3rd October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

3rd October 2021 Current Affairs Quiz

3rd October 2021 Current Affairs Quiz: Candidates who are looking for the 3rd October 2021 Current Affairs Quiz have a look at this article. Here we had given the Daily Current Affairs Quiz. Applicants can gather the Latest Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation. Besides, the 3rd October 2021 Current Affairs Quiz will be helpful for the candidates to score more marks in the various State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

3rd October 2021 Current Affairs Quiz

1) India and Sri Lanka holding military exercises in Ampara and it was named ____.

a) IndSri 21
b) SrInd
c) Mitra Shakti
d) None of the above

Answer: C

Explanation: India and Sri Lanka will carry out a 12-day mega military exercise from 4th Oct to 15th Oct with a focus on enhancing counter-terror cooperation. The eighth edition of the ‘Mitra Shakti’ exercise will be conducted at Combat Training School in Sri Lanka’s Ampara.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) World’s largest khadi national flag weighing ____ Kgs.

a) 500 Kgs
b) 1000 Kgs
c) 700 Kgs
d) 400 Kgs

Answer: B

Explanation: On the occasion of Gandhi Jayanti, Lieutenant Governor R K Mathura unveiled a gigantic handwoven national flag in Leh, Ladakh. The flag, which weighs around 1,000 kg and stretches across 37,500 sq ft, is said to be the largest khadi national flag in the world.

3) How many standalone did UIDAI plan to open on Aadhaar enrolment and update centre?

a) 166
b) 77
c) 150
d) 100

Answer: A

Explanation: The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has plans to open 166 standalone Aadhar enrolment and update centers across the country. The Aadhaar Enrolment and Update Centres are going to be opened in 122 cities across the country.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) 9th Meeting of the India-UAE High-Level Joint Task Force on Investments held in which country?

a) India
b) Dubai
c) US
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Member of the Executive Council of the Emirate of Abu Dhabi, and Shri Piyush Goyal, Minister of Commerce & Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution, and Textiles, Government of India, co-chaired the ninth meeting of the UAE-India High-Level Joint Task Force.

5) Which country has introduced a new currency with six fewer zeros?

a) Australia
b) Colombia
c) Brazil
d) Venezuela

Answer: D

Explanation: A new currency with six fewer zeros is debuting in Venezuela, whose currency has been made nearly worthless by years of the world’s worst inflation. The new currency tops out at 100 bolivars, a little less than $ 25 until inflation starts to eat away at that as well.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who has become the first Indian woman to score a Test hundred on Australian soil?

a) Smriti Mandhana
b) Mithali Raj
c) Harmanpreet Kaur
d) Shafali Verma

Answer: A

Explanation: Smriti Mandhana for becoming 1st Indian woman to score 100 in Australia. Smriti Mandhana has created history by becoming the first Indian woman to score a Test hundred on Australian soil and also the first Indian woman to do so in a pink-ball Test. Mandhana scored 127 runs off 216 balls, including 22 fours and a six, at a strike rate of 58.79.

7) Under Jal Jeevan Mission, how many houses got water connections?

a) 30 mn
b) 10 mn
c) 50 mn
d) 5 mn

Answer: C

Explanation: Under Jal Jeevan Mission, 50 million houses got water connections. From the time of Independence till 2019, only three crore households in our country had access to tap water. Since the launch of the Jal Jeevan Mission in 2019, five crore households were provided with water connections.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) What is the Toll-Free helpline number for Pan-India which helps senior citizens?

a) 14810
b) 14334
c) 14567
d) 10151

Answer: C

Explanation: The first Pan-India toll-free helpline number 14567, Elder Line, for senior citizens in the country has been launched by the Government of India. The newly launched helpline number will provide free information and guidance on pension and legal issues and will also intervene in cases of abuse, and extend emotional support.

9) Who has been appointed as Automotive Skills Development Council (ASDC) president?

a) Vinod Aggarwal
b) Nikunj Sanghi
c) Arindam Lahiri
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Automotive Skills Development Council (ASDC) appointed automobile industry veteran Vinod Aggarwal as its president. These appointments are made through nominations from the automobile industry body SIAM.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which state to host 56th National Cross Country Championship in January 2022 in India?

a) Rajasthan
b) Nagaland
c) Gujarath
d) Assam

Answer: B

Explanation: Nagaland will host 56th National Cross Country Championship next year. The Championship is likely to be held on the 15th of January 2022 in Kohima. It was the first-ever for the state, to host a National Athletics event.

To gather all the latest news regarding the Current Affairs Quiz, keep checking our site @ Freshers Now.