate”. The Word of the Year is drawn from evidence gathered by our extensive language research program, including the Oxford Corpus, which gathers around 150 million words of current English from web-based publications each month.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Which Indian cricket players have been listed in the Marylebone Cricket Club (MCC)?

a) Rohit Sharma & Harbhajan Singh
b) Harbhajan Singh & Javagal Srinath
c) Javagal Srinath & Javagal Srinath
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Former Indian cricket legends, Harbhajan Singh & Javagal Srinath, were conferred MCC honorary life membership by the Marylebone Cricket Club. The MCC awards Honorary Life Membership of the Club to the finest sportsperson to have played the game.

9) Which country has inaugurated World’s Largest Hydrogen Fuel Cell Power Plant?

a) France
b) Russia
c) South Korea
d) China

Answer: C

Explanation: South Korea has inaugurated the World’s Largest Hydrogen Fuel Cell Power Plant at ‘Shinincheon Bitdream Fuel Cell Power Plant’ at the Shinincheon Bitdream headquarters of Korea. The power plant is operated by South Korea’s independent power production company, POSCO Energy and Doosan Fuel Cell. It has a capacity of 78 MW constructed in four stages from 2017. The project cost about 340 billion won ($292 million).

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) In the Times Higher Education (THE) World Reputation Rankings 2021, which institution came out on top?

a) Stanford University
b) California Institute of Technology
c) University of Oxford
d) Harvard University

Answer: D

Explanation: Harvard University tops the ranking for the 11th consecutive year and the US remains the most represented country, with 57 institutions (down from 60 last year). The Times Higher Education World University Rankings 2021 include more than 1,500 universities across 93 countries and regions, making them the largest and most diverse university rankings to date.

Stay tuned with us at @ Freshers Now to get all the latest news and notifications about the Current Affairs Quiz.