5th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

5th January 2022 Current Affairs Quiz

5th January 2022 Current Affairs Quiz: If you looking for the 5th January 2022 Current Affairs Quiz? then, you are in the right place. For the sake of candidates, we had provided detailed news regarding the 5th Jan 2022 Current Affairs Quiz in the below sections. To save the time of the candidates, we have provided the 5th January 2022 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Grab this chance to gain more marks in the IBPS, RRB, SBI, SSC Exams or any other competitive Exams. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs Bits. Follow us on a regular basis to get Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

5th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Azure Power Commissions 600 MW SECI Project in Which State?

a) Rajasthan
b) Jharkhand
c) Karnataka
d) Meghalaya

Answer: A

Explanation: Independent power producer Azure Power has commissioned the 600 MW Interstate Transmission System (ISTS) connected solar project allocated by the Solar Energy Corporation of India (SECI). The project is located in Bikaner, Rajasthan. This is the largest solar power project in India, owned and operated at a single location by any developer. Currently, the company has 2,510 MW of high-performing operational solar assets across India.

Static Points:
Azure Power Global CEO & MD – Ranjit Gupta
Headquarters – New Delhi

Solar Energy Corporation of India (SECI) MD – Suman Sharma (IRS)
Headquarters – New Delhi

Rajasthan Capital – Jaipur
Rajasthan CM – Ashok Gehlot
Rajasthan Governor – Kalraj Mishra

2) India Achieves Highest-Ever Export of USD ____ Billion in December 2021.

a) 27.24
b) 37.29
c) 47.20
d) 47.21

Answer: B

Explanation: The Ministry of commerce and industry, India’s merchandise export in December 2021 was about USD 37.29 billion, the highest ever monthly exports achievement. The rise in exports is mainly due to healthy performance by sectors like engineering, textiles and chemicals.

Static Points:
Ministry of commerce and industry – Piyush Goyal
Constituency – Maharashtra

3) What is the Current Account Balance of India, in the second quarter ended September 2021?

a) $ 9.0 billion
b) $ 9.6 billion
c) $ 6.0 billion
d) $ 6.9 billion

Answer: B

Explanation: India Q2Fy22 current account deficit at 1.3% of GDP, likely to widen. India’s current account balance posted a deficit of $ 9.6 billion in the second quarter ended September 2021 (Q2Fy22), forming 1.3 per cent of the country’s gross domestic product (GDP) and reflecting a rise in overseas trade.

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which Company Becomes First Company to Touch $3 Trillion Market Cap?

a) Tesla
b) Infosys
c) Apple
d) Microsoft

Answer: C

Explanation: On 3rd January 2022 Apple Inc.’s stock market value raised above USD 3 trillion and became the first company to achieve this milestone. On the first day of trading in 2022 (i.e. On January 03, 2022), the company’s shares hit an intraday record high of USD 182.88, putting Apple’s market value just above USD 3 trillion.

Static Points:
Apple CEO – Tim Cook
Headquarters – Cupertino, California, United States

5) Who launches NEAT 3.0 and AICTE prescribed Technical Books in Regional Languages?

a) Nitin Gadkari
b) Rajnath Singh
c) Dharmendra Pradhan
d) Kiren Rijiju

Answer: C

Explanation: Union Minister Dharmendra Pradhan, Ministry of Education launched NEAT (National Educational Alliance for Technology) 3.0, a single platform to provide the best-developed ed-tech solutions and courses to students. He also launched AICTE (All India Council for Technical Education) prescribed technical books in regional languages.

Static Points:
Dharmendra Pradhan – Minister of Education and Minister of Skill Development and Entrepreneurship
Constituency – Deogarh, Odisha

6) Which Union Ministry has set up six Task Forces on 6 G technology?

a) Minister of Railways
b) Minister of Tourism
c) Ministry of Education
d) Ministry of Communication

Answer: C

Explanation: The Department of Telecommunications (DoT) formed as many as six academia-driven task forces under the Technology Innovation Group (TIG) on sixth-generation or 6G technology, making industry representation only symbolic. The department mandated immediate deliverables by March 31, 2022, that included mapping of 6G activities and capabilities worldwide, and a white paper on India’s competencies.

Static Points:
Ministry of Communication – Devusinh Jesingbhai Chauhan
Constituency – Kheda‎, ‎Gujarat

★★ English Questions & Answers ★★

7) Which bank Releases Framework for Small-value Offline Digital Payments?

a) RBI
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) SBI

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) issued a framework for facilitating small-value digital payments in offline mode using cards, wallets, mobile devices, etc, to push digital transactions in rural and semi-urban areas. The upper limit of an offline payment transaction was fixed at Rs 200, with a total limit of Rs 2,000 at any point in time.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

8) Who was appointed as the new Director-General of NMCG?

a) Aindri Anurag
b) G Asok Kumar
c) Smita Kumar
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Additional Secretary under the Ministry of Jal Shakti, G Asok Kumar was appointed as the new Director-General of the National Mission for Clean Ganga (NMCG) under the Ministry of Jal Shakti. He succeeded Director-General, Rajiv Ranjan Mishra.

Static Points:
National Mission for Clean Ganga (NMCG) Headquarters – New Delhi
Aim- To Clean River Ganga by Providing Financial and Technical Assistance.

9) Who has partnered with CSC to undertake India’s 1st-ever Cultural Survey of Villages?

a) Minister of Steel
b) Minister of Culture
c) Minister of Railways
d) Minister of Tribal Affairs

Answer: B

Explanation: Ministry of Culture has partnered with the Common Services Centres (CSC), a Special Purpose Vehicle (SPV) under the Ministry of Electronics & IT (MeitY) to undertake India’s first-ever cultural survey of its villages titled ‘Mera Gaon, Meri Dharohar’ through a mobile application. It will document the cultural identity at the village level. Over 4 lakh VLEs will conduct the survey in 6.38 lakh villages and upload the details on the application.

Static Points:
Kishan Reddy – Minister of Culture, Minister of Tourism, Minister of Development of North Eastern Region
Constituency – Secunderabad, Telangana (Lok Sabha)

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Vice Admiral SH Sarma, Indian Navy’s 1971 War Veteran, Passed Away at the age of ____.

a) 87
b) 94
c) 92
d) 100

Answer: D

Explanation: The Indian Navy’s 1971 Indo-Pak war veteran Vice Admiral Sree Harilal Sarma (SH Sarma), the senior-most living war veteran has passed away at his residence in Bhubaneswar, Odisha. He was born in Orissa, British Raj (now Odisha). He was also a veteran of the 1965 Indo Pak war and the 2nd World War. He published his autobiography titled “My Years at Sea” in 2017.

11) ONGC appoints ____ as its 1st Woman CMD.

a) Soumya Swaminathan
b) Rajvanshi Devi
c) Alka Mittal
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Human Resources Director of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), Alka Mittal was appointed as the 1st woman Chairman and Managing Director (CMD) of ONGC, on the additional charge. Alka Mittal succeeded Subhash Kumar who retired on December 31 2021.

Static Points:
ONGC Headquarters- New Delhi, Delhi
Ownership – Ministry of Petroleum and Natural Gas
Ministry of Petroleum and Natural Gas – Hardeep Singh Puri

12) CryptoWire launches India’s 1st Index of Cryptocurrencies _____.

a) IC15
b) IC16
c) IC14
d) IC17

Answer: A

Explanation: India’s 1st index of cryptocurrencies named ‘IC15’ was launched by CryptoWire, a global crypto super app, to empower knowledge on the cryptocurrency and blockchain ecosystem. IC15 Index which is a rule-based broad market index by market capitalization will measure the performance of 15 widely traded liquid cryptocurrencies listed on exchanges across the world.

Static Points:
CryptoWire MD & CEO – Jigish Sonagara
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Who launches Web Portal for PM’s Awards for Excellence in Public Administration for 2021-22?

a) Rajnath Singh
b) Piyush Goyal
c) Anurag Thakur
d) Jitendra Singh

Answer: D

Explanation: Union Minister of State (Independent Charge) Dr Jitendra Singh, Ministry of Science and Technology (MoST) launched the Web Portal for Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration for the year 2021-22. The registration for the awards is initiated on January 3, 2022.

Static Points:
Jitendra Singh – Ministry of Science & Technology, Earth Sciences, Personnel, Public Grievances & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, and Minister of State in the Prime Minister’s Office
Constituency – Udhampur, J&K

14) Which state becomes 1st LPG enabled & smoke-free Indian state?

a) Himachal Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation: Himachal Pradesh has become the first LPG (Liquefied petroleum gas) enabled and smoke-free Indian state. This success is backed by the Central Government’s Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme and HP Government’s Mukhya Mantri Grihini Suvidha Yojana (GSY). While the PMUY scheme aims to get rid of the diseases caused by smoke and free women of the country from indoor pollution, the GSY objective is to cover those families which are not covered under PMUY.

Static Points:
Himachal Pradesh Chief Minister – Jai Ram Thakur
Governor – Rajendra Arlekar
Rivers – Ravi, Beas, Chenab, Yamuna, and Others
Forests and Wildlife Sanctuaries – Pin Valley NP, Greater Himalayan NP, Renuka WS, Chail WS, Kalatop-Khajjiar WS

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Who becomes 1st Woman of Colors to make a solo trip to the South Pole?

a) Jenny Davis
b) Harpreet Chandi
c) Felicity Aston
d) Colin

Answer: B

Explanation: The Indian-origin British Sikh Army officer, Captain Harpreet Chandi became the 1st woman of colour to make a solo unsupported trek to the earth’s South Pole. Captain Harpreet Chandi is a 32 years old physiotherapist, who was popularly known as ‘Polar Preet’. She completed her 700 miles solo expedition to the South Pole in 40 days.

Static Points:
South Pole Located in – It is claimed by seven nations: Argentina, Australia, Chile, France, New Zealand, and the United Kingdom

Hope that candidates have gathered the 5th January 2022 Current Affairs from the above sections. Follow this site @ freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs.