5th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

5th November 2021 Current Affairs Quiz

5th November 2021 Current Affairs Quiz: Are you one of the candidates who are in search of the 5th November 2021 Current Affairs Quiz? then just check this article. Candidates can get the Latest Current Affairs Quiz along with Answers from this article. Applicants can go through the below sections to know more details about the 5th November 2021 Current Affairs Quiz. Applicants can have a chance to score more marks in the exam by checking the Daily Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

5th November 2021 Current Affairs Quiz

1) Which bank has signed an MoU with the Indian Navy to offer a defence service salary package?

a) SBI
b) RBI
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Answer: D

Explanation: Private sector lender Axis Bank signed a memorandum of understanding (MoU) with the Indian Navy, offering a defence service salary package. Through the exclusive defence service salary package Power, Salute Axis Bank will offer numerous benefits to all ranks of the Indian Navy, veterans and cadets.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who topped the Edelgive Hurun India Philanthropy List 2021?

a) Kumar Mangalam Birla
b) Mukesh Ambani
c) Shiv Nadar
d) Azim Premji

Answer: D

Explanation: Wipro’s Azim Premji tops the EdelGive Hurun India Philanthropy 2021 list for the second consecutive year, retaining ‘India’s most generous’ title. Hurun India and EdelGive released the eighth edition of EdelGive Hurun India Philanthropy List, ranking the most generous individuals in India.

3) Which country becomes the first to approve the anti-COVID pill?

a) UK
b) US
c) Europe
d) Africa

Answer: A

Explanation: The UK has approved the use of Merck’s antiviral pill to treat patients suffering from mild to moderate Covid-19, the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) announced. This will be a game-changer for the most vulnerable and the immunosuppressed, who soon be able to receive the ground-breaking treatment,”. The antiviral, called molnupiravir, works by decreasing the ability of a virus to replicate, thereby slowing down the disease.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) The international multilateral combat exercise Blue Flag 2021 is conducted in which country?

a) Israel
b) Iran
c) China
d) Frace

Answer: A

Explanation: The international “Blue Flag” air combat exercise at the Ovda Air Force Base near the southern Israeli city of Eilat. Air forces of eight countries began the international “Blue Flag” air combat exercise in Israel. The annual exercise is taking place at the Ovda Air Force Base in southern Israel, with the participation of air forces from the United States, Germany, Italy, Britain, France, India and Greece.

5) Which Bank partnered with NPCI to launch Rupay Credit Cards ‘Veer’?

a) Kotak Mahindra Bank
b) Yes Bank
c) SBI
d) RBI

Answer: A

Explanation: According to Praveena Rai, COO, NPCI, to associate with Kotak Mahindra Bank for the issuance of RuPay credit cards. The Kotak RuPay credit card ‘Veer’ for the armed forces will provide a safe, rewarding and contactless shopping experience to our uniformed personnel and their families.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who has won the 5th Rujna Zora chess tournament held in Serbia?

a) Viswanathan Anand
b) P Iniyan
c) Pentala Harikrishna
d) B. Adhiban

Answer: B

Explanation: Indian Grandmaster P Iniyan emerged winner in the 5th Rujna Zora chess tournament held with seven points from nine rounds. He had recently won an event in Spain and his performance here enabled him to gain one Elo point. His current FIDE rating is 2556.

7) Which of the following has launched a ‘Whistle-blower Portal’?

a) NABARD
b) IIMSD
c) RBI
d) IREDA

Answer: D

Explanation: Indian Renewable Energy Development Agency Ltd. (IREDA), a PSU under the Ministry of New & Renewable Energy (MNRE) launched a ‘Whistle-blower Portal’, as a part of ‘Vigilance Awareness Week 2021’.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Which state has topped the State Energy Efficiency Index (SEEI) 2020?

a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Kerala

Answer: C

Explanation: Karnataka has topped the State Energy Efficiency Index 2020 (SEEI), scoring 70 points out of 100 on the back of several initiatives to improve energy efficiency in the state. The study evaluated the impacts of initiatives on energy savings, economic savings, emission mitigation, social impacts, and utilization of funds. The assessment helped the state provide sufficient data and outcome-based indicators.

9) What is the website launched by Indian climate experts for assessing equity in climate action?

a) Weather Monitor
b) Climate Equity Monitor
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Climate Change Group at the MS Swaminathan Research Foundation (MSSRF) Chennai and the Natural Sciences and Engineering Department at the National Institute of Advanced Studies (NIAS) Bengaluru launched a website called ‘Climate Equity Monitor’ to track equity in climate.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which Indian state is set to commence the census of Indus river dolphins?

a) Punjab
b) Assam
c) Kerala
d) Karnataka

Answer: A

Explanation: The Indus river dolphin was declared the State aquatic animal of Punjab. “Enumeration of freshwater dolphins is being undertaken as a nationwide project of the Central Government. At the State level, the Punjab Government has taken the initiative for the conservation of dolphins and their habitat.

We hope all the candidates have gathered the latest news about Current Affairs from the above sections. Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest news and notifications.